UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-10-19 18:24

Atlétika: Spiller Tiziana a nehezebb időszakból is tovább építkezik

Az egyik legígéretesebb hazai gyalogló, a 18 éves Spiller Tiziana számára nem minden úgy sikerült az idén, ahogyan tervezte, de többek között az U20-as vb-n szerzett újabb tapasztalatok is segítik őt abban, hogy jövőre egy korosztállyal feljebb bizonyítson.

„Ahhoz, hogy jó felnőttversenyző lehessek, meg kell tapasztalnom azt is, hogy a nehezebb, rosszabbul sikerült év után miként tudok továbblépni, és újabb, sikeres felkészülésnek, időszaknak nekikezdeni” – mondja a Budapesti Honvéd 18 éves gyaloglója, Spiller Tiziana, aki ezzel már sugallja, hogy az elmúlt szezon történéseivel nincs teljesen megelégedve. Srp Miklós sokra hivatott tanítványának idei fő versenyét a kolumbiai Caliban rendezett U20-as világbajnokság jelentette, melynek a 10 kilométert teljesítő, erős mezőnyében a 22. helyen zárt. 

Spiller Tiziana a nehezebb időszakból is tovább építkezik Forrás: honved.hu
Spiller Tiziana a nehezebb időszakból is tovább építkezik Forrás: honved.hu
„Még az év elején nagyon jól sikerült az alapozásom – folytatja a fiatal versenyző. – Márciusban az ománi gyalogló csapat-világbajnokságra készültünk és reménykedtünk a jó eredményben, de végül nem volt lehetőségünk kiutazni. Utána viszonylag stabilan tudtam hozni egy megfelelő szintet, és bár egyéni csúcsot nem javítottam, nem jártam messze tőle. Az U20-as vébé előtt két hetet töltöttem edzőtáborban a Csorba-tónál, és megint bizakodtam a jó a szereplésben. Aztán elesés következtében kisebb sérülést szenvedtem, és ez nemcsak a vébé előtti napokban hátráltatott, hanem a versenyen is. Caliban nem volt velem gyaloglóedző, és miután két büntetőlapot is kaptam, a biztonsági versenyzés mellett döntöttem. Inkább be akartam érni érvényes eredménnyel, minthogy kizárjanak. Ezzel együtt ismét értékes tapasztalatokkal gazdagodtam a versenyt és a világbajnokság légkörét tekintve is. Viszont összességében az idén nem tudtam kihozni magamból azt, amit terveztem és a felkészülésem alapján vártam.”  A pályán csak Ticinek becézett reménység – aki tavaly egyébként a 12. helyen zárt a kenyai U20-as vb-n – azért a hazai megméretéseken jelezte, hogy továbbra is töretlen a fejlődése, hiszen többek között 5 kilométeren ő lett az U20-as bajnok, a felnőtt ob-n bronzérmet érdemelt ki, és a Szuper Liga-döntő 10 km-ét követően is felállhatott a dobogó második fokára. A pályafutását dr. Urbán Ákos szakmai felügyelete mellett kezdő atlétalány jövőre az U23-as korosztályba lép, melyben decemberi születésűként az elsőévesek között is a legfiatalabbak egyike lesz. Na, meg a korosztályváltás egyúttal távváltással is jár.  „Most kezdek húsz kilométerre készülni, és bízom benne, hogy jövőre ott leszek az U23-as Európa-bajnokságon, amelyen ki is tudom adni magamból a legtöbbet. Ez a korosztály három évjárat versenyzőiből tevődik össze, így vannak, akik már két-három éve a felnőttversenytávot gyalogolják. Fiatalabbként nem lesz egyszerű a dolgom, de elsősorban magamhoz képest szeretnék minél jobb eredményeket elérni.”  További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.