UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-09-11 09:11

Kosárlabda: az Ulmban pallérozódó Buglyó Barna az U16-os válogatottban is igazolta tehetségét a nyári Eb-n

A Pakson nevelkedett 16 éves kosárlabdázó, Buglyó Barna két éve igazolt Németországba, a Ratiopharm Ulm csapatához, és azóta is töretlen a fejlődése, amelyet a nyár végén a B divíziós U16-os Európa-bajnokságon is bizonyított a magyar válogatott egyik vezéregyéniségeként.

Augusztus második felében Szófiában rendezték a B divíziós U16-os fiú kosárlabda Európa-bajnokságot, többek között a magyar csapattal is a mezőnyben. Faragó Péter tanítványai végül a 13. helyen zárták a tornát. A válogatott legjobbjai közé tartozott Buglyó Barna. A Németországban légióskodó fiatal a legmagasabb teljesítményindexet (13,1) hozta a mieink közül, emellett 11,5 pontot, 4,5 lepattanót, 2,4 gólpasszt, 1 szerzett labdát és 1,1 blokkot átlagolt meccsenként.

Buglyó Barna Forrás: FIBA.Basketball
Buglyó Barna Forrás: FIBA.Basketball
„Alapvetően többet vártunk magunktól, szerettünk volna bejutni a legjobb nyolc közé, ami az erőviszonyokat látva nem is tűnt irreálisnak – kezdte Buglyó az Utánpótlássportnak. – Az osztrákok elleni hosszabbításos, ki-ki meccsen ment el a továbbjutás, és utána még a helyosztók első körében a svájciak ellen is bennünk maradt ez a pofon, és kikaptunk. Annak örülök, hogy végül két sikerrel zártuk le a tornát." A csoportkör legvégén nem sok hiányzott a negyeddöntőbe jutáshoz: az utolsó, ötödik játéknapon az osztrák együttes volt az ellenfél a magyar válogatottnak. Ekkor mindkét gárda 3–1-es mérleggel állt, így egymás között döntötték el a továbbjutást érő, második hely sorsát. A magyar fiúk végül hosszabbításban 91–88-re alulmaradtak, ezzel a 9-16. helyért folytathatták. Az említett meccsen Buglyó 13 ponttal, 8 lepattanóval, 4-4 assziszttal és szerzett labdával zárt. A folytatásban a mieink vereséget szenvedtek a svájciakkal, végül pedig mind a románokat, mind az ukránokat legyőzték, és a 13. helyen végeztek. „Sajnos nem tudtuk elérni azt az eredményt, amire vágytunk, de mindezzel együtt jó élményként maradt meg az Eb. Ez volt az első világversenyem, és úgy érzem, igazi csapattá kovácsolódtunk össze a végére. Megtisztelő érzés volt felhúzni a címeres mezt, és az országért küzdeni – mondta, majd a saját produkciójáról így folytatta: – Ugyan akadt egy-két meccs, ami nem sikerült  a legjobban, és úgy éreztem, kicsit többet is hozzá tudtam volna tenni, de a többi nagyjából rendben volt, szóval mindent egybevéve nem lehetek elégedetlen." Az Atomerőmű SE-ben nevelkedett reménység immáron két éve a Ratiopharm Ulm színeiben játszik, amely Németország egyik legerősebb akadémiája, a müncheni és a berlini mellett. Tavasszal például – Barnával a soraiban – német U16-os bajnoki címet ünnepelhetett a baden-württembergi csapat. „Sokat fejlődtem azóta, hogy ide igazoltam. Jobban átlátom és értem a játékot, illetve fizikailag ugyancsak rengeteget léptem előre. Itt hatalmas a konkurencia, ami nagyban segíti a fejlődésemet, rendkívül profi munka zajlik, tényleg minden részletre odafigyelnek a klub részéről. Összességében remekül érzem magam Ulmban, és még további két évig szól a szerződésem." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.