UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. november 29.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-09-12 12:19

Birkózás: Losonczi Dávid (22) harmadik lett, Lévai Tamás (23) bronzérmes lehet a belgrádi felnőtt-vb-n

A kötöttfogású birkózók között Losonczi Dávid (87 kg) megnyerte a bronzmeccsét vasárnap, míg Lévai Tamás (82 kg) a harmadik helyért léphet szőnyegre hétfőn a belgrádi felnőtt-vb-n.

A magyar birkózó-válogatott felnőtt világversenyes újoncát, a 22 esztendős Losonczi Dávidot vasárnap este szólították szőnyegre, aki azzal a svéd Alex Kessidisszel küzdött meg a 87 kg-os súlycsoport egyik bronzérméért, aki a 2019-es vb-n a 77 kilósok között lett ezüstérmes és a fináléban Lőrincz Tamástól kapott ki – írja az MTI.

Losonczi Dávid bronzérmet ünnepelhetett Forrás: UWW/MBSZ
Losonczi Dávid bronzérmet ünnepelhetett Forrás: UWW/MBSZ
Az ESMTK-KIMBA sportolója szombaton nagyszerűen birkózott, román, dél-koreai és kazah rivális legyőzésével jutott négy közé, ahol a címvédő szerbiai Zurabi Datunashvilitől kapott ki nagy csata végén. Az első versenynap után kissé csalódottan nyilatkozott, de azt is elmondta, ha a szombati teljesítményét vasárnap is meg tudja ismételni, meglesz az érem. A helyosztót Losonczi nagy elánnal kezdte, a svéd az első percben szinte végig a zóna szélén táncolt, s ugyan az esetek többségében még a kilépés előtt el tudott forogni, a magyar egyik indításánál tehetetlen volt (1–0). Losonczi a folytatásban is ment előre, Kessidis viszont egy szép kontratámadással kivitte a szőnyegről (1–2), és fordított. Sokáig viszont nem örülhetett, mert még a második perc végén riválisa újra kiléptette. A svéd „sarok” videózás kért, mondván Losonczi kitenyerelt és csak utána tolta ki versenyzőjüket, ám a zsűri helyben hagyta az eredeti döntést, így 3–2-es magyar vezetésről ment tovább a küzdelem. A szünetig a fiatal magyar folytatta addigi aktív birkózását és sikerült mögékerülnie (5–2), majd újabb egy pontért emelés után kihúznia a svédet (6–2), így megnyugtató előnnyel mehetett a félperces szünetre, melyet követően óriási küzdelem folyt a szőnyegen, további akció viszont nem született. Kessidis mindent megtett, hogy fogást találjon riválisán, aki viszont a lefújásig keményen védekezett, amivel első felnőtt vb-jén első érmét szerezte meg. „Fele olyan jó állapotban sem voltam mint tegnap. Rosszul ébredtem, és a bemelegítés sem ment könnyen, de a meccsen sikerült a taktikát betartanom. Lőrincz Viktorék mondták, hogy nem technikai tusra kell menni, hanem csak győzzek, az a legfontosabb. Összességében elégedett vagyok az éremmel, első felnőtt világversenyemen ezt el tudom fogadni” - nyilatkozta a vegyes zónában mosolyogva Losonczi Dávid. A hétfő esti helyosztós programban is lesz magyar érdekelt, Lévai Tamás, Zoltán 23 éves öccse a 82 kilogrammosok egyik bronzérméért lép majd szőnyegre; ő kazah vagy azeri ellenféllel mérheti majd össze az erejét. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.