UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-09-06 18:31

Kézilabda: Szilágyi Zoltán veszi át a junior női válogatott irányítását

A Debreceni VSC vezetőedzője, Szilágyi Zoltán irányítja a jövőben a junior női kézilabda-válogatottat, és készíti fel a jövő évi U19-es Európa-bajnokságra – derült ki a magyar szövetség keddi bejelentéséből. A többi korosztályos válogatott kispadján nem történt változás.

A női szakágban az idei korosztályos világbajnokságon ezüstérmes junior kézilabda-válogatott utánpótlás-időszaka véget ért, a játékosok versenyszempontból a 2022/23-as évadtól felnőtt játékosnak számítanak. A nyáron ifjúsági vb-n szerepelt, 2004-2005-ös születésű korosztályt – immár juniorként – a 2023-as U19-es Európa-bajnokságra Szilágyi Zoltán szövetségi edző készíti fel, a DVSC szakembere egyúttal folytatja klubmunkáját is – írja honlapján a Magyar Kézilabda Szövetség.

Szilágyi Zoltán (jobbra) és Kudor Kitti párosa irányítja a junior női válogatottat Forrás: dvsckezilabda.hu
Szilágyi Zoltán (jobbra) és Kudor Kitti párosa irányítja a junior női válogatottat Forrás: dvsckezilabda.hu
A 2006-2007-es születésűek csapatát, azaz az ifjúsági válogatottat Bohus Beáta edzi majd, míg a serdülők szakvezetője Penszki Gergely. A férfiszakágban a juniorokat Sótonyi László, az ifjúságiakat Kárpáti Krisztián, míg a serdülőket Szabó Levente vezeti tovább. „A felnőtt- és a juniorválogatott szakmai tartalmait szoros összefüggésben szeretnénk megvalósítani a továbbiakban. Ezek vonatkoznak természetesen a fiatalabb korosztályokra is, figyelembe véve az életkori mutatókat is. A felnőttválogatotthoz való alkalmazkodás egyértelműsíti, hogy az elsődleges feladat a felkészítésben a felnőttszinten történő teljesítőképes tudás megszerzése, ezért is egyeztettünk a szakágért felelős alelnökökkel és a szövetségi kapitányokkal – mondta el a szövetségi edzők kinevezése kapcsán Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója. – A korosztályos válogatottak felkészítése a továbbiakban kétéves periódusokban történik majd, amelyben az adott korosztályból feljebb lépő, tehát felnőtt játékossá váló, vagy például ifjúságiból juniorrá váló kézilabdázókat tovább adják az edzők. Ezzel szeretnénk biztosítani, hogy a sportolók minden korosztályban a legjobb szakmai tartalmakat sajátítsák el a korosztályos válogatott edzőktől, ami elősegítheti a még szélesebb spektrumú képzésüket, előterjesztésünket pedig az elnökség elfogadta és jóváhagyta. A női juniorválogatott idén az U20-as világbajnokságon szerepelt utoljára együtt, mostantól az eggyel fiatalabb korosztály számít juniornak. Ez utóbbi csapat élére a DVSC vezetőedzőjét kértül fel, és örülünk, hogy Szilágyi Zoltán elvállalta ezt feladatot. Külön köszönjük a debreceni klub vezetőségének együttműködését!" Az újonnan kinevezett Szilágyi Zoltán így nyilatkozott a DVSC honlapján. „Nagyon meglepődtem, amikor Golovin Vlagyimir felhívott, és elmondta, szeretné, ha elvállalnám a junior válogatott irányítását, illetve a felnőttválogatottal összehangolt, közös szakmai koncepciót velem együtt szeretné végig vinni a következő két évben. Ez olyan felkérés, amire azt gondolom, nem lehet nemet mondani, megtisztelő és szép kihívás lesz. Természetesen elsődleges feladatom továbbra is a DVSC Schaeffler vezetése, ami önmagában is komoly munka, hiszen a bajnokság mellett itt van nekünk az Európa Liga is, de aztán Ábrók Zsolt ügyvezetővel együtt megnéztük a versenynaptárat, és úgy láttuk, hogy a két feladatkör maximálisan összeegyeztethető, jól ki is egészítheti egymást. Amikor válogatottszünet van, a klubnál kevés játékos marad, az edzőkollégákkal már egyeztettünk is arról, hogy ezekben az időszakokban besegítenek a klubban" – nyilatkozta Szilágyi Zoltán, akinek a segítője – a Debrecenben is másodedzőként dolgozó – Kudor Kitti lesz. A juniorkorosztályt eddig ifj. Kiss Szilárd irányította, és idén nyáron ezüstérmet nyert a lányokkal az U20-as vb-n, míg tavaly U19-es Európa-bajnoki címet ünnepelhetett.

AZ UTÁNPÓTLÁS-VÁLOGATOTTAK SZÖVETSÉGI EDZŐI: NŐI SZAKÁG: Juniorok – 2004-2005-ös születésűek Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán 2023-as célverseny: U19-es Európa-bajnokság Ifjúságiak – 2006-2007-es születésűek Szövetségi edző: Bohus Beáta 2023-as célverseny: U17-es Európa-bajnokság, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) Serdülők – 2008-2009-es születésűek Szövetségi edző: Penszki Gergely 2022-es célverseny: Olimpiai Reménységek Versenye FÉRFISZAKÁG Juniorok – 2002-2003-as születésűek Szövetségi edző: Sótonyi László 2023-as célverseny: U21-es világbajnokság Ifjúságiak – 2004-2005-ös születésűek Szövetségi edző: Kárpáti Krisztián 2023-as célverseny: U19-es világbajnokság Serdülők – 2006-2007-es születésűek Szövetségi edző: Szabó Levente 2023-as célverseny: Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF)

A szövetségi edzők megbízatása a női szakágban 2024. augusztus 31-ig, a férfiszakágban 2023. augusztus 31-ig szól. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.