UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 6.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-09-07 21:32

Kosárlabda: Aho Tyra nem tudott nemet mondani a DVTK hívó szavának

A Vasasban nevelkedett, 17 éves Aho Tyra a DVTK felnőtt női kosárlabdacsapatában folytatja pályafutását – jelentette be hétfőn a miskolci klub. A korosztályos válogatott irányító az Utánpótlássportnak nyilatkozott az átigazolása hátteréről.

Mint beszámoltunk róla, a DVTK-HUN-Therm női kosárlabdacsapata szerződtette a magyar korosztályos válogatottakban már többször is bizonyító Aho Tyrát. A 17 éves irányító pályafutása kezdete óta a Vasast erősítette, és idény nyáron a debreceni vb-n hatodik U17-es válogatottban, illetve a görögországi Eb-n 11. helyen végző U18-as nemzeti csapatban is jelentős szerepet kapott.

Aho Tyra Forrás: FIBA.Basketball
Aho Tyra Forrás: FIBA.Basketball
„Olyan ajánlatot kaptam a DVTK-tól, amelyre úgy éreztem, nem lehet nemet mondani. Korábban már megfordult a fejemben, hogy idővel majd szeretném kipróbálni magam más környezetben, szóval amikor jött ez a minden szempontból remek lehetőség, kapva kaptam az alkalmon – mondta Aho Tyra az Utánpótlássportnak. – Hétről hétre a felnőttcsapattal készülhetek, ami számomra önmagában hatalmas fejlődési lehetőség. Bízom benne, hogy a jövőben sikerül beépülnöm az első csapatba, és egyre több szerephez juthatok akár a meccseken is." Ugyanakkor a miskolciak vonzó hívó szava ellenére, elmondása szerint nem volt könnyű döntés a klubváltás. „Minden a Vasashoz kötött. Kilenc-tíz évet töltöttem Pasaréten, az alapoktól kezdve itt tanultam meg mindent a kosárlabdáról, régóta ismerem az edzőket, a csapattársakkal pedig együtt nőttünk fel, szóval nehéz volt elhagyni ezt a környezetet, de szerencsére megértőek voltak velem, mi több támogattak is a döntésemben" – nyilatkozta a fiatal játékos. A benini származású, magyar utánpótlás-válogatott reménység ezzel követi nővérét Miskolcra, ugyanis a 25 éves,  felnőttválogatott Aho Nina két éve már a piros-fehéreket erősíti.
A 17 éves Aho Tyra sokat fejlődne a DVTK női csapatában Forrás: dvtk.eu
A 17 éves Aho Tyra sokat fejlődne a DVTK női csapatában Forrás: dvtk.eu
„Nina révén valamennyire beleláthattam már, hogyan zajlik a munka Miskolcon, és csak is pozitívak voltak a benyomásaim, ennek fényében abszolút megörültem, amikor megkerestek. Völgyi Péter személyében nagyon felkészült edzővel dolgozhatok együtt, és ezt már a nyári korosztályos világversenyeken is megtapasztalhattam. A válogatottban az első pillanattól fogva szimpatikus volt a meccselési stílusa és az egész felfogása. A nyári élmények után így már tisztában voltam azzal, hogy nagyjából mire számíthatok itt Miskolcon is, és ez önmagában felgyorsította a beilleszkedésem. A vezetőedző mellett a teljes szakmai stáb minden téren próbál segíteni, amióta itt vagyok." És vajon milyen célokkal vág neki az első diósgyőri évadának? „Remélem, hogy az NB I/A-csoportban is lesz alkalmam szóhoz jutni pár percekre, de a fő célom, hogy megszokjam ezt a nagyobb tempót és másfajta játékot, ami a felnőttkosárlabdát jellemzi. Szeretnék minél többet ellesni az idősebb, rutinosabb játékosoktól mind támadásban, mind védekezésben. Eközben pedig fizikailag is meg kell erősödnöm, ha helyt szeretnék állni a »nagyok« között. Szóval ez az év mindenképpen a tanulás jegyében fog telni." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.