UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2022-10-23 09:00

Sakk: drámai végjáték után Kozák Ádám U20-as vb-ezüstérmes

„Tudtam, hogy bennem van egy ilyen eredmény” – mondja Kozák Ádám, aki egészen az utolsó fordulóig vezette az U20-as sakkvilágbajnokságot, és végül ezüstérmet szerzett Olaszországban.

Fantasztikusan szerepelt a szardíniai Cala Gonone városában rendezett U20-as sakkvilágbajnokságon Kozák Ádám, aki a 11 fordulós, svájci rendszerű tornán egészen az utolsó pillanatig harcban állt az aranyéremért.

Kozák Ádám (balra) és az indiai Leon Luke Mendonca emlékezetes partit játszott az utolsó fordulóban Forrás: FIDE
Kozák Ádám (balra) és az indiai Leon Luke Mendonca emlékezetes partit játszott az utolsó fordulóban Forrás: FIDE
A 14. helyen rangsorolt, 20 éves nemzetközi nagymester kiemelkedő formát mutatott a viadalon, többek között sötéttel döntetlent ért el az első kiemelt, FIDE-zászló alatt versenyző Andrej Jeszipenko ellen, és szintén sötéttel győzte le a papíron harmadik legerősebb sakkozónak számító német Frederik Svanét. A bravúros játékának eredményeként az utolsó forduló előtt fél ponttal vezette a világbajnokságot, és az aranyéremhez „már csak” a negyedik helyen jegyzett indiai Leon Luke Mendonca ellen kellett legalább döntetlent elérnie. A végletekig kiélezett partiban aztán Kozák sötéttel, 75 lépésben alulmaradt. Így összesen öt sakkozó állt 8 ponttal a végelszámoláskor. Az első, holtversenyt eldöntő számítás egyenlőt mutatott a két legjobb, Abdulla Gadimbayli és Kozák között, csupán a második döntött, és mindössze 0.5 Bucholz-pont jelentette az azeri vb-címét. A magyar játékos ezüstérmes lett.
Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Gömböcz Zsófia az U20-as vb-n Forrás: MSSZ
Gaál Zsóka, Kozák Ádám és Gömböcz Zsófia az U20-as vb-n Forrás: MSSZ
„Vegyesek az érzéseim – kezdte Kozák az Utanpotlassport.hu-nak az ezüstérem kiérdemlése után. – Egyrészt csalódott vagyok, hogy nem nyertem meg a világbajnokságot, másrészt örülök, mert az utolsó, elveszített mérkőzés után azt hittem, hogy még az érem is elúszott. Ráadásul ezzel a második hellyel kiharcoltam a világkupa-indulást, mert a győztes már kvalifikálta magát. Tehát a csalódottság mellett sok pozitívumot is jelent ez a szereplés. Természetesen úgy érkeztem a világbajnokságra, hogy meg akarom nyerni. Ahogyan teltek a fordulók, és az élen álltam, egyre nehezebb volt kizárni a gondolatot, hogy aranyérmes lehetek, de próbáltam csak a játszmákra fókuszálni. Még frissek az élmények, de mindent összevetve ez a pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. Tudtam, hogy bennem van egy ilyen eredmény, de hogy ki is sikerült magamból hoznom, az számomra nagyon jó visszajelzés.” Az U20-as világbajnokságon három magyar sakkozó szerepelt. Kijár az elismerés Gaál Zsókának is, aki egyike volt a fiúk között, az open kategóriában indult két lánynak. A mindössze 15 éves ígéret kitűnően helytállt Kozákék 120 fős, erős mezőnyében, és a 79. helyen zárt. A lányok között a 19 éves Gömböcz Zsófia is igyekezett kihozni magából a legtöbbet, és végül a 31. helyen fejezte be a világbajnokságot. Az világbajnokság eredményei ITT érhetők el. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.