UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-10-14 18:05

Atlétika: „Nem a korosztályos éveimben kell a legjobbnak lennem” – Garamvölgyi Petra

A rúdugró Garamvölgyi Petra az U20-as évei alatt megdöntötte a korosztály hazai rekordját és két világbajnokságon is járt, jövőre pedig már az U23-asok között bizonyíthat.

Tavaly 420 centiméterre javította rúdugrásban az U20-as lányok országos csúcsát, az idén „csupán” 411 centiig jutott, ezért az elmúlt hónapokat kissé kritikusan látja a PVSK kiválósága, Garamvölgyi Petra.

Garamvölgyi Petra korosztályos csúcsot is döntött U20-as éveiben Fotó: Ambrus László
Garamvölgyi Petra korosztályos csúcsot is döntött U20-as éveiben Fotó: Ambrus László
A 19 éves rúdugró a mögöttünk hagyott nyári szezonban azért ért el szép sikereket: többek között megnyerte a korosztálya bajnokságát, nem talált legyőzőre a maribori U20-as válogatott viadalon és a felnőtt ob-ezüst is szépen csillog. A Caliban rendezett U20-as vébén elmaradt a nagy ugrása, így nem sikerült jobb eredményt elérnie a tavalyi ötödik helyénél, ezzel együtt Putsay Zoltán tanítványa újabb értékes tapasztalatokkal gazdagodott Kolumbiában. „Természetesen nem így terveztem ezt a szezont – kezdi összegzését Garamvölgyi Petra. – Ebben az évben leginkább fejben voltam összeszedetlen, ezen a jövőben változtatnom kell. Az is igaz, hogy elég nagy volt az elvárásom magammal szemben, és ez sok esetben görcsössé tett. Sajnos nem lehet mindig egyéni csúcsot ugrani, ezt el kell fogadni. Annak viszont örülök, hogy a szezon vége felé már kezdtem magamra találni, és az ugrást illetően sok mindenben javultam. Összességében elégedett lehetek az U20-as szereplésemmel, hiszen elértem, amit szerettem volna, és jó érzés, hogy az országos csúcs mellett az én nevem áll. A legutóbbi szezont tekintve van hiányérzetem, de nem vagyok elkésve semmivel, hiszen nem feltétlenül a korosztályos éveimben kell a legjobbnak lennem, hanem majd a felnőttek között.”
Garamvölgyi Petra jövőre már az U23-asok között bizonyíthat Fotó: Ambrus László
Garamvölgyi Petra jövőre már az U23-asok között bizonyíthat Fotó: Ambrus László
A sokra hivatott atlétalány jó eséllyel pályázik arra, hogy idővel a nemzetközi felnőttmezőnyben is elérje a céljait. Ehhez a következő lépcsőfok az U23-as korosztály, amelybe jövőre lép. Itt 430 centi a hazai rekord, és ez nincs is sokkal magasabban, mint Petra egyéni legjobbja. „Itthon a felnőtt országos bajnoki aranyra még reálisan nem pályázhatok, mert Klekner Hanga nagyon jól ugrik. Négy évvel idősebb nálam, ezért nem is ellenfélként tekintek rá, hanem húzóerőként. Technikailag előrébb tart nálam, de mindig örülök, ha vele versenyzem, mert motivál. Jövőre az U23-as Európa-bajnokságon szeretném magamból kiadni a legtöbbet, itthon pedig a korosztályos csúcs megjavításáért fogok dolgozni. Szerintem képes vagyok megdönteni. A felkészültségemmel nincs gond, fejben kell változtatnom néhány dolgon.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.