UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-07-27 08:59

Labdarúgás: lesznek utánpótláskorú kulcsjátékosok az NB I új évadában?

A hét végén indul az NB I 2022/23-as évada, amelynek egyik nagy kérdése, hogy az elmúlt évekhez képest növekszik-e az utánpótláskorú labdarúgók játékideje. Összeállításunkba – a teljesség igénye nélkül – olyan fiatalok kerültek be, akik meghatározó szerepet kaphatnak a felnőtt első osztály most következő kiírásában.

Június első hetében lejátszották az utolsó mérkőzéseiket a korosztályos válogatott tagjaiként a 2000-es és 2001-es születésű magyar labdarúgók; a két évjárat képviselői a lettek elleni, 2–0-ra megnyert U21-es Eb-selejtezőn búcsúztak az utánpótlásévektől. Az utolsó találkozókon részt vevő keret nagyjából fele öregedett ki, a többieknek viszont lesz még lehetőségük a nemzetközi korosztályos futball színpadán alakítani, és akkor segítségükre lesznek a felnőttek között szerzett tapasztalataik is. Az NB I a rutin begyűjtésére megfelelő terep lehetne, ám a fiatalok többsége a korábbiakhoz hasonlóan a legutóbbi bajnokságban sem játszott rendszeresen. Az MLSZ is érzékelte a problémát, a helyzeten pedig (ismét) ösztönzőrendszer bevezetésével igyekszik javítani. Arra csak később kapunk választ, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket a terv, de az eddigi tapasztalatok alapján a hét végén kezdődő első osztályú évadban is lesznek olyan (2002-es születésű vagy  fiatalabb) utánpótlás-játékosok, akik meghatározó szerephez juthatnak a klubjukban.

Baráth Péterre az idén is fontos szerep hárulhat Debrecenben  Forrás: DVSC
Baráth Péterre az idén is fontos szerep hárulhat Debrecenben Forrás: DVSC
A tavasszal zárult NB I legnagyobb felfedezettjeinek egyike a DVSC-s Baráth Péter. A 20 esztendős futballista alapemberré vált a tavaly feljutó debreceni együttesben, a 2021/22-es évadban mindössze egy mérkőzést hagyott ki, szinte kirobbanthatatlan volt a kezdőtizenegyből. A középpályán és a védelemben is megállta a helyét, sőt két gólt is szerzett. A képességeit az U21-es nemzeti együttesben is megmutatta, az Eb-selejtezőkön rendszeresen szóhoz jutott. Meglepetésre márciusban a felnőttválogatottba is meghívót kapott, és bár a debütálásra még várnia kell, Marco Rossi többször is elismerően nyilatkozott róla, így valószínűleg előbb-utóbb lehetősége lesz, hogy felhúzza az A-csapat mezét. A fiatal iránt tavasszal a Besiktas érdeklődött, jelen állás szerint viszont a hét végétől ismét a hazai élvonalban halmozhatja a játékperceket. Baráth csapattársaként könnyedén alapember válhat a majdnem ötéves légióskodás után, júliusban Salzburgból hazatért Major Sámuelből is, aki az osztrák Bundesliga miliőjével már megismerkedhetett, a következő idényben pedig az NB I tempóját veheti fel a nevelőklubja színeiben. A szélső is szerepelt tavasszal a legidősebb korosztályos válogatottban, San Marino ellen a kaput is bevette.
Iyinbor Patrick alapember volt a Vasas NB II-es csapatában, mostantól már az élvonalban bizonyíthat Forrás: Vasas FC
Iyinbor Patrick alapember volt a Vasas NB II-es csapatában, mostantól már az élvonalban bizonyíthat Forrás: Vasas FC
Ugyanazon az Eb-selejtezőn egy másik védő, Iyinbor Patrick szintén betalált, rá is jelentős feladatok várhatnak a következő hónapokban. A Ferencvárostól kölcsönben a Vasas együttesében futballozó fiatal kulcsszerepet játszott az angyalföldiek NB II-es bajnoki címében, és a Fáy utcában továbbra is számolnak az előző idényben harminc másodosztályú meccsen kezdő játékossal. A fővárosi piros-kékek aktív szereplői a jelenleg is tartó átigazolási szezonnak, Iyinbornak azonban minden esélye megvan arra, hogy már az első NB I-es évadában magára vonja a figyelmet. Az említett labdarúgóknál fiatalabb játékosok esetében még nagyobb kérdés, hogy mekkora bizalmat kapnak a vezetőedzőiktől, de ne csodálkozzunk majd, ha például a Lendváról visszatérő, 18 éves zalaegerszegi támadó, Németh Dániel, vagy a Puskás Akadémiában pallérozódó, az élvonalban a múlt ősszel debütáló, 17 esztendős Bakti Balázs kiemelkedő produkciót nyújt együttesében.

Viszlát, NB I! A nyáron csatlakozott az MTK Budapesttől a belga másodosztályú Lommel csapatához a 17 éves Vancsa Zalán, aki kora dacára nemcsak az U21-es, hanem a felnőttválogatottba is meghívót kapott. A kék-fehérek kiestek, így Vancsa semmiképpen nem folytatta volna a magyar élvonalban, de a City Football Groupnak köszönhetően már a télen eldőlt, hogy elköszön az NB I-től. Valószínűleg a 2005-ös születésű Szűcs Tamás is tovább növelte volna az idén az NB I-es perceinek számát a Budapest Honvédban, ha nem szerződik a dán Köbenhavn együtteséhez. A labdarúgó tavaly novemberben mutatkozhatott be a kispestiek első csapatában, az U17-es válogatottal pedig tavasszal az elitkörben közel került az Eb-kvalifikációhoz.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.