UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-07-21 16:16

Atlétika: Tóth Anna szeme előtt már csak az U20-as vb lebeg

A DVTK 18 éves gátfutója, Tóth Anna a tavalyi bravúros bronzérme után az idén is szeretné kihozni magából a legtöbbet az U20-as világbajnokságon.

Remek időszakot tudhat maga mögött a DVTK 18 éves gátfutója, Tóth Anna, aki hamarosan az idei fő megméretésén, a kolumbiai Caliban esedékes U20-as világbajnokságon áll rajthoz.

Tóth Anna szeme előtt már csak az U20-as vb lebeg Forrás: MASZ
Tóth Anna szeme előtt már csak az U20-as vb lebeg Forrás: MASZ
Tigyi József tanítványa tavaly a kenyai Nairobiban rendezett ugyancsak U20-as vb-n bravúros bronzérmet szerzett 100 méteres gátfutásban, ám elsősorban nem ez az eredmény teheti bizakodóvá a soron következő világverseny előtt, hanem az elmúlt hónapokban mutatott teljesítménye. A kazincbarcikai kiválóság júniusban a felnőtt magyar bajnokságon 13.23 másodpercre javította a 100 gát U20-as országos csúcsát, és formáját őrizve múlt hét szombaton 13.36-tal megnyerte a maribori U20-as válogatott viadalt. „Most már teljes mértékben a világbajnokság van a fókuszban – mondja Tóth Anna. – Keményen edzünk, mellette igyekszem eleget pihenni is, és minden szempontból felkészülni a vébére. Némileg meglepett, hogy tavalyhoz képest ennyit tudtam javítani az egyéni csúcsomon, hiszen az idén az érettségi miatt két fronton kellett helytálljak. Az U20-as országos csúcs nem volt elvárás, de így utólag már ez az egyik legnagyobb öröm, amely a szezonban ért. A maribori válogatott viadalra a vébé főpróbájaként tekintettem, és elégedett vagyok az eredménnyel, amely azt is mutatja, hogy már stabilan tudom hozni harminc körül végződő időt. Reménykedem, hogy az egyéni rekordomon még sikerül javítanom az idén. A vébén már elég kemény mezőny lesz, de ez rám pozitív hatással van, hiszen szeretek versenyezni. Leginkább arra kell figyelnem, hogy ne kapkodjak. Szeretnék rajthoz állni a nyolcas döntőben, de ha magamhoz képest jó időt érek el, már boldog leszek.“ Bár az erőviszonyokat nehéz feltérképezni, az U20-as világranglista adhat némi támpontot. Ebben a nívós rangsorban Tóth Anna a legjobb európaiként az igen előkelő ötödik helyet foglalja el három jamaicai és egy amerikai atlétalány mögött. „A világranglista jó önbizalomnövelő a számomra, de nem lehet arra hagyatkozni, mert a versenyen bármi megtörténhet. Ráadásul az olyan körülmények is sokat számítanak, mint a hát- vagy a szembeszél. A tavalyi bronzérmet inkább büszkeségként élem meg, mint teherként. Úgy utazom Kolumbiába, hogy az már a múlt, mindenki tiszta lappal indul, és csak az számít, hogy a legfontosabb pillanatban ki lesz a legösszeszedettebb. Szerintem az utolsó napokban is lehet még javulni, így továbbra is keményen edzem és egyre jobban ráhangolódom a világbajnokságra, amelyre jövő hét szombaton indulunk.” A Caliban esedékes U20-as atlétikai világbajnokság augusztus 1. és 6. között tart majd, Tóth Anna először augusztus 4-én lesz érdekelt a 100 gát előfutamában. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.