UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-07-29 08:52

Atlétika: Mészáros Emma túlszárnyalta a határait az EYOF-on

A KSI 16 éves rúdugrója, Mészáros Emma nehéz felkészülés, valamint sérülés után élesben is megmutatta, hogy a korosztálya legígéretesebb versenyzői közé tartozik Európában, és ritkán látható nagy egyéni csúccsal nyert ezüstérmet az EYOF-on.

Csütörtökön újabb magyar atléta kápráztatta el a szurkolóit a szlovákiai Besztercebányán zajló XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. 

Atlétika: Mészáros Emma túlszárnyalta a határait az EYOF-on Forrás: ksi.hu
Atlétika: Mészáros Emma túlszárnyalta a határait az EYOF-on Forrás: ksi.hu
Nem is az eredmény az emlékezetes, hanem annak története, hiszen a 16 éves Mészáros Emma hosszú ideig tartó sérülés után nemcsak feszegette a határait, hanem az eddigi egyéni csúcsát majdnem 20 centivel túlszárnyalva szerezte meg Magyarország EYOF-történetének első rúdugróérmét, és állhatott fel a dobogó második fokára.  A KSI ígérete a viadal előtt 3.76 méteres egyéni rekorddal büszkélkedhetett, ezt még tavaly ugrotta Székesfehérváron. Ám az idén – több nehezítő körülmény miatt is – eddig csak 3.60 métert tudott.
Emma és edzője, Gach Gergő Forrás: ksi.hu
Emma és edzője, Gach Gergő Forrás: ksi.hu
Gach Gergő tanítványa remekül időzítette a csúcsformáját, és az új egyéni legjobbat jelentő 3.80 métert ugyanúgy második kísérletre abszolválta, mint nem sokkal később a 3.90-et. És ekkor még nem volt megállás: harmadik próbálkozásra a 3.95 méter is összejött, és Emma csak azért nem nyert aranyat, mert ugyanezt a magasságot a görög Panagiotu elsőre megugrotta.   „Nagyon rég bennem volt már ez az eredmény. Sok nehézséggel kellett megküzdenünk az edzőmmel, sérülés is hátráltatta a felkészülésemet. Érzem, hogy többre vagyok még képes, van még hová fogni a rúdon felfelé, így pedig csak magasabbra tudok majd ugrani!” – értékelt Emma a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos portáljának, a Magyarocknak.  A reménység már a hetedik magyar érmet szerezte a besztercebányai atlétikai pályán, az U18-as európai ranglistán pedig az előkelő hetedik helyre került, ráadásul a 2006-ban születettek közül csak egyetlen versenyző tudott nála nagyobbat ugrani a kontinensen 2022-ben.   További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.