UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-08-19 15:30

Frizbi: az U17-es Eb-n és az U20-as vb-n is csúcsra ért a magyar vegyesválogatott

Történelmi tettet hajtottak végre a frizibiválogatott tagjai augusztus első felében a lengyelországi Wroclaw városában, ahol a sportág legnagyobb magyar utánpótlássikereit érték el az összevont U17-es Eb-n és U20-as vb-n: a vegyescsapatok mindkét korosztályban aranyérmet szereztek.

Rendhagyó módon idén egy időben és egy helyen rendezték meg a frizbisek U17-es Európa- és U20-as világbajnokságát. Augusztus első felében a lengyelországi Wroclawban gyűltek össze az utánpótlás legjobbjai, az eseményről pedig a magyar fiatalok sem hiányozhattak. Az olimpiai programba való bekerüléshez egyre közelebb álló sportág itthon évek óta dinamikusan fejlődik, amit a 2019-ben az U17-es leánycsapat által megszerzett Eb-ezüst is bizonyít; ám szinte napra pontosan három évvel később ezt az eredményt (kétszeresen) túlszárnyalták az ifjú versenyzők.

Az U17-es magyar válogatott Forrás: MRKSZ
Az U17-es magyar válogatott Forrás: MRKSZ
A koronavírus-járvány miatt 2022-ben egy időpontra csúszott U17-es Eb és U20-as vb remek magyar sikereket hozott, hiszen mindkét korosztályban aranyérmet szerzett a vegyescsapat, ráadásul megalkuvást nem tűrő módon: a fiatalabbak tükörsimán nyerték az összes mérkőzésüket, és az idősebbeknek sem okoztak problémát a velük szembekerülő ellenfelek. Az U20-as összeállításban ráadásul, bár 2003-as születésű játékosok is szerepelhettek volna, 2004-es frizbis volt a legfiatalabb. Nem csoda, hogy a Magyar Repülő Korong Szövetség elnöke, Erdősi Zoltán is optimista a jövőt illetően. „A vírushelyzet a sportágunk képviselőinek naptárát is átírta, ám a szokatlan szituáció sem zavarta meg a fiataljainkat, hogy kihozzák magukból a maximumot – kezdi Erdősi a duplaeseménnyel kapcsolatban. – Mindkét korosztályban első alkalommal rendeztek mixed, azaz vegyes kategóriát ilyen eseményen. A felnőttek között, például a világjátékokon ez a versenyzési mód a megszokott, Magyarország pedig azon kevés nemzet közé tartozik, amely egészen kiskortól közösen versenyezteti a fiúkat és a lányokat. Emiatt az elvárás is magas volt a torna előtt: az U17-esek között kimondott cél volt az érem, míg az idősebbek mezőnyében – vb lévén – kevésbé ismertük az ellenfeleket, ám esetükben is bíztunk a dobogós hely megszerzésében. Talán felhőtlen örömként lehetne leírni, amit a gyerekek éreztek a győzelmet követően, a szövetség számára pedig visszaigazolást jelent a siker, hiszen a 2017-ben meghirdetett stratégiai programban a 2029-es világjátékokra való kijutást tűztük ki célul, aminek a feltétele, hogy egy évvel korábban a felnőtt-vb-n nyolc közé jusson a csapatunk. A mostani, U20-as válogatott tagjai – akik még jövőre az Eb-n is versenyezhetnek a korosztályban – várhatóan akkor lesznek erejük teljében, így van okunk a bizakodásra.”
Az U20-as magyar válogatott Forrás: MRKSZ
Az U20-as magyar válogatott Forrás: MRKSZ
Immár öt éve zajlik a tudatos építkezés a sportág hazai berkein belül: komplex átigazolási szabályzat készült, és komoly hazai versenyrendszer épült ki, amelyben már az U15-ösök is nagypályán játszanak. A szakemberek képzése is szigorú feltételek mellett zajlik, gyakorlatilag csak testnevelőtanárok edzhetik a gyerekeket, aminek sportpedagógiai hozadékai is vannak, emellett a frizbi fiatalok közötti terjedését is elősegíti. Magyar sikerek viszont nem csak a pályán, hanem a sportdiplomácia terén is feljegyezhetők. „A világszövetséggel szoros az együttműködés, Magyarország fontos bázisnak számít Európában. Emiatt 2024-ben a debreceni és miskolci, közös rendezésű Európai Egyetemi Játékokon a debütáló sportág az ultimate frizbi lesz, illetve egy évvel korábban, szintén Debrecenben a sportág első egyetemi vb-jét is megrendezhetjük, ami egyúttal a kontinens csapatainak kvalifikációs versenye lesz az EEJ-re. A következő megálló pedig reményeim szerint az Universiade, majd az olimpia lesz, magyar játékosokkal.”

Az U17-es Eb-győztes magyar válogatott tagjai: Kókai Lili, Lénárt Hanna Rita, Takács Lilla Erzsébet, Tóth Eszter, Tóth Sára Krisztina, Sziklai Regina, Vaszary-Maklári Lilla, Gubek Lázár, Jauneaud Dorián, Klément Ferenc Mátyás, Matus Márk Olivér, Miksa Mikán, Nagy Bertalan, Teremi Bercel Zétény Szövetségi edző: Hamar László Megbízott szövetségi edzők: Paksai Luca Sára, Pasztendorf Anna Az U20-as vb-győztes magyar válogatott tagjai: Halász Júlia, Kapitány Nikolett, Kollár-Nagy Melinda Júlia, Lőwy Petra, Szabó Zsófia Gréta, Szilágyi Alexandra Leona, Takács Luca Ágnes, Vígh Kata, Benkő László, Csillag Ábel Levente, Éhn Márk, Molnár Bence, Megyeri Olivér Iván, Stummer Vince, Tóth Bence Szövetségi edző: Paksai Márton

További korosztályos hírek FRIZBIBEN a sportági aloldalunkon.