UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2022-09-22 18:53

A hónap utánpótlásedzője: Kovács Róbert vízilabdatréneré az augusztusi díj

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője augusztusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Kovács Róbert vízilabdaedzőé lett.

Az idén alapított díj nyolcadik kiírásának három jelöltje Kersics Dávid cselgáncs-, Kovács Róbert vízilabda- és Pisák Tamás tornászedző volt. A kuratórium döntése alapján a júliusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – a világbajnoki aranyérmes U18-as fiú pólóválogatott szövetségi edzője, a Vasas gyermekcsapatának szakvezetője vehette át. 

Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke Fotó: Mura László
Balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke, Csabai Edvin, a szervezet sportigazgatója, Kovács Róbert, az augusztusi győztes, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója és Vári Attila, a vízilabda-szövetség elnöke Fotó: Mura László
A díjazott Egerben kezdte a játékos-pályafutását, majd pólózott az UTE-ban, a Vasasban, a Honvédban és a nápolyi Posillipo együttesében is. Ez idő alatt négyszer nyert magyar bajnokságot, kétszer Magyar-kupát, bronzérmet szerzett a Bajnokok Ligájában, korábban pedig ezüstöt az ifjúsági Eb-n. Olaszországból hazatérve az UVSE-ben fejezte be játékoskarrierjét, de ekkor már utánpótláscsapatokat is edzett a klubban. A tréneri pályára tudatosan készült, már az UTE-ban elkezdett foglalkozni a gyerekekkel, az UVSE-ben pedig többször is a korosztályos bajnokság dobogójára vezette gárdáját. Innen az OSC ob I-es csapatához szerződött másodedzőnek, emellett az egyesületben az ifjúsági együttest irányította. Az ott eltöltött három év után, két esztendővel ezelőtt Földi László invitálására érkezett vissza legsikeresebb időszakának színhelyére, a Vasasba, amelyben a gyermekcsapatot irányítja. Az idei világbajnokságra készülő U18-as fiúválogatott vezetőedzői posztjára Cseh Sándor férfi utánpótlás-szakmai igazgató kérte fel az évad elején, és mivel a játékosokban, valamint magában is bízott, rövid gondolkodás után elvállalta a feladatot. Ami igazi kihívásnak tűnt, hiszen ez a korosztály magasra tette a lécet azzal, hogy 2019-ben U15-ös Eb-t nyert, tavaly pedig bronzzal tért haza az U17-es kontinensviadalról.  A korosztályos nemzeti csapat a 45 éves szakember irányításával augusztusban fantasztikus teljesítményt nyújtott a belgrádi világbajnokságon: mások mellett a horvát, az olasz, valamint a spanyol csapatot magabiztosan legyőzve jutott a döntőbe. A fináléban aztán a torna elsőszámú esélyesének tartott házigazda, Szerbia fiataljaival mérkőztek meg a magyar fiúk, és a 11–11-es rendes játékidőt követően ötméteresekkel (5–4) nyertek, majd emelték magasba a vb-trófeát a füttykoncerttől visszhangzó katlanban. A válogatott felkészültségéről sokat elárul, hogy a világbajnokságon egyetlen csapat sem vezetett a magyarok ellen, még a döntőben az otthoni közönség buzdítását élvező szerbek sem. Magyarország nyolc év után nyert ismét ifjúsági vb-t. 
Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja Fotó: Mura László
Kovács Róbert az U18-as válogatott mellett a Vasas gyermekcsapatát is irányítja Fotó: Mura László
A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök és Csabai Edvin sportigazgató képviselte. Utóbbi mellett Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója, Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, valamint Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke méltatta a szakember munkáját.  „A korosztály válogatottja mögött már két nagy siker állt, így a világbajnokság előtt a szövetségi edzői poszt elvállalása nagy felelősséggel is járt, de Kovács Róbert szembenézett a kihívással, és életre szóló élményt szerzett a játékosoknak, felkészítőknek egyaránt. A versenyzőként, játékosként szerzett rutin sokszor visszaköszön az edzői munkában, és a mostani sikernek is ez lehetett az egyik kulcsa” – mondta Csabai Edvin.  Bujáki Zsolt szerint is jó helyre került a díj, és hangsúlyozta, hogy a Porsche Hungaria jó néhány éve büszke támogatója a magyar vízilabdának:  „A csapatmunkának a Porsche Hungariánál kiemelt szerepe van többek között a gazdasági folyamatokat vagy az üzleti szereplőket tekintve is. Éppen ezért tudom, hogy mennyire fontos az olyan jó csapatszellem, mint amelyet Kovács Róbert kialakított. Egy másik elengedhetetlen dolog a mentorszemlélet. Díjazottunk abban is remek munkát végez, hogy megtalálja és gondozza azokat a tehetségeket, akikben nagy lehetőség rejlik.”  „Róbert sikeres pályafutása után a gyerekekkel foglalkozik és képzi őket, nemcsak a válogatottban, hanem a Vasasban is. A Magyar Edzők Társaságával mindig hangsúlyozzuk, hogy tanult edzőkre van szükség, és Róbert a legmagasabb iskolai diplomával rendelkezik. Ez példa lehet a többi utánpótlásedző számára is. Büszke vagyok rá és a kollegáimra, hiszen örömteli, hogy az elmúlt három évben minden korosztályos világversenyen magas színvonalat képviselve végeztünk az első négyben” – összegzett Vári Attila.  A kitüntetett úgy fogalmazott, hogy: „A jelölést is meglepődve fogadtam, a díj elnyerése pedig hatalmas megtiszteltetés. Szeretnék gratulálni a másik két jelöltnek is. Köszönettel tartozom a segítőimnek, Lukács Gergőnek és Kardos Istvánnak, valamint Cseh Sándornak is. A felkészülés és a világbajnokság alatt végig magamat adtam, mert úgy éreztem, hogy csak így tudok dolgozni, sikert elérni. Már a kiválasztásnál megmondtam, hogy nem fogok olyan játékost kivinni a vébére, aki nem áll be a sorba. Örülök, hogy a csapatnak át tudtam adni a mentalitásomat, és aranyérmesek lettünk Belgrádban. Minden egyes mérkőzésből sokat tanulhat az edző, én is igyekszem tovább fejleszteni magamat.”