UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-08-14 09:08

Birkózás: hétfőn startol a szófiai U20-as világbajnokság, vérmes magyar reményekkel

Tizenhét magyar indulóval – köztük öt idei Eb-érmessel – a mezőnyben hétfőn megkezdődik az U20-as birkózó-világbajnokság Szófiában. A szabadfogásúak küzdelmeivel rajtol a program.

Augusztus 15. és 21. között a bolgár főváros, Szófia ad otthont az idei U20-as (korábbi nevén junior) birkózó-világbajnokságnak. A magyar válogatott négy szabadfogású, öt kötöttfogású és nyolc női versenyzővel vesz részt az eseményen.

Tösmagi Attila (kékben) az U20-as Eb-cím után a vb-aranyra is nagy eséllyel pályázik Szófiában Forrás: UWW
Tösmagi Attila (kékben) az U20-as Eb-cím után a vb-aranyra is nagy eséllyel pályázik Szófiában Forrás: UWW
A tavalyi, ufai vb-n egy bronzéremmel zártak a mieink, amely a kötöttfogású Tösmagi Attila nevéhez fűződött a 72 kilósok között, aki akkor – elsőéves juniorként – bronzérmes lett. Az ESMTK-KIMBA kiválósága ezúttal is ott lesz a korosztályos világbajnokság mezőnyében, ám most már U20-as Európa-bajnokként, ugyanis másfél hónappal ezelőtt Rómában aranyérmet ünnepelhetett, és jövő héten Szófiában is legnagyobb favoritok közé tartozik, ami a végső sikert illeti. Ugyanakkor az Eb óta korántsem volt ideális a felkészülése, betegség hátráltatta az edzésmunkáját. A szintén pesterzsébeti, nehézsúlyú Bazsó Adolf az Eb-ezüstje után a vb-n is lehet esélye a dobogós helyezésre, azonban ezúttal nyilván jóval nehezebb dolga lesz, mint az olasz fővárosban. Emellett a magyar lányok is vérmes reményekkel utazhatnak Bulgáriába, hiszen közülük hárman is éremmel tértek haza a római kontinensviadalról. A még kadétkorú Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA) arany-, Elekes Enikő (Kőbánya SC-KIMBA) ezüst-, míg Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA) bronzérmet nyert az Eb-n, és mindannyian ott lesznek a mostani világbajnokságon is. A szabadfogásúak versenyében az U17-es vb-bronzérmes Gombos Alex (65 kg; FTC-KIMBA) sérülés miatt az Eb után a vb-t is kihagyja, valamint a korosztályos Eb-bronzérmes Gellén Milán (125 kg; ESMTK) ugyancsak sérült, és távolmarad a vb-től. Így a mieink közül elsősorban Nagy Marcell (70 kg; Csepel TC-KIMBA) okozhat pozitív meglepést, mint ahogyan azt júliusban Rómában is tette, ahol az ötödik helyen végzett. Egyedüli magyarként Nagy már hétfőn szőnyegre lép. Bácsi Péter szakmai igazgató úgy nyilatkozott a magyar szövetség honlapján, hogy ha a teljes csapat három érmet nyerne, azzal mindenképpen elégedett lenne.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA  A magyar válogatott programja: Szabadfogás Hétfő-kedd. 57 kg: nincs magyar induló, 65 kg: nincs magyar induló, 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: nincs magyar induló, 97 kg: nincs magyar induló. Kedd-szerda. 61 kg: nincs magyar induló, 74 kg: Nemes Bálint (Haladás-KIMBA), 86 kg: Hajduch Nándor (Szarvasi BE), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: nincs magyar induló. Női birkózás Szerda-csütörtök. 50 kg: nincs magyar induló, 55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), 59 kg: Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA), 68 kg: nincs magyar induló, 76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA). Csütörtök-péntek. 53 kg: Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA), 57 kg: Béres Adrienn (BHSE), 62 kg: Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA), 65 kg: Elekes Enikő (Kőbánya SC-KIMBA), 72 kg: Virág Zsófia (Soltvadkerti TE-KIMBA). Kötöttfogás Péntek-szombat. 55 kg: nincs magyar induló, 63 kg: Mányik Dávid (ESMTK-KIMBA), 77 kg: Zurai Rajmund (DVTK), 87 kg: nincs magyar induló, 130 kg: Bazsó Adolf (ESMTK). Szombat-vasárnap. 60 kg: nincs magyar induló, 67 kg: Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA), 72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 82 kg: nincs magyar induló, 97 kg: nincs magyar induló.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.