UtánpótlásSport
2024. május 9.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-07-28 22:10

Kosárlabda: pénteken rajtol a B divíziós U18-as fiú Európa-bajnokság Romániában

Pénteken a portugálok ellen kezdi meg szereplését az U18-as fiú kosárlabda-válogatott a romániai B divíziós korosztályos Európa-bajnokságon. Váradi Kornél szövetségi edzőt kérdeztük a torna előtt.

Július 29. és augusztus 7. között a romániai Ploiestiben rendezik meg a B divíziós U18-as fiú kosárlabda Európa-bajnokságot, többek között a magyar válogatottal a 22 csapatos mezőnyben. Váradi Kornél együttese öthetes felkészülésen van túl, és a szövetségi edző szerint minden a tervek szerint haladt, ami az előkészületeket illeti. „Hétről hétre látszott az előrelépés a felkészülés alatt. Erős ellenfelekkel, nálunk magasabban jegyzett válogatottak ellen játszottunk nagyon hasznos edzőmeccseket. Három A divíziós csapattal is összecsaphattunk, a horvátok mellett a montenegrói, illetve a szlovén együttessel is megmérkőztünk, ráadásul utóbbi kettővel szemben igen értékes győzelmeket arattunk. Emellett a velünk együtt szintén a B divízióban szereplő belgákat is megvertük. Meccsről meccsre fejlődtünk, ami mindenképpen fontos ahhoz, hogy versenyképes csapatunk legyen, nemcsak most az Eb-n, hanem a jövő évi, hazai rendezésű vb-n is. A srácok jól reagáltak a kihívásokra, a rendszerre, és összességében jó hangulatban és kemény munkával telt az öthetes felkészülésünk” – nyilatkozta Váradi Kornél az Utánpótlássportnak.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Az edzőtáborban Ivkovics Sztojan, a nagyválogatott szövetségi kapitánya is meglátogatta a fiúkat. „A szövetségi kapitány elmondta, hogy jó úton járunk, szerinte elindult egy pozitív folyamat, van mire építkezni. Kiemelte, hogy néhány tekintetben ez a mostani korosztály a Perl Zoltánnal, Váradi Benedekkel és Benke Szilárddal fémjelzett 1995-ös évjáratra emlékezteti őt, hiszen U20-as válogatottként utoljára ők tudtak nagyot alkotni, és ma pedig a felnőttválogatott gerincét adják. Szóval ő is úgy látja, hosszú távon bizakodásra ad okot az összkép. Munkánk nagyon fontos része az is, hogy az utánpótlás-válogatottakból minél több játékos kerüljön fel a felnőttválogatott keretébe.” És vajon mire lehet képes a válogatott most Ploiestiben? „Nehéz megállapítani a pontos erőviszonyokat, hiszen ennek a korosztálynak nem rendeztek U16-os Eb-t, most először méretik meg magukat világversenyen. Ugyanakkor minden találkozóra a legjobb tudásunk szerint fogunk felkészülni, és biztos vagyok benne, hogy a fiúk a szívüket-lelküket kiteszik majd a pályán.” A válogatott azonban kénytelen lesz nélkülözni csapatkapitányát, Csendes Pétert. „Egyértelműen meghatározó játékosként számítottunk volna rá, de sajnos nagyon szerencsétlen vádlisérülést szenvedett az edzőtábor az utolsó szakaszában, ami miatt ki kell hagynia az Eb-t. Hosszabb, nagyjából két hónapos kihagyás vár rá, de – várhatóan – őszre ismét rendben lesz.” A mieink pénteken 13:30-tól a portugálokkal kezdenek, majd sorrendben a házigazda románok, a szlovákok, a lettek és svájciak következnek a csoportkörben. A csoportok első két helyezettjei jutnak a jövő pénteki negyeddöntőbe. Majd szombaton jönnek az elődöntők, vasárnap pedig a döntő és a harmadik helyért vívott találkozóval zárul az Eb programja. A bronzmeccsnek a B divízióban különösen nagy jelentősége van, hiszen a torna első három helyezettje jut fel a legjobbak közé.

AZ U18-AS FIÚVÁLOGATOTT KERETE: Halmai Dániel, Hajdu Péter, Pleesz Ádám, Meszlényi Róbert, Merkl Barna, Tóth Patrik, Antalics Dániel, Schmera Gergely, Várszegi Ádám, Csátaljay Péter, Kelemen Benjámin, Csuti Kornél

B DIVÍZIÓS U18-AS FIÚ EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOIESTI (ROMÁNIA): A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint): Július 29., péntek 12:30 Magyarország–Portugália Július 30., szombat 17:00 Magyarország–Románia Július 31., vasárnap 17:00 Magyarország–Szlovákia Augusztus 2., kedd 12:30 Magyarország–Lettország Augusztus 3., szerda 14:45 Magyarország–Svájc

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.