UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-08-18 16:26

Úszás: mind a négy magyar utánpótláskorú érmet nyert a római felnőtt Eb-n

Remekelt a magyar úszóválogatott – azon belül a négy utánpótláskorú versenyző is – az olaszországi felnőtt Európa-bajnokságon; Mészáros Dániel, Ábrahám Minna, Molnár Dóra és Pádár Nikolett is éremmel térhetett haza.

Mindent elhozott a szerdán véget ért római felnőtt úszó Európa-bajnokság, amit egy ilyen eseménytől várhatunk. A sportág egyik szentélyében, a Foro Italico nyitott medencéje körül, hol a rekkenő hőség, hol az eső volt az úr, de szerencsére gyakran előfordult az is, hogy a magyarok domináltak. A sikerekből alaposan kivették a részüket az Eb-csapatba bekerült utánpótláskorúak is, az egyetlen „fiatalos” arany a 17 éves Mészáros Dániel nevéhez fűződik, aki délelőtt szerepelt a 4x200 m-es férfi gyorsváltóban, a magyar egység döntőbe jutott a közreműködésével, és az esti fináléban kipihenten állhatott rajthoz Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs és Milák Kristóf.  Ezen kívül – az egyaránt 16 éves Ábrahám Minnával és Pádár Nikolettel – úszott még a mix 4x200 m-es gyorsváltó fináléjában, és a szintén előkelő negyedik helyen zárt.

Az utánpótláskorúak nyakába is került érem a római felnőtt Eb-n Forrás: MÚSZ
Az utánpótláskorúak nyakába is került érem a római felnőtt Eb-n Forrás: MÚSZ
„Délelőtt mindig könnyebb úszni, de délután is készen álltam a versenyre, igaz megbeszéltük, hogy Milák Kristóf úszik majd helyettem a döntőben nyilatkozta a fradi.hu-nak Mészáros. – Ott álltam a fináléban az edzői lelátón és nem túlzás, remegett a lábam, ahogy néztem a többieket, hogy hasítják a vizet és csapásról-csapásra mennek előre és végül Milák az első helyen csapott a célba. Elképesztő eredmény, még nem igazán fogtam fel, mit értünk el. Itt van az érem a nyakamban, és mit mondjak, van súlya. Ez az eredmény hatalmas lökés nekem is a pályafutásomban, ha kimondom, hogy Európa-bajnokok vagyunk, libabőrös leszek most is.” De a lányok sem maradtak érem nélkül: a 4x200-as női gyorsváltó Pádár Nikolett és Ábrahám Minna főszereplésével negyedik lett a magyar négyes, Molnár Dóra pedig a délelőtti úszásával járult hozzá a sikerhez. Ráadásul a Budafóka versenyzője nyerte az egyetlen egyéni érmet, természetesen fő számában 200 m háton (2:09.63), utána így értékelt Molnár a Nemzeti Sportnak. „Ez a második bronzérmem itt, Rómában a váltó után kétszáz háton is összejött a dobogó. Az egyéni csúcsomtól elmaradtam a döntőben, de nem mindig az idő a cél, ezúttal a helyezés számított. Elégedett voltam a budapesti vébén nyújtott teljesítményemmel, aztán rendkívül jól sikerült a junior Eb, egyelőre úgy tűnik, ez egy jó év.” Molnár mellett Pádár is úszott egyéni döntőt, ő 200 m gyorson lett nyolcadik (1:58.87). További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.