UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-09-20 12:21

Cselgáncs: négy utánpótláskorú a magyar csapatban a taskenti felnőtt-vb-n

A férfiak mezőnyében három, a nők között egy magyar U23-as cselgáncsozó léphet tatamira a közelgő, taskenti felnőtt-világbajnokságon. A magyar válogatott összesen 11 versenyzővel vesz részt a vb-n.

Nemenként összesen kilenc, súlycsoportonként legfeljebb két versenyzőt indíthat minden ország az október 6. és 13. közötti, üzbegisztáni felnőtt cselgáncs-világbajnokságon, vagyis legfeljebb tizennyolc sportoló képviselheti egy ország színeit az egyéni küzdelmekben. A magyar válogatott nem tölti majd ki ezt a létszámot – írja a judoinfo.hu. Tizenegy versenyzőnk – köztük négy U23-as fiatal – indul a sportág legrangosabb erőpróbáján, a taskenti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Vég Zsombor Forrás: IJF
Vég Zsombor Forrás: IJF
A 21 éves, ifjúsági Eb-bronzérmes Nerpel Gergely a 90 kilósok szerepelhet első felnőttvilágversenyén. A TFSE fiatalja az idei budapesti Grand Slamen ötödik lett. A hazai GS-viadalon a 20 esztendős Vég Zsombor szintén remekül teljesített a 100 kilósok között, bronzérmet szerzett, így a ceglédiek junior vb-bronz-, illetve U23-as és junior Eb-ezüstérmes tehetsége nem véletlenül kapott helyet a keretben. A férfiak nehézsúlyú kategóriájában Sipőcz Richárd (21) lép tatamira. A hatszoros korosztályos Európa-bajnok győri dzsúdós a tavaszi felnőtt Eb-n az ötödik helyen végzett. A nők versenyében a tokiói olimpiát is megjárt, felnőtt Eb-bronzérmes Özbas Szofi (20 éves; Budapesti Honvéd) szereplését figyelhetjük a 63 kilósok súlycsoportban. Az utazó csapat tagja lett volna a 20 éves Varga Brigitta (63 kg; MTK Budapest) is, aki Braun Ákos női szövetségi kapitány tájékoztatása szerint sérülés miatt végül nem tudja vállalni a részvételt. A vegyes csapatversenyben – amelyben három férfi (73, 90 és +90 kg), illetve három női (57, 70 és +70) súlycsoportban rendeznek mérkőzéseket – ezúttal nem vesz részt a magyar válogatott, ugyanis a férfiaknál az „alsó” három, a nőknél pedig a „felső” két súlykategóriában nem lesz egyéni indulónk.

FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, TASKENT (ÜZBEGISZTÁN) A MAGYAR CSAPAT: Férfiak: 81 kg: Ungvári Attila (Győri AC); 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), NERPEL GERGELY (21 éves; TFSE); 100 kg: VÉG ZSOMBOR (20 éves; Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE); +100 kg: SIPŐCZ RICHÁRD (21 éves; Széchenyi Egyetem SE Győr) Nők: 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE); 57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kovács Kitti (BHSE); 63 kg: ÖZBAS SZOFI (20 éves; Budapesti Honvéd SE); 70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.