UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-08-31 08:50

Úszás: aranyérmes a 4x200-as leány gyorsváltó, Ábrahám második lett 400 vegyesen az ifi vb-n

Az ifjúsági úszó Eb után a perui világbajnokságon is verhetetlen volt a Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Gyurinovics Lili, Ábrahám Minna összeállítású 4x200-as leány gyorsváltó, Ábrahám ráadásul egyéniben is dobogóra állhatott a nyitó napon, ezüstérmet nyert 400 m vegyesen.

Már a Limában zajló ifjúsági úszó-világbajnokság első napján szerepelt a programban olyan szám, amelyben magyar (arany)éremeséllyel számolhattunk, nevezetesen a mindig erős 4x200-as leány gyorsváltó. A lányok tekintélyt parancsoló fölénnyel nyertek szűk két hónappal ezelőtt Bukarestben, a feladat azóta annyiban változott, hogy ezúttal Európa helyett a világot kellett maguk mögé parancsolniuk.

Az Európa-és immár világbajnok magyar váltó a dobogó tetején (balról: Molnár Dóra, Ábrahám Minna, Gyurinovics Lili, Pádár Nikolett) Forrás: FINA
Az Európa-és immár világbajnok magyar váltó a dobogó tetején (balról: Molnár Dóra, Ábrahám Minna, Gyurinovics Lili, Pádár Nikolett) Forrás: FINA
A könnyed (perui idő szerint) délelőtti úszás után Pádár Nikolett igen erős 1:58.37-es első kétszázzal adta meg az alaphangot, s mivel egyetlen riválisa sem került két percen belülre, ez csaknem két másodperces magyar előnyt jelentett már akkor. És utána többiek (Molnár Dóra, Gyurinovics Lili és Ábrahám Minna) is hozták magukat, ez pedig újabb magabiztos magyar győzelmet eredményezett ebben a mieink szempontjából évek óta nagyon sikeres számban, végül 8:04.70-es idővel, szűk négy másodperces előnnyel voltak jobbak a második helyezett olaszoknál is a lányok.
Ábrahám Minna 400 m vegyesen is érmes lett Forrás: FINA
Ábrahám Minna 400 m vegyesen is érmes lett Forrás: FINA
A váltó hajrásának, Ábrahám Minnának ráadásul egyéniben is helyt kellett állnia, de ő ennél azért többet tett. Miután negyedik helyen jutott tovább a 400 m vegyes előfutamaiból, a döntőben még két helyet előrelépett, és olasz riválisát az utolsó métereken legyőzve ezüstérmet érdemelt ki (4:44.19). Ugyanebben a számban a még nem egészen 14 éves, vagyis gyermek korosztályú, de egyébként Bukarestből már ifi Eb-bronzérmes, azóta COVID-fertőzésen átesett Jackl Viviennek ezúttal a hatodik hely volt a maximum, azt meg is szerezte (4:52.23). Döntőt úszott a Magda Boldizsár, Andor Benedek, Bóna Benedek, Mészáros Dániel alkotta 4x100 m-es gyorsváltó is, s bár a fiúk „csak” ötödikek lettek, nem sok hiányzott volna az ezüstéremhez sem, mindössze három tizedmásodperc választotta el őket a második helytől, a harmadiktól pedig kevesebb, mint kettő. Biztató volt a magyar versenyzők produkciója a középdöntőben is, lesz döntősünk szerdán mindkét nem viadalában 100 m háton, Molnár Dóra a második, Székely Áron a harmadik helyen jutott be a legjobb nyolc közé. Nem jött össze a továbbjutás Barna Biankának 100 m mellen, míg a délelőtti előfutamokban búcsúzott 400 m gyorson Gálicz László, 100 m háton pedig Komoróczy Lora.

Ifjúsági úszó-világbajnokság, Lima (Peru) 1. nap (a magyarok döntős szereplései) Fiúk. 4x100 m gyorsváltó: 5. Magyarország 3:20.59 (Magda Boldizsár, Andor Benedek, Bóna Benedek, Mészáros Dániel) Leányok. 400 m vegyes: 2. Ábrahám Minna 4:44.19, 6. Jackl Vivien 4:52.23. 4x200 m gyorsváltó: 1. Magyarország 8:04.70 (Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Gyurinovics Lili, Ábrahám Minna)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.