UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Evezés

2022-09-08 09:00

Evezés: a negyedik helyek után arany lett a jutalma a Boros, Czinege kettesnek az U23-as Eb-n

A szeptember 3-4. között a Belgiumban megrendezett U23-as evezős Európa-bajnokságon három magyar egység érmét ünnepelhettük, köztük a férfi könnyűsúlyú kettes aranyát; az eseményt a szövetségi kapitány, Molnár Dezső értékelte az Utánpótlássportnak.

Múlt hét végén a hazewinkeli regattán három magyar dobogós hely is született: a Bridge HenrySzőllősi Balázs duó a könnyűsúlyú kétpárak között húzott be a célba a második pozícióban, hasonlóan a női könnyűsúlyú kettesek között szereplő Bóka Sárához és Gedeon Annához. Utóbbiak kategóriájában mindössze két hajó indult, ám az olaszok sebességét nem tudták tartani a versenyzőink. A Boros Bálint, Czinege Tamás könnyűsúlyú kettes viszont meg sem állt az első helyig, óriásit hajrázva szerezte meg az aranyérmet. Ezzel – a július végi világbajnokság után, melyen negyedikek lettek – ismét a magyar küldöttség legjobb eredményét szerezték meg. Az említett hajókon kívül négy másik egység is az A-döntőben mérethette meg magát.

Boros Bálint (balra) és Czinege Tamás ünnepel a célbaérést követően Fotó: Czucz Bálint/MESZ
Boros Bálint (balra) és Czinege Tamás ünnepel a célbaérést követően Fotó: Czucz Bálint/MESZ
„A fiúk már tavaly is ott voltak az Európa-bajnokságon, akkor célfotóval maradtak le a dobogóról. A nyári vb-n szintén negyedikek lettek, századokkal lemaradva a harmadiktól, így nagyon megérdemelték ezt az eredményt – értékel a korosztály szövetségi kapitánya, Molnár Dezső. – Óriási öröm számunkra, hogy aranyérmet szereztek. Olyan csapatokat győztek le Belgiumban, akik a vb-n náluk gyorsabbak voltak. A könnyűsúlyú kettes kezd magyar szám lenni, hiszen az utóbbi években utánpótlás- és felnőttszinten is volt Európa-bajnokunk a kategóriában – ez is hozzájárult ahhoz, hogy Borosék így fejlődjenek, és megnyerjék a kontinensviadalt. Hozzájuk hasonlóan a Bridge Henry, Szőllősi Balázs dubló is olyan csapatokat utasított maga mögé, melyektől a világbajnokságon még kikapott. Esetükben olimpiai számról van szó, így kiemelt kategóriának nevezhetjük – jól mutatja, hogy ebben a versenyszámban utoljára 2004-ben volt dobogós egységünk U23-as világversenyen. A Bóka, Gedeon páros esetében csak két hajó indult, de magukhoz képest a maximumot hozták a lányok. A férfi négyesünk közel volt a dobogóhoz. Ők talán a vártnál is jobban mentek, hiszen eredetileg nyolcast indítottunk volna velük, ami az egyik evezősünk sérülése miatt meghiúsult. A hajóink többsége hozta az elvárt szintet, Szklenka Bence viszont nem tudta tartani a kezdeti sebességét; az ő versenyzését még elemeznünk kell. Összességében elégedettek lehetünk, az érmeknek pedig külön örülünk.”

A hazewinkeli U23-as Európa-bajnokságon (szeptember 3-4.) résztvevő magyar csapat eredményei: Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: Boros Bálint, Czinege Tamás – 1. Férfi könnyűsúlyú kétpár: Szőllősi Balázs, Bridge Henry – 2. Női könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: Bóka Sára, Gedeon Anna – 2. Férfi kormányos nélküli négyes: Király Miklós, Szabó Gábor, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs – 4. Férfi kormányos nélküli kettes: Koncsik Dominik, Juhász Tamás – 5. Női könnyűsúlyú kétpár: Szili Dorina, Fehérvári Eszter – 6. Női négypár: Zsiros Janka, Harsányi Viktória, Kas Natália, Galcsó Flóra – 6. Férfi egypár: Szklenka Bence – 12.

További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.