UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-10-18 16:17

Atlétika: „Minden álmom teljesült az idén” – Tóth Anna

A 18 éves Tóth Anna az idén 100 méteres gátfutásban korosztályos magyar csúccsal nyert U20-as vb-bronzot Kolumbiában, így ha más nem történik az évben, a DVTK kitűnősége már akkor is elégedett lenne a teljesítményével – de történt.

Fantasztikus évet zárt a DVTK 18 éves kiválósága, Tóth Anna, akinek idei eredményei közül kiemelkedik a 100 méteres gátfutásban szerzett U20-as világbajnoki bronzérme és a korosztály hazai országos csúcsának megjavítása. A két teljesítmény összekapcsolódik, hiszen a bronzot éppen a kerek 13 másodperces, itthon U20-as rekordot jelentő futással nyerte a kolumbiai Caliban rendezett vb-n. Ott, ahol egyébként már az elődöntőben is kozmetikázott a csúcson. 

Tóth Anna pazar évet zárt  Forrás: MASZ
Tóth Anna pazar évet zárt Forrás: MASZ
Tigyi József tanítványa – aki tavaly Nairobiban ugyanúgy U20-as vb-bronzérmes volt – ezt követően a müncheni felnőtt Eb-n is bemutatkozott a 4x100-as váltó tagjaként, és olyan rangos megméretéseken állt helyt, mint a bellinzonai vagy a berlini Silver-kategóriás viadal.   „A pályafutásom alatt még sosem volt ilyen kemény és hosszú szezonom, de megérte a fáradság – kezdi értékelését a kazincbarcikai ígéret. – Az elmúlt hónapokban sok mérföldkövet, újdonságot éltem meg, és most elégedett vagyok, hiszen minden álmom teljesült az idén! Szerettem volna 13.10 körüli időt elérni, de még én sem gondoltam, hogy 13.00 lesz a vége. Szerencsére nagyon jól sikerült a formaidőzítés, így a világbajnokságon tudtam a legjobbamat nyújtani. A vébé után pedig az is új volt, hogy versenyről versenyre jártam. Nagy élménynek számított Münchenben, Berlinben vagy Svájcban rajthoz állni, és rengeteg értékes tapasztalatot szereztem. Minden percét élveztem ezeknek a versenyeknek, melyeken olyan ellenfelek mellett futhattam, mint a világcsúcstartó Tobi Amusan.”  Hogy a korosztályában Anna is a világ legjobbjai közé tartozott az idén, azt nemcsak a vb-bronz, hanem az U20-as világranglistán kiérdemelt harmadik helye is jelzi. Előtte csak a vébén őt megelőző két jamaicai lány tartózkodik, míg ő holtversenyben egy szintén jamaicai reménységgel áll a képzeletbeli dobogón. Anna erre a dicséretes tényre is szerénységgel reagál. 
Az 2022-es U20-as vb érmesei: James, a győztes Hill és Tóth Anna  •  Forrás: World Athletics
Az 2022-es U20-as vb érmesei: James, a győztes Hill és Tóth Anna • Forrás: World Athletics
„Nem szoktam a világranglistára alapozni, hiszen egy-egy eredményt nagyon sok minden befolyásol. Korábban nem voltam a top három közelében, de inkább annak örülök, hogy most valóban olyan időm van, amellyel megérdemelten lehetek az élmezőnyben. Persze, jó érzés, ha ránézek a sorrendre.”  A 19. születésnapját novemberben ünneplő Anna jövőre korosztályt vált, és már az U23-asok között igyekszik kiteljesedni.   „Ha minden jól alakul, jövőre szeretnék ott lenni az U23-as Európa-bajnokságon, és a lehető legjobban teljesíteni. Ez a korosztály három évjáratot ölel fel, és itt már látszik, hogy kik azok, akik a felnőttek között is jó eredményeket érhetnek el. Erős lesz a mezőny, hiszen például még jövőre is U23-as az a két versenyző, aki Kozák Lucával az Eb-dobogón állt Münchenben. De az ilyen dolgok engem csak motiválnak.”  Egyébként az Eb-ezüstérmes, magyar csúcstartó Kozák Luca nevéhez fűződik az U23-as korosztály hazai rekordja is 12.86 másodperccel. A következő három év kérdése tehát az is, hogy Tóth Anna képes lesz-e ennél is jobban megközelíteni, netán megjavítani az U23-as csúcsot.  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.