UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-08-28 19:23

Cselgáncs: egy arany- és egy ezüstéremmel zártak a magyar fiatalok a szarajevói ifjúsági világbajnokságon

A magyar cselgáncsozók két éremmel és egy pontszerző hellyel fejezték be a szarajevói ifjúsági világbajnokságot: Kenderesi Péter aranyat, Kollár Sebestyén ezüstöt nyert, míg Vég Luca ötödik lett. Érdeklődésünkre Bíró Norbert, a fiúválogatott szövetségi edzője értékelte a mieink szereplését.

Vasárnap a csapatversennyel zárult le az ifjúsági cselgáncs-világbajnokság Szarajevóban, és a francia válogatott szerezte meg az aranyérmet, a döntőben az azerieket legyőzve. Ugyanakkor a záró napi versenyszámban a magyar csapat már nem volt érdekelt, így a mieink szereplése szombaton, az egyéni küzdelmekkel fejeződött be a bosnyák fővárosban. Cselgáncsozóink egy ezüst- és egy bronzéremmel zártak, emellett egy ötödik helyezést is begyűjtöttek. Kenderesi Péter (90 kg; Pécsi VSK) négy ippongyőzelemmel a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Kollár Sebestyén (50 kg; Budapesti Honvéd) szintén a döntőig menetelt, majd ott kikapott, így a második hellyel kellett beérnie, míg a legjobb magyar leány versenyzőként Vég Luca (48 kg; Ceglédi VSE) az ötödik helyen végzett.

Kenderesi Péter (balról a második) aranyérmet ünnepelhetett a szarajevói ifjúsági vb-n Forrás: IJF
Kenderesi Péter (balról a második) aranyérmet ünnepelhetett a szarajevói ifjúsági vb-n Forrás: IJF
„Ha kollektíven nézem az egész csapat teljesítményét, akkor a két éremmel, illetve az egy pontszerző hellyel elégedettek lehetünk. Azonban az egyénekre lebontva már árnyaltabb kép, volt olyan, akitől többet reméltünk, de végül másképpen alakult, és nem jutott el a végéig – kezdte értékelését Bíró Norbert, a fiúválogatott szövetségi edzője az Utánpótlássportnak, majd így folytatta: – A korosztálynak ez az egyetlen olyan versenye, amelyen a felnőttszabályrendszer érvényes, tehát ha valaki kikap, csak akkor folytathatja a vigaszágon, ha legalább a negyeddöntőig eljutott. Ellentétben az összes többi versennyel, amelyen nem számít, hogy melyik szakaszban szenved vereséget az ember, ha a legyőzője bejut az elődöntőbe. Szóval ez igencsak kegyetlen lebonyolítási forma, gyakorlatilag nincs javítási lehetőség. Például Major Ádám a későbbi világbajnoktól kapott ki, de túl korán, a legjobb tizenhat között, így nem folytathatta. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a 2005-ös születésűeknek ez már a harmadik világverseny a nyáron, az Eb és az EYOF után, míg a 2006-2007-eseknek a második az Eb-t követően, viszonylag rövid időn belül. Mindent egybevéve, ez egy abszolút jó szereplés." Kenderesi Péter a magyar cselgáncssport negyedik ifjúsági világbajnoka lett, és Gercsák Szabina (2013), Varga Brigitta (2017) és Mamira Luca (2019) után az első magyar fiú, aki első helyet ért el.
Kollár Sebestyén (fehérben) ezüstérmes lett az ifjúsági vb-n Forrás: IJF
Kollár Sebestyén (fehérben) ezüstérmes lett az ifjúsági vb-n Forrás: IJF
„Peti végig nagyon koncentráltan, a taktikai utasításokat fegyelmezetten betartva dzsúdózott. Remekül épített a kiemelkedő állóképességére, valamint a legfőbb erősségére, a földharcra. A nap végén, a döntőben láttam a leginkább összeszedettnek, nem nyomta a teher, hanem tudta a dolgát, és az üzbég rivális ellen is a földön sikerült kiharcolnia győzelmet – mondta a tréner, ezután Kollár Sebestyén ezüstérmet érő teljesítményéről így nyilatkozott. – Közvetlenül a verseny után Sebi – érthetően – rendkívül csalódott volt, és ez így természetes, de összességében nincs oka a szomorúságra. A franciával – akitől a döntőben kikapott – már harmadjára találkoztak, és az előző kettőhöz hasonlóan ismét Sebi maradt alul, és ezúttal is csupán intésekkel. Ez az jelzi, hogy ők ketten kiemelkednek a teljes mezőnyből, tudásban pedig nagyon közel állnak egymáshoz. Nüanszok döntöttek most is, de a francia fiú a végén valóban okosabban, taktikusabban dzsúdózott, és megérdemelten nyert." Végül a Bejczi Zsuzsanna vezette lányok szereplésére is kitért a ceglédi szakember. „Bíztunk benne, hogy a lányok között is összejön legalább egy érem, és ezt nem alaptalanul gondoltuk, hiszen Igaz Laura, Bognár Inez és Szeleczki Szabina személyében három Eb-érmessel vágtunk neki a vébének, de sajnos egyiküknek sem sikerült az éremcsatákig eljutnia, az első meccsük után búcsúztak. Nincs miért szégyenkezniük, küzdöttek, de ezúttal nem jött ki a lépés – ilyen a dzsúdó. Vég Luca menetelése viszont mindenképpen pozitív meglepetést okozott, négy győzelemmel szépen menetelt az elődöntőig, ám a nap végére kicsit elfogyott, emiatt be kellett érnie az ötödik hellyel. Összességében szép teljesítményt nyújtott, nem lehet igazán csalódott,  jól dolgozott." További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.