UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-07-25 15:48

Úszás: csaknem harminc magyar versenyző indulhat az őszi korosztályos világbajnokságokon

A remekül sikerült utánpótlás Európa-bajnokságok után a szövetség elnöksége elfogadta a világbajnokságra utazó keretet, mind medencében, mind pedig nyílt vízen.

Eddig csodálatos nyara van a hazai úszóutánpótlásnak: a júliusi eleji, bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságon – az egyeduralkodó oroszok távollétében – 2005 után újra az éremtáblázat élén zárt a csapat, egy hónappal korábban pedig a setubali nyílt vízi kontinensviadalon két arany- és egy ezüstéremmel zárt a válogatott.

Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra Limában is a magyar csapat vezére lehet Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra Limában is a magyar csapat vezére lehet Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
A szezonnak azonban még messze nincs vége, hiszen a serdülőkorosztály jelenleg is a besztercebányai EYOF-on szerepel. Az ifikre a következő nagy feladat augusztus végén-szeptember elején vár, amikor a perui Limában a világbajnokságon vesznek részt. A válogatási elvek szerint az Eb-érmesek és pontszerzők vehetnek részt az eseményen, így természetesen mások mellett ott lesz Dél-Amerikában az érmeket halmozó Molnár Dóra és Pádár Nikolett, a győztes 4x200-as lányváltó másik két tagja, Ábrahám Minna és Gyurinovics Lili, valamint az egyéniben dobogós helyezést elérő Bujdosó Zsombor, Székely Áron és Komoróczy Lora is.

Ifjúsági világbajnokság, Lima (augusztus 30-szeptember 4.) Forrás: musz.hu Fiúk: Andor Benedek, Bujdosó Zsombor, Bóna Benedek, Gálicz László, Kovács Attila, Magda Boldizsár, Mészáros Dániel, Székely Áron Lányok: Ábrahám Minna, Barna Bianka, Gyurinovics Lili, Jackl Vivien, Komoróczy Lora, Molnár Dóra, Pádár Nikolett

Betlehem Dávid a szeptemberi vb-n koronázhatja meg parádés szezonját Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Betlehem Dávid a szeptemberi vb-n koronázhatja meg parádés szezonját Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A nyílt vízi csapat a medencéshez hasonlóan igencsak egzotikus helyszínen küzdhet azért, hogy a világ tetejére jusson. Az utazó keretben helyet kapott természetesen a váltóval felnőtt vb-ezüstérmes Betlehem Dávid, valamint a felnőtt Európa-kupa győztes Szimcsák Mira is. A két fiatal nemrégiben jelezte, hogy továbbra is jó formában van: az előbbi Rasovszky Kristófot, az utóbbi Olasz Annát előzte meg a szegedi Maty-éren tartott magyar bajnokságon.

Junior nyílt vízi világbajnokság, Seychelles-szigetek (szeptember 16-18.) Forrás: musz.hu Fiúk: Betlehem Dávid, Hambardzymian Arshak, Hartmann Máté, Kaiser Dominik, Kovács-Seres Hunor, Nagy-Selmeczy Bulcsú Lányok: Csulák Lia, Fábián Bettina, Flück Nóra, Györffy Lili Anna, Rohács Luca, Szimcsák Mira

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.