UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-09-22 15:06

Kézilabda: bíznak a fiatalokban az NB I-et remekül kezdő Tatabányánál

Három győzelemmel kezdte a férfi kézilabda NB I 2022/23-as évadát a Mol Tatabánya KC csapata, amelynek nem titkolt célja, hogy dobogós helyen végezzen az idény végén; ennek elérésében a keret utánpótláskorú tagjai is segíthetnek, akiknek előszeretettel ad lehetőséget a vezetőedző, Tombor Csaba.

A legutóbbi évadban elért ötödik hely után a Mol Tatabánya KC felnőtt férfi kézilabdacsapatának legfőbb célja, hogy az új idény végén odaérjen az európai kupaindulást jelentő helyek valamelyikére, a csapattagok és a stáb álmai pedig a dobogós helyekről szólnak. Ennek elérésében nagy segítségre lehetnek az egyesület utánpótláskorú játékosai is, akiket a nyáron érkező vezetőedző, Tombor Csaba előszeretettel vet be. A szakember a legutóbbi állomáshelyén, a Fejér-B.Á.L. Veszprém csapatánál is számított a fiatalokra, és ezt a szemléletmódot Tatabányára is magával vitte.

Edwards Olivér az első NB I-es meccseit játszotta szeptemberben Forrás: Mol Tatabánya KC
Edwards Olivér az első NB I-es meccseit játszotta szeptemberben Forrás: Mol Tatabánya KC
„Az utóbbi időben – az utánpótlásban korábban dolgozó vagy jelenleg is tevékenykedő szakemberekként – azt figyeltük meg, hogy a fiatalok érési folyamata felgyorsult, ami a kézilabda esetében is megmutatkozik. Több fiatal tagja is van a Tatabánya keretének, akikre ugyanúgy számítok, mint az idősebb, rutinosabb társaikra – kezdi Tombor. – Az U16-osoktól kezdve figyelemmel kísérem az utánpótláscsapatainkat is, amikor tudok, kimegyek a tornáikra, mérkőzéseikre; jól és egységesen dolgoznak, a stábbal együtt. Sok tehetséges fiatal játszik a klubnál; remélem, minél tovább meg tudjuk őket tartani, hogy végül a felnőttek közé is beépíthessük őket.” Jelenleg öt utánpótláskorú játékos (Pergel Andrej, Edwards Olivér, Bodnár Ádám, Krancz Kolen és Paizs Miron) tagja a Mol Tatabánya keretének. „Ezek a fiatalok napi szinten velünk készülnek. Közülük Andrej tagja a juniorválogatottnak is, vele együtt Olivér is sok szerepet kapott nálunk az utóbbi időszakban Cristian Ugalde sérülése miatt, ám szerencsére mindketten megoldották a feladatukat. Ádám, Kolen és Miron jelenleg még háttérszereplő, ám kiváló terepük van a tanulásra, és előttük a lehetőség, hogy a jövőben beverekedjék magukat a csapatba. Nem könnyű feladat, mind az öten hosszú út elején tartanak; a mentalitásukkal nincs gond, hozzá tudnak tenni az együttes munkájához.”
Tombor Csaba bízik a fiatal játékosaiban Forrás: Mol Tatabánya KC
Tombor Csaba bízik a fiatal játékosaiban Forrás: Mol Tatabánya KC
Pergel (19) a Telekom Veszprémtől érkezett nyáron a tatabányaiakhoz, amelyben a legutóbbi évadban több NB I-es meccsen is lehetőséget kapott. „Volt bennem izgalom, mielőtt megérkeztem, bár korábban már ismerkedhettem a felnőttélvonal közegével – mondja a fiatal. – Fiatalokként nincs akkora teher rajtunk, azért vagyunk itt, hogy fejlődjünk, és hozzunk plusz energiát a csapatnak. Szeretném a lehető legjobban betöltetni a rám osztott szerepet. A társak egyből befogadtak, így csak a kézire kell koncentrálnom.” Vele ellentétben Edwards Olivér (19) nem először viseli a klub mezét, hiszen Tatabányán nevelkedett, végigjárta a korosztályos lépcsőfokokat, nyáron pedig csatlakozott a felnőttekhez. A szélső szeptemberben az első NB I-es meccseit játszotta, melyeken gólokkal jelentkezett. „Nyolc évesen kezdtem el itt kézilabdázni, így mondhatom, jól ismerem a klubot – így Edwards. – Amikor jött a lehetőség, hogy csatlakozhatok a nagyokhoz, óriási öröm töltött el, álomszerű élmény volt. Az ifihez képest hatalmas a váltás; gyorsabb, fejben előrébb járnak a játékosok, fel kellett venni a tempót. Szélsőként talán szerencsés a helyzetem, hiszen nem a legfizikálisabb poszton játszom, kevesebb a kontakt, így könnyebb az alkalmazkodás. A csapat utánpótlásszekciójának tagjai jól kijönnek egymással, remek hangulatban telik a közös munka.” Vasárnap a bajnokság egyik legnehezebb mérkőzése vár a Tombor-legénységre: a csapat az NB I-ben és a BL-ben egyaránt hibátlan mérleggel álló Telekom Veszprém otthonába látogat. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.