UtánpótlásSport
2024. június 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-10-01 15:50

Tekvondó: Márton Luanának ikertestvére is segített az aranyszerzésben

Két éve a tekvondósok kadét Eb-jén még elmaradt a kiugró siker, tavaly, a junior Európa-bajnokságon már ezüstéremig menetelt, most pénteken pedig meg sem állt a dobogó tetejéig Márton Luana, aki az U21-es kontinensviadalon iskolázta le a 62 kilogrammos küzdelmi kategória mezőnyét, s gyűjtötte be az aranyérmet.

Nem kétséges, a mostani az eddigi legnagyobb diadala Luanának, a Márton-ikerpár Vivianánál pár perccel idősebbik tagjának. A jövő februárban is még csupán 17 esztendős lányok közül csak a nővér tehette magát próbára a 21 éven aluliak e heti tiranai kontinensviadalán, mivel a húg, aki 2021-ben junior Európa-bajnoki címet szerzett, még nincs teljesen tökéletes állapotban azt követően, hogy az április eleji spanyol Grand Prix-n keresztszalag-szakadást szenvedett.  

A friss Európa-bajnok Márton Luana, oldalán Patakfalvy Miklóssal, a versenyigazgatóság tagjával Forrás: wtftaekwondo.hu
A friss Európa-bajnok Márton Luana, oldalán Patakfalvy Miklóssal, a versenyigazgatóság tagjával Forrás: wtftaekwondo.hu
Az albániai Eb-n azonban ott volt, méghozzá olyan szurkolóként, aki a színhelyen nem pusztán szorított testvéréért, hanem tanácsokkal is szolgált neki a kritikusabb pillanatokban, igazi szakmabeliként járulva hozzá Luana U21-es Eb-sikeréhez. Amely varázslatos menetelés végén, öt ellenfél legyőzésével lett meg a juniorkorosztály kiválóságának.  „Vivi már puszta jelenlétével segített, a második meccsem után pedig különösen kellettek megnyugtató szavai – mesélte Luana az eredményhirdetés után. – Különben egész nap jól éreztem magam, vidáman keltem, pedig korai volt az ébresztő, mivel az elsők között kellett meccselnem. Felkészülten, küzdelemre készen érkeztem a tatamira, s mentálisan is rendben voltam ezen a pénteki napon. Ráadásul végig bírtam erővel, bíztam magamban, s a hitem, meg a teljesítményem együtt repített el a dobogó tetejéig.”   Tiranában hivatalból volt jelen, és dolgozott Patakfalvy Miklós, a honi szövetség tiszteletbeli elnöke, aki mint az európai szövetség, az ETU elnökségi tagja kapott felkérést az Eb versenyigazgatóságába.   „Ritka színvonalas Európa-bajnokságot, fantasztikus képességű fiatalokat láttam a négy nap alatt, tényleg elképesztő, hogy micsoda fejlődésen ment át a sportág – bocsátotta előre értékelésében. – Ma egy remek, nagyszerű teljesítményt nyújtó Márton Luana pedig aranyéremmel a nyakában búcsúzott az eseménytől. Úgy, hogy minden mérkőzését magabiztosan nyerte, minden fellépésén mind a két menetet hozta, tehát egyszer sem került sor döntő harmadik menetre, sőt olyan meccse is akadt, amely a tetemes pontkülönbség miatt, idő előtt ért véget. Szóval egészen elképesztően jól dolgozott, fizikálisan, technikailag, gondolkodásban is annyira ott volt, hogy öröm volt nézni.”  A magunk részéről annyit fűzhetünk mindehhez hozzá, hogy a magyar tekvondó Madridban élő és készülő (s)ikerpárja a következő világversenyen már teljes létszámban áll majd rajthoz, s reményeink szerint dupla diadallal örvendezteti meg a koreai gyökerű olimpiai sportág honi híveit.  További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.