UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2022-09-06 15:32

Kajak-kenu: kiemelkedő generáció és példamutató utánpótlás – kapitányi értékelő a magyar éremesőt hozó U23-as és ifi vb után

A szegedi U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon összesen negyven érmet söpörtek be a hazai pályán induló versenyzők, ezzel pedig a korosztályos vb-k történetének legjobb magyar eredményét szállították. A két szövetségi kapitány, Makrai Csaba és ifj. Foltán László értékelte az Utánpótlássportnak a vasárnap véget érő eseményt.

Talán még az előzetes számításokat is túlszárnyalták a magyar indulók a szegedi U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon, hiszen soha nem látott mennyiségben termelték az érmeket: összesen negyven medált nyertek a versenyzők, köztük huszonegy aranyat, amire korábban nem volt példa a korosztályos vb-k történetében. Az ötnapos viadalon pénteken, szombaton és vasárnap rendezték a döntőket: az első – a programjában már finálékat is tartalmazó – napon a magyar csapat kilenc arannyal, négy ezüsttel és egy bronzzal állt az éremtábla élére, a vezető helyet pedig később sem engedte át. A fiatalok szombaton és vasárnap sem lassítottak, végül huszonegy első, tizenhárom második és hat harmadik hellyel toronymagasan nyerték a nemzetek csatáját. A fölényt jól mutatja: az őket követő lengyel, német és spanyol különítmény medáltermésének az összege még mindig eggyel kevesebb, mint a magyaroké.

Az U23-as kajakos, Varga Ádám ismét bizonyított Forrás: MKKSZ
Az U23-as kajakos, Varga Ádám ismét bizonyított Forrás: MKKSZ
„Nem volt nyomás, vagy teljesítménykényszer alatt egyik csapattag sem. Az egyetlen elvárás az volt, hogy nyújtsák a lehető legjobbjukat; amire elég lesz, azzal leszünk megelégedve – kezdi a kajakosok utánpótlás szövetségi kapitánya, Makrai Csaba. – Tudtuk, hogy erős az összeállításunk, hiszen sokan a felnőttek világversenyein is bizonyítanak, olimpikonok is vannak a keretben. Varga Ádám, aki tavaly a tokiói ötkarikás játékokon ezüstérmet szerzett, ismét megmutatta, hogy korosztálya legjobbja a világon. Az U23-asoknak komoly sorozatterheléssel kell megbirkózniuk, míg az ifik valamivel könnyebb helyzetben voltak a kezdés előtt, hiszen háromhetes edzőtáborból érkeztek Szegedre. Ennek ellenére mindkét korosztály jó versenyt zárt. Az éremmennyiség miatt le a kalappal a fiatalok előtt; a fiúk ificsapata például az összes síkvízi számot megnyerte, ami korábban még nem fordult elő. Kiemelkedő generációról beszélünk, így nagyon bízom benne, hogy közülük többen ha nem is a párizsi, de a Los Angeles-i olimpián szerepelnek majd.” A kenus utánpótlást irányító ifj. Foltán László a két korosztály mellett a fiatalabbakra is kitért az értékelője során. „Olyan csapattal van dolgunk, amely hosszú évekig meghatározó tényezői lehetnek a sportágnak. Az elért eredmény örömteli, főleg ha arra gondolunk, hogy ez akár mintaként, követendő példaként is állhat a serdülők és a náluk is ifjabb kenusok előtt – mondja Foltán. – A magyar válogatón könnyen előfordulhat, hogy a rajthoz készülődő fiatal jobbján olimpiai, balján pedig világbajnok versenyző készül... Szerintem ennél nagyobb motivációs erő nem kell. Nagyon örülök az eredményeknek, különösen, hogy a fiúk is megmutatták a tudásukat. Ez bizakodásra ad okot a jövőre nézve.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.