UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-09-19 16:18

Karate: Budapest Open óriási mezőnnyel, magyar sikerekkel

Szemernyit sem túlzott Rebicek Gerd, amikor az elmúlt hétvégi Budapest Open főszervezőjeként világbajnoki méretű és minőségű, világklasszisok sorát felvonultató mezőnyről, roppant sikeres versenyről beszélt, melyen megállták helyüket a magyar karatésok is.

Jubileumi karatés találkozóra gyűlt össze 36 országból 1700 harcművész az esztendő legnagyobb hazai nemzetközi viadala, a 25. Budapest Open alkalmából a Vasas Jégcsarnokban, ahol szombaton és vasárnap vetélkedtek egymással formagyakorlatban (kata) és küzdelemben (kumite) a nyolcévesekétől a felnőttekéig minden korosztályt átfogó külföldi és magyar indulók. 

Harminchat ország 1700 karatékája indult a 25. Budapest Openen Forrás: karate.hu
Harminchat ország 1700 karatékája indult a 25. Budapest Openen Forrás: karate.hu
„Már augusztus derekán le kellett zárnunk a nevezést, akkora volt az érdeklődés, mert csak így tudtuk megoldani a hatalmas létszámból adódó „pozitív gondot” – mesélte honlapunknak Rebicek Gerd, aki nélkül negyed százada elképzelhetetlen a sportág magyarországi csúcseseménye. – Az idei hatalmas jelentkezési kedvet csak fokozta, hogy vagy egy tucat ország a Budapest Opent a következő időszak nagy világversenyeire, így az októberi korosztályos - kadét, junior- és U21-es - vb-re, s a februári Eb-re kvalifikáló rendezvénynek minősítette, ezért aztán klubcsapatok mellett nemzeti válogatottat is nevezett az eseményünkre. Így tett például Németország, Ausztria vagy Franciaország, részben ezért is lehetett különösképpen magas a verseny színvonala, láthattunk igazán vérre menő csatákat. A hihetetlenül erős mezőnyben kétszeresen nehéz feladat volt helytállniuk a mieinknek, akiknek azért több érmet, köztük aranyakat is sikerült itthon tartaniuk.”  Tíz tatamin mutathatták be tudásukat a formagyakorlattal jelentkezők, s a különböző küzdelmi kategóriákban nevezettek, azt pedig, hogy mennyire karatést próbáló volt a 2022-es Budapest Open, érzékletesen példázza, hogy akadt súlycsoport, ahol 62 (!) versenyző próbált szerencsét.  A gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt születtek hazai diadalok, mi persze – profilunkból adódóan - elsősorban a kadétok, a juniorok és a 21 éven aluliak fellépéseire összpontosítottunk. Nagyon is érdemes volt például az U21-esek küzdelmeit nyomon követni: a 61 kilósoknál a korábbi korosztályos kontinensbajnok Ilankovic Aleksandra (MTK) minden riválisát legyőzte. Ugyanígy tett a kadétoknál az 57 kilogrammos súlycsoportban Tóth Máté (MTK), s mindenkinél meggyőzőbb volt a lányok formagyakorlat-versenyében Takács Eszter (Dynamic). Ritka bravúrral állt elő a kumitéseknél a 2020-ban a magyar fővárosban korosztályos Európa-bajnoki címet nyert, 50 kilogrammos Jakubovics Dalma (MTK), aki az U21-esek mezőnyében harmadik lett, viszont a felnőtteknél megnyerte a súlycsoport küzdelmeit. Megemlítendő az is, hogy a kétszeres korosztályos Európa-bajnok Baranyi Zsófia a felnőtt nőknél 55 kilóban bronzérmet harcolt ki magának.  A katásoknál Bárdos Ádám (Sportingbudo) bizonyította tehetségét két fronton is. A korábbi korosztályos Európa-bajnokságokon ezüst- és bronzérmes karatéka a Budapest Openen ugyanilyen színű medálokat gyűjtött be: a felnőtteknél a harmadik, az U21-esek között pedig a második helyen végzett.  Az egyesületek különversenyében a hazai klubok közül összességében az MTK szerepelt a legjobban, amelyik a második helyen zárt öt arannyal, négy ezüsttel és öt bronzzal. Adalék az értékméréshez: a Vasas Jégcsarnokban nem kevesebb, mint 169 (!) klubcsapat indult.  

A 25. Budapest Open korosztályos magyar érmesei: Formagyakorlat (kata):  Férfiak: U21: 2. Bárdos Ádám (Sportingbudo), 3. Beke Bálint (KSI) Nők: Kadét: 1. Takács Eszter (Dynamic), 3. Fodor Amira (KSI) Küzdelem (kumite):  Férfiak: U21: 84 kg: 3. Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár) Junior: 55 kg: 3.  Szőcs Ambrus (Sportingbudo) 76 kg: 2. Olajos Marcell (Honvéd-Takara), 3. Istovics Ádám (Honvéd-Takara) Kadét: 52 kg: 2. Kovács Gergely (MTK) 57 kg: 1. Tóth Máté (MTK) plusz 70 kg: 3. Szinák Csaba Zalán (Gastroyal) Nők: U21: 50 kg: 3. Jakubovics Dalma (MTK) 61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK) 68 kg: 2. Ádám Alexandra (BVSC) Junior: 53 kg: 2. Molnár Virág (Honvéd-Takara) Kadét: 47 kg: 3. Gáspár Laura (MTK) 54 kg: 3. Török Panka (MTK) plusz 54 kg: 3. Bogdán Panna (UTE) 

További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.