UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-07-24 09:09

Birkózás: hétfőn megkezdődik a római U17-es világbajnokság

Tizenhét magyar versenyzővel a mezőnyben hétfőn rajtol a római U17-es birkózó-világbajnokág. A kötöttfogásúak versenyével indul a program.

A június közepén Bukarestben rendezett U17-es Európa-bajnokságon remekeltek a magyar birkózók: a mieink nyolc érmet, közte két aranyat szereztek, ezzel a negyedik helyen zártak az összesített éremtáblázaton. Azonban a korosztály legjobbjainak – így valamennyi érmesnek is – a kontinensviadal után nem sok ideje adódott a pihenésre, ugyanis bő egy hónappal később, július 25. és 31. között már a római U17-es világbajnokságon lesz jelenésük.

Darabos Lászlóval (zöldben) az élen a kötöttfogásúak nyitjáka  római U17-es vb-t Forrás: UWW / MBSZ
Darabos Lászlóval (zöldben) az élen a kötöttfogásúak nyitjáka római U17-es vb-t Forrás: UWW / MBSZ
Hétfőn a kötöttfogásúak küzdelmeivel veszi kezdetét a program. Ezúttal is ebben a fogásnemben számíthatunk a legfényesebb magyar szereplésre. A román fővárosban begyűjtött Európa-bajnoki címe után Darabos László (110 kg) a vb-n szintén jó eséllyel pályázik az éremre, de akár a végső sikerre is. László Mózes (45 kg) az Eb-ezüstje után ugyancsak sokra viheti. Fige Levente (48 kg) és Lévai Levente (65 kg) egyaránt a harmadik helyen végzett Bukarestben, így nem vitás, hogy európai szinten ők is az elitbe tartoznak, de nagy kérdés, hogy ez számukra a világbajnokságon mire lehet elég. Érdekesség, hogy ez alkalommal a kötöttfogásúakat erősíti Gyuricza Marcell (92 kg), aki bő egy hónappal ezelőtt még a szabadfogásúak 110 kilós mezőnyében próbálta ki magát. Szerdától indulnak a lányok versenyei, amelyben öt magyar fiatal áll rajthoz Olaszországban, és a kötöttfogásúakhoz hasonlóan itt is szőnyegre lépnek a bukaresti „hősök". Az Eb-győztes László Nikolett (46 kg) és az ezüstérmes Terék Gerda (57 kg), és a vb-n ugyancsak harcba lehet a dobogós helyekért. A legszűkebb, négyfős kontingenssel a szabadfogásúak utaznak ki Rómába. Ugyanakkor korántsem esélytelenül, hiszen Zsivnovszky Péter (80 kg) és Arszunkajev Musza (92 kg) személyében két korosztályos Eb-ezüstérmes is erősíti a keretet. A tavalyi U17-es világbajnokságot Budapesten, a Tüskecsarnokban rendezték, akkor a mieink egy arany- és három bronzérmet nyertek.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, RÓMA A magyar válogatott programja Kötöttfogás Hétfő-kedd. 48 kg: Fige Levente (Csepel TC-KIMBA), 55 kg: nincs magyar induló, 65 kg: Lévai Levente (BHSE), 80 kg: Kovács Olivér (ESMTK-KIMBA), 110 kg: Darabos László (BHSE). Kedd-szerda. 45 kg: László Mózes (ESMTK-KIMBA), 51 kg: Tótok Péter (Vasas SC-KIMBA), 60 kg: nincs magyar induló, 71 kg: Czuczor Dominik (BHSE), 92 kg: Gyuricza Marcell (Tököl-KIMBA). Női birkózás Szerda-csütörtök. 43 kg: nincs magyar induló. 49 kg: Fáth Laura (BHSE-KIMBA), 57 kg: Terék Gerda (BHSE-KIMBA), 65 kg: Szabó Szonja (KESI), 73 kg: nincs magyar induló. Csütörtök-péntek. 40 kg: nincs magyar induló. 46 kg: László Nikolett (ESMTK-KIMBA), 53 kg: Mikle Hédi (TBDSK-KIMBA), 61 kg: nincs magyar induló, 69 kg: nincs magyar induló. Szabadfogás Péntek-szombat. 48 kg: nincs magyar induló, 55 kg: nincs magyar induló, 65 kg: Biblia Róbert (Kiskunfélegyháza-KIMBA), 80 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA), 110 kg: nincs magyar induló. Szombat-vasárnap. 45 kg: nincs magyar induló. 51 kg: nincs magyar induló, 60 kg: Varga Márton (GYAC-KIMBA), 71 kg: nincs magyar induló, 92 kg: Arszunkajev Musza (Vasas SC).

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.