UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-08-01 18:39

Birkózás: mindhárom fogásnemben volt magyar érem a római U17-es vb-n, nincs ok a panaszra

Három ezüstéremmel és két ötödik hellyel zártak a magyar birkózók a vasárnap véget ért, római U17-es világbajnokságon. A kötöttfogású-válogatott és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia trénere, Szabó Martin értékelte a mieink szereplését.

Két héttel ezelőtt még a serdülőkorú birkózók éremesőjét ünnepelhettük, amikor is a magyar versenyzők 14 érmet (3 arany, 4 ezüst, 7 bronz) nyertek a zágrábi U15-ös Európa-bajnokságon, ezzel pedig a legjobb magyar szereplését produkálták a korosztály Eb-történetében (a 14 éremből kilencet, illetve mindhárom aranyat a lányok szerezték). De nincs megállás, július utolsó hetében a két évvel idősebbeken volt a sor, akik a római U17-es világbajnokságon szerepeltek. A kötöttfogásúak versenyével rajtolt a program, és a hagyományosan eredményes szakág képviselői most sem tértek haza dobogós helyezés nélkül: a júniusi, bukaresti Eb-n aranyérmes Darabos László (110 kg; Budapesti Honvéd) vb-ezüstöt nyert az olasz fővárosban. Megismétlődött a kontinensviadal fináléja a török Bakir ellen, aki ez alkalommal visszavágott Darabosnak a PalaPellicone Arénában. A Romániában még a szabadfogásúak 110 kilós mezőnyében ötödik helyezett Gyuricza Marcell (Tököl-KIMBA) ismét ötödik lett, ám ezúttal a kötöttfogásúak 92 kilós súlycsoportjában.

Terék Gerda (57 kg) ezüstérmet nyert a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
Terék Gerda (57 kg) ezüstérmet nyert a római U17-es vb-n Forrás: UWW / MBSZ
A lányok küzdelmeiben Terék Gerda (57 kg; Budapesti Honvéd-KIMBA) a döntőig menetelt, majd ott kikapott a japán Ucsidától, így az Eb után a vb-n is ezüstérmet akasztottak a nyakába. Az U17-es Európa-bajnok László Nikolett (46 kg; ESMTK-KIMBA) végül lemaradt az éremről: az elődöntőig remek formában birkózott, az után viszont a döntőbe jutásért és a bronzmeccsen két ki-ki meccset is elbukott, így be kellett érnie az ötödik hellyel. Zárásként a szabadfogásúak következtek, és a mieink ebben a fogásnemben is kitettek magukért. A Vasas korosztályos Eb-ezüstérmes ígérete, Arsunkaev Musza (92 kg) Bukarest után Rómában is igazolta kivételes képességeit, három győzelemmel kiharcolta a finálét, de az aranymeccsen a kazah Kuruglijev túl nagy falatnak bizonyult számára. Neki köszönhetően újabb második hellyel gazdagodott a magyar csapat, amely az összesen három ezüsttel az éremtáblázat 12. helyen végzett. „Ha csupán azt nézzük, hogy minden fogásnemben nyertünk érmet, nem panaszkodhatunk, sőt az elmúlt évtizedben ez korántsem volt általános ebben a korosztályban. Szóval szépen teljesítettek a versenyzőink” – értékelt Szabó Martin, a kötöttfogású-válogatott és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) edzője, aki ezúttal a lányokat és a szabadfogásúakat is segítette a tanácsaival a szőnyeg széléről. – Két bronzmeccsen is érdekeltek voltunk, ezeken sajnos nem sikerült győzni, ugyanakkor az összképet látva, a három érem és a két pontszerző hely miatt nem lehet hiányérzetünk. A realitásnak megfelelően szerepeltek a srácok.” Majd a szakember részletesebben is kitért a saját szakágára, a kötöttfogásra. „A tavalyi budapesti vébén érem és pontszerző helyezés nélkül zártak a kötöttfogásúak, most viszont lett egy ezüstérem, illetve egy ötödik hely. Mindezt úgy, hogy négy Eb-érmessel a csapatban utaztunk Rómába. Közülük az Eb-ezüstérmes László Mózes a sérülése miatt az utolsó pillanatban visszalépett, az Eb-bronzérmes Lévai Levente ki-ki meccsen kikapott egy nagyon erős azeritől a selejtezőben, míg a szintén Eb-harmadik Fige Levente elvérzett a későbbi bronzérmes kazah versenyzővel szemben ugyancsak a selejtezőben. Mindhárman reális eséllyel pályáztak a dobogóra Rómában, de azt látni kell, hogy vébén már tényleg csak a legszűkebb elit vesz részt, nincs könnyű mérkőzés az elején sem, ki-ki meccsek követik egymást sorban. Darabos Laci, aki végül most ezüstérmet szerzett, a negyeddöntőben eltörte az ujját, majd úgy birkózta végig az elődöntős és a döntőt is. Továbbá a felkészülése sem volt ideális, négy héttel a világbajnokság előtt bordasérülést szenvedett, emiatt alig tudott birkózni sokáig. A kötöttfogásban összességében roppant nehéz felvenni a versenyt az akcelerált ázsiaiakkal, a kisebb súlyokban pedig különösen." Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.