UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-09-06 21:10

Torna: „Az én időmben nem volt példa ilyen sikeres szereplésre az ifi Eb-n" – Berki Krisztián

Nem várt és korábban példátlan magyar sikert hozott augusztusban a tornászok müncheni ifjúsági Európa-bajnoksága: Molnár Botond – első magyar fiúként – egyéni összetettben korosztályos kontinensbajnoki címet ünnepelhetett. Ennek hátteréről, valamint átfogóan a válogatott teljesítményéről a hazai szövetség sportigazgatóját, a lólengés olimpiai bajnokát, Berki Krisztiánt kérdeztük.

Minden várakozást túlszárnyalva a 18 éves Molnár Botond aranyérmet szerzett egyéni összetettben a Münchenben rendezett ifjúsági tornász Európa-bajnokságon, és ezzel a magyar férfi tornasport első győztesévé vált korosztályos szinten összetettben. A győri fiatal emellett a szerenkénti döntőkben ugrásban bronzérmet nyert, valamint talajon (6. hely) és gyűrűn (6. hely) is finalista volt, míg a 17 éves Závory Szilárd nyújtón (8. hely) és gyűrűn (8. hely) szerepelt a döntőben. A csapatversenyben a magyar fiúk a hatodik helyen végeztek.

Forrás: MATSZ
Forrás: MATSZ
„Azt mondhatom, hogy a fiúszakágban a versenyzőink nagyon ügyesen haladtak lépésről lépésre, és akadnak köztük olyanok, akik pedig igencsak felnőttek a feladathoz – kezdte értékelését Berki Krisztián, a magyar szövetség sportigazgatója, London olimpiai bajnoka az Utánpótlássportnak. – A korábbi nemzetközi versenyeken már egyértelműen látszott, hogy Molnár Botond és Závory Szilárd kiemelkednek a hazai mezőnyből és nemzetközi porondon is versenyképesek lehetnek mind összetettben, mind szerenként. Itthon általában fej fej melletti, kiélezett csatákat vívtak az első helyért, hol egyikük, hol másikuk nyert. Ezzel együtt be kell valljam, Botond összetett elsősége hatalmas meglepetésként ért engem, hiszen előzetesen leginkább a szerenként finálékban bíztam. Ennek fényében természetesen óriási volt az öröm, amikor szembesültünk az eredménnyel, ráadásul ez  sporttörténelmi siker számunkra. Emellett öt szerenként fináléban is érdekeltek voltunk, ami ugyancsak pozitív . Az én időmben nem volt példa ehhez hasonló sikeres szereplésre az ifi Eb-n." Az elmúlt években folyamatos fejlődés tapasztalható a hazai tornasportban, amelynek újabb ékes bizonyítéka a mostani Eb-szereplés.
Berki Krisztián Fotó: Freschli József / MATSZ
Berki Krisztián Fotó: Freschli József / MATSZ
„A körülmények is egyértelműen javultak a korábbiakhoz képest, illetve az edzők szerepét mindenképpen kiemelném a fiatalok fejlődésében. Eközben a versenyzőink – a fiatal koruk ellenére – rendkívül céltudatosak, és talán még a korábbi évjáratoknál is komolyabban veszik a mindennapi edzésmunkát, így felkészületebben is érkeztek meg az Európa-bajnokságra, és ez utána látszott a gyakorlataikban." Berki úgy véli, az újdonsült korosztályos Európa-bajnok Molnár hamarosan a felnőttválogatottban is feltűnhet. „A tehetsége mellett remek versenyzői adottsággal van megáldva. Azonban utolsóéves juniorként kiöregszik az utánpótlásból, és jövőre már a felnőttben kell megméretni magát. Bízunk benne, hogy az átmenet a felnőttbe viszonylag zökkenőmentes lesz számára, és szerencsére ezek a reményeink nem is alaptalanok, mivel néhány szeren olyan erős gyakorlata van, hogy a felnőttválogatottba is beverekedheti magát. Ez a siker most bizonyára nagy lendületet adhat neki." Végezetül a sportvezető a lányokra is kitért, akik csapatként a kilencedik helyen zártak. Legjobb magyarként a 15 éves Czifra Bettina Lili a 13. lett összetettben, majd a dunaújvárosi ígéret gerendagyakorlata hetedik helyet ért a szerenkénti fináléban. (A női tornában 16 éves kortól már felnőttnek számítanak a versenyzők.) „A lányoktól előzetesen kicsit többet reméltünk, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy nagyon fiatal csapatról beszélünk esetükben – mondta. – Ez utóbbi főleg mentális téren látszott. Gondolok itt elsősorban arra, hogy a gyakorlataik láthatóan készen vannak, viszont nincs meg ahhoz a megfelelő versenyrutinuk, hogy ilyen nyomás alatt is teljesítsenek. Viszont ahogyan minden másban, úgy mentálisan is lehet fejlődni, és azon vagyunk ebben segítsük is a fiatalokat, méghozzá sportpszichológusok bevonásával." További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.