UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. november 29.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-08-31 20:38

Birkózás: Borsos Viktória magát is meglepte az U20-as vb-döntővel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke, Borsos Viktória az idei év egyik legsikeresebb hazai utánpótláskorú versenyzőjévé vált azzal, hogy az U20-as világbajnoki ezüstérem mellett korosztályos Eb-bronzot is nyert.

„A római U20-as Európa-bajnokság után az volt a célom, hogy jó birkózással dobogóra álljak a szófiai vébén – kezdi beszámolóját Borsos Viktória a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia honlapján. – A döntőre egyáltalán nem számítottam, megleptem magam. Hozzá kell tenni, a csapatból nekem volt a legszerencsésebb sorsolásom, hiszen az indiai és a japán versenyző is a másik ágon birkózott. Ez azonban extra terhet jelentett, amikor megláttam a sorsolásom, éreztem, hogy ebből több is kisülhet. Szóval nagyon izgultam.”

Borsos Viktória (bal szélen) ezüstérmesként az U20-as vb dobogóján Forrás: UWW
Borsos Viktória (bal szélen) ezüstérmesként az U20-as vb dobogóján Forrás: UWW
A „szerencsés” sorsolás persze nem azt jelentette, hogy Borsosnak könnyű ellenfelekkel kellett birkóznia. Sőt… Az idei U20-as Ázsia-bajnokság második helyezettjét, a kazah Madina Amant és a korosztályos pánamerikai bajnokságon ezüstérmes kanadai Mia Friesent is felül kellett múlnia az 59 kilósok között. „Az első körben a lengyel Aleksandra Witoson jutottam túl, őt többször megvertem már. A kazahtól viszont nagyon féltem, mert simán technikai tussal nyert a norvég lány ellen, akivel én ennél szorosabb meccset birkóztam. És nem is volt sétagalopp az elődöntő ellene! Az utolsó másodpercekben sikerült fordítanom, így győztem.” A döntőben aztán jött a japán Szakura Motoki, akinek a dolgát nem tudta megnehezíteni Borsos: egy perc húsz másodperc alatt tusvereséget szenvedett. „Eleinte szomorú voltam, mert ennél jobban szerettem volna birkózni, de a többiek hamar meggyőztek arról, hogy szépen fénylik ez az ezüstérem. Életemben először birkóztam japánnal, emlékezetes marad… Nagyon ügyesek, és példaértékű az, amit csinálnak. Az egész versenyen tíz súlycsoportból nyolcban győztek. Őket kell utolérnünk, ez a célunk.” A teljes cikk ITT olvasható. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.