UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-10-21 09:00

Birkózás: a serdülő Európa-bajnok Ritter Sophie méltón őrzi a családi örökséget

A 14 éves birkózó, Ritter Sophie rohamléptekben veszi az akadályokat mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. Néhány hónapja serdülő Európa-bajnoki címet ünnepelhetett, ellenállhatatlan teljesítménnyel. Sophie sikereiben edzőként az egykori kiváló versenyző szülők – Ritter Árpád és Ritter Diletta – is oroszlánrészt vállalnak.

Tavaly május óta nem szenvedett vereséget Ritter Sophie a serdülőkorú birkózók között. A Csepel TC-KIMBA 14 éves reménységének kivételes képességeit jól jelzi, hogy a nyári, zágrábi U15-ös Európa-bajnokságon jóformán átgázolt a mezőnyön az 54 kilósok versenyében: mind az öt meccsét technikai tussal nyerte, és összesen egy pontot értek el rajta az ellenfelei. Az erődemonstráció után megérdemelten állhatott fel a dobogó tetejére azt követően, hogy tavaly – két évvel fiatalabbként – meglepetésre bronzérmet szerzett az 50 kilósok súlycsoportjában. A hazai birkózósportban persze korántsem hangzik ismeretlenül a Ritter név, hiszen Sophie édesapja, Ritter Árpád kétszeres szabadfogású Európa-bajnokként és világbajnoki ezüstérmesként fejezte be sportolói karrierjét, jelenleg pedig a női válogatott szövetségi kapitánya. Sophie olasz származású édesanyja, Ritter Diletta vb-ezüst- és Eb-bronzéremmel büszkélkedhet versenyzőként; most az U20-as női válogatott szövetségi edzője. Vagyis Sophie-t a sors a birkózószőnyegre teremtette. De vajon tényleg egyenes út vezetett a sikerekig?

Ritter Sophie a serdülő Eb-aranyéremmel a nyakában, a korábbi klasszisbirkózó szülők, Ritter Árpád és Ritter Diletta között
Ritter Sophie a serdülő Eb-aranyéremmel a nyakában, a korábbi klasszisbirkózó szülők, Ritter Árpád és Ritter Diletta között
„Annak idején nem is birkózással kezdtem, hanem ritmikus gimnasztikával. Aztán a szüleim egyre többet levittek a birkózóterembe, ráadásul közben húgom is elkezdte ezt a sportágat, így nyolcévesen én is ott ragadtam. Szerencsére viszonylag gyorsan jöttek az első sikerek, ami hamar megerősített a végső választásban – kezdte az Utánpótlássportnak Ritter Sophie, aki legutóbbi elsőségét a mogyoródi serdülő országos bajnokságon ünnepelhette. – A kezdetektől fogva a szüleim az edzőim, míg rajtuk kívül Kruj Tamást szeretném emelni, mert ő is sokat foglalkozott velem. De mostanra teljes mértékben családi keretek között készülök, apa és anya készíti az edzéstervet, amely alapján zajlanak a tréningek.” Sophie szeptemberben – alapprogramosként – csatlakozott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csapatához. „Általában a klubomban készülök Csepelen, eközben heti kétszer járok a KIMBA-ba is, ahol elsősorban a lenti technikákat gyakoroljuk. A szüleim segítségével gyakran külföldi edzőtáborokban is ott lehetek: tavasszal például Amerikában jártam, Európában pedig például Észtországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is eltölthettem egy-egy rövid időszakot. Mindez összességében nagyon hasznos, mivel itthon sajnos kevés az edzőpartner. Így viszont többfajta stílusú versenyzővel is találkozhatok, és mindenhol tanulok új dolgokat.”

APAI SZEMMEL „Egyszerre kifejezetten erős és gyors, miközben jól pörget lentről, remekül támad lábra, pedig ez utóbbi nem igazán jellemző a hazai versenyzőkre – mondja Ritter Árpád. – Sokat dolgozik, nagyon elhivatott, élvezi a birkózást, és azt hiszem, ebben a korban ez a legfontosabb.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.