UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-08-30 19:15

Kosár: „Pozitívan zártuk az Eb-t, de van bennem hiányérzet, elérhető lett volna az érem" – Gábor Lili

Az U16-os leány kosárlabda-válogatott az ötödik helyen végzett a portugáliai korosztályos Európa-bajnokságon. Érdeklődésünkre Gábor Lili, a magyar csapat vezéregyénisége és – holtversenyben – legeredményesebb játékosa értékelte a tornát.

A görögök szombati legyőzésével megszerezte az ötödik helyet a Mészárosné Kovács Andrea vezette magyar válogatott a portugáliai Matosinhosban rendezett U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokságon. Ezzel a mieink hat győzelemmel és egy vereséggel fejezték be a tornát, csupán a negyeddöntőben a házigazda portugáloktól szenvedtek vereséget. A kontinensviadal végeztével a magyar csapat egyik legjobbját, holtversenyben legponterősebb játékosát, Gábor Lilit kérdeztük.

Forrás: FIBA
Forrás: FIBA
„Annak mindenképpen örülhetünk, hogy pozitívan, két győzelemmel zártuk le a tornát, és összesen a hét meccsünkből hatot megnyertünk – kezdte összegzését a válogatott erőcsatára az Utánpótlássportnak, majd így folytatta: – Miután kikaptunk a portugáloktól, nagyon csalódottak voltunk, mert tényleg kevésen hiányzott csak a legjobb négy közé jutáshoz, de ezután megfogadtuk, hogy az ötödik helyet mindenképpen megszerezzük. A helyosztókon végül sem az olasz, sem a görög csapat nem bizonyult könnyű ellenfélnek, alaposan meg kellett dolgozni a győzelemért mindkét meccsen, különösen a torna legvégén, amikor már mindenki rendkívül fáradtan játszott, szóval tényleg mindent kiadtunk magunkból a pályán, de ez szerencsére mindkétszer meghozta a gyümölcsét." A magyar válogatott csoportelsőként abszolválta az Eb első szakaszát, miután a horvátokat, az olaszokat és a finneket is megverte. Majd jöhetett a nyolcaddöntő, amelyben a németek sem jelentettek akadályt, azonban ezt követően a portugálokkal nem bírtak a mieink a legjobb nyolc között. Az 5-8. helyért zajló helyosztók első körében ismét az olaszok következtek, akiket végül hosszabbításban múltak felül, míg végül a záró napon a görögök ellen magabiztosan diadalmaskodtak, és bebiztosították az ötödik helyet.
Forrás: FIBA.Basketball
Forrás: FIBA.Basketball
„Ugyanakkor az is biztos, hogy némi hiányérzettel utaztunk haza, mivel korántsem tűnt lehetetlen feladatnak az elődöntőbe kerülés, illetve az éremszerzés. A végül harmadik helyen végző horvátokat legyőztük a csoportkörben, a negyedik portugáloktól pedig ki-ki meccsen három ponttal szenvedtük vereséget – mondta. – Semmilyen szempontból nem volt szerencsénk a negyeddöntőben. Bár az elején jól kezdtünk, de utána hamar megváltozott a meccs képe, és ha összességében nézem, kifejezetten rossz napot fogtunk ki, nem dobtunk jól, sokat hibáztunk. Ráadásul a telt házas csarnokban mindenki a hazaiaknak szurkolt, ami nyomást helyezett ránk, és szokatlan volt számunkra ez az atmoszféra, mert a többi meccsünkön – előtte és utána is – jóval kevesebb néző előtt játszottunk. Tudásszintben nagyon közel állt egymáshoz a két csapat, de a körülmények minket jobban befolyásoltak. A végjátékban többször is megközelítettük őket három pontra, viszont sajnos a fordításra már nem futotta."
Gábor Lili Forrás: FIBA.Basketball
Gábor Lili Forrás: FIBA.Basketball
Gábor Lili 8,9 pontot, 4,7 lepattanót, 1,9 gólpasszt és 10,6-os teljesítményindexet átlagolt meccsenként a tornán. Pontátlagban – Toman Rékával egyetemben, aki szintén 8,9-et átlagolt – a legjobb magyar lett, míg VAL-mutatóban a másodikként zárt Fárbás Eliza (12,3) mögött. Érdekesség, hogy a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) az Eb nyolcaddöntőit követően az MVP-jelöltek közé sorolta a Csata DSE reménységét, aki idén nyáron az U16-os Eb előtt a debreceni U17-es vb-t is megjárta, és ott szintén jól teljesített. „A saját teljesítményem kapcsán is felemás érzések kavarognak bennem. Mindent összevetve, nem zártam rossz Európa-bajnokságot, de nem tudtam a legjobb formámat mutatni. A nyár végére, és főleg a torna végére azt éreztem, hogy a frissebb énem többet tudna hozzá tenni. Ez kicsit frusztrált belülről, ugyanakkor így is próbáltam minél hasznosabb lenni a csapatnak." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.