UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-09-23 09:16

Kosárlabda: kik lehetnek az évad legjobb U20-as játékosai a női NB I/A-csoportban? Íme, az ötös listánk!

Sorra vettük, kikre érdemes leginkább figyelni az utánpótláskorú játékosok közül a női felnőtt első osztályú kosárlabda-bajnokság szombaton rajtoló, új évadában.

A női NB I/A-csoportos bajnokságban 2014-ben vezették a fiatalszabályt, melynek keretében a mérkőzések első félidejében legalább egy, 20 évnél fiatalabb magyar kosarasnak végig a pályán kell lennie. Ennek köszönhetően évről évre jó néhány ígéretes játékos megkapja a játéklehetőséget a felnőttélvonalban, és ez a 2022/23-as évadban sem lesz másképp. A szombaton startoló alapszakasz előtt összegyűjtöttük, kik nyújthatják a legjobb teljesítményt a 2003. január elseje után született, vagyis az U20-as válogatottban számításba vehető fiatalok közül. 1. MIKLÓS MELINDA (2003)

Miklós Melinda Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Miklós Melinda Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Az Atomerőmű-KSC Szekszárd 18 éves bedobója csapata meghatározó játékosává nőtte ki magát az elmúlt évadban, amelyet a remek számai is alátámasztották: 7,1 pontot, 2,8 lepattanót, 2,4 gólpasszt és 2,1 szerzett labdát átlagolt meccsenként az alapszakaszban. Majd a rájátszásban sem maradt adós a jó teljesítménnyel, ugyanis a Sopron elleni bajnoki döntőben is megvillantotta kivételes képességeit, továbbá az Euroligában is jelentős szerep hárult rá. Fiatal kora ellenére már az ötödik évét kezdi meg a felnőtt első osztályban. Bár jelenleg még Achilles-ín-sérüléséből lábadozik, várhatóan október elején tér vissza. 2. GYÖNGYÖSI JANKA (2004)
Gyöngyösi Janka Fotó: Rónási Márton / PINKK-Pécsi 424
Gyöngyösi Janka Fotó: Rónási Márton / PINKK-Pécsi 424
Szintén meghatározó szerep várhat a Ludovika Csata 18 éves reménységére, aki az előző idényben ugyancsak kipróbálhatta magát nemzetközi porondon, az Európa-kupában, és ott például a DVTK ellen 21 ponttal jelentkezett. Emellett a bedobó-erőcsatár a magyar bajnokságban szinte minden találkozón pályára léphetett, ezeken 6,6 pontot és 7,3-es VAL-mutatót produkált. A legutóbbi évadhoz hasonlóan újabb szintlépésre számíthatunk tőle.   3. SITKU ZSUZSANNA (2003)
Sitku Zsuzsanna Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket
Sitku Zsuzsanna Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket
A harmadik jelöltünk 18 évesen már Euroliga-győztesnek mondhatja magát a Sopron Basket színeiben. Ugyanakkor az eddigi epizódszerepek után idén ősztől – a hazai bajnokságban bizonyára – nagyobb feladatokat kaphat. A négyes poszton bevethető ígéret 16 alkalommal lépett pályára a legutóbbi évadban: 13,3 játékperc alatt 3,3 pontot és 5,3-as teljesítményindexet átlagolt. A soproniak első számú U20-as fiataljaként kezdheti meg a bajnokságot. 4. DÚL TERKA (2003)
Dúl Terka Fotó: Miska Brigitta
Dúl Terka Fotó: Miska Brigitta
A 18 esztendős irányító néhány hónapja váltott klubot: a Vasast elhagyva, a TFSE-MTK-ba igazolt, és a városmajoriak színeiben – várhatóan – meghatározó játékpercek juthatnak neki. Amelyet az is alátámaszt, hogy az edzőmeccseken már így történt. Az említett találkozókon pedig rendre ponterősen játszott. Pasarétiként tavaly közel tíz percet töltött a pályán átlagosan, és 2,7 pontot, illetve 3,3-as VAL-mutatót jegyzett. Ezeket a számokat okvetlenül túlteljesítheti. 5. LACZKÓ SÁRA (2004)
Laczkó Sára Forrás: NKA Universitas PEAC
Laczkó Sára Forrás: NKA Universitas PEAC
Listánk ötödik és egyben legfiatalabb tagja az NKA Universitas PEAC 17 éves irányítója, aki ugyan már többször szóhoz juthatott az NB I/A-csoportban, de az új évadban minden korábbinál nagyobb terheket kaphat a vállára. A 2021-22-es szezonban mindössze nyolc meccsen játszott, kicsit több mint hét percet átlagban (2,4 pont és 3,6-es VAL-mutató). A játékideje drasztikusan megugorhat. A pécsiek felkészülési találkozóin többször kezdőként szerepelt, és ezeken biztatóan teljesített. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.