UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2022-10-24 20:24

Evezés: „Elsősorban edzőnek érzem magam, ez a feladatkör még nagyon új” – ifj. Pergel László az utánpótlás szövetségi kapitányi posztról

Ifj. Pergel László vette át október elejétől a magyar utánpótlás evezős válogatott szövetségi kapitányi posztját, akit az esetleges szakmai változásokkal kapcsolatban kérdeztük.

Lényeges szervezeti változások történtek október elején a Magyar Evezős Szövetségben, ugyanis Molnár Dezső lemondott a felnőtt és az U23-as válogatott kapitányi posztjáról, a helyére pedig a Lőrincz Attila lépett, aki előtte az utánpótlásért volt felelős. A szervezet az így megüresedett pozíció átvételére ifj. Pergel Lászlót, a Csepeli Evezős Klub vezetőedzőjét kérte fel, akivel nemrégiben még a Boros Bálint és Czinege Tamás alkotta kormányos nélküli kettes U23-as Európa-bajnoki címe kapcsán beszélgettünk, hiszen a duóval a szakember dolgozik együtt a fővárosi egyesületben.

Ifj. Pergel László Forrás: MESZ
Ifj. Pergel László Forrás: MESZ
Az már kiderült, hogy Pergel nem hagyja ott a csepeli klubot, hanem azzal párhuzamosan igyekszik ellátni a válogatottal kapcsolatos teendőket; a tervekkel és a koncepcióval kapcsolatban kérdeztük a szakembert. „Meglepett a felkérés, ami természetesen nagyon jól esett, de az első gondolatom az volt, hogy össze lehet-e hangolni a munkát az egyesülettel; szerencsére erre igen a válasz – kezdi Pergel. – Soha nem törtem kapitányi babérokra, ám meghallgatva a szövetség tervét, illetve azt, hogy kikkel dolgozhatok együtt, csábító volt az ajánlat. Lőrincz Attilával régóta ismerjük egymást, együtt végeztünk Testnevelési Egyetemen, a legtöbb dologban hasonló a gondolkodásunk; a főbb szakmai kérdésekben egyetértünk, így gyökeres változások az utánpótlással kapcsolatban nem lesznek. A lényeg, hogy megfelelően menedzseljük a fiatalokat, és keressük azokat a versenyzőket, akik a későbbiekben komoly eredményekre lehetnek képesek. A nagyobb változások a felnőtt és az U23-s korosztályt érintik majd. A szakmai programban még korai mélyen elmerülni, hiszen jelenleg is dolgozunk rajta, ám az biztos, hogy korosztályokon átívelő koncepcióban gondolkozik – olimpiai ciklusokban, nem egy-két évre előre. A jelenlegi utánpótlásból biztosan lesz, aki reflektorfénybe kerül 2028-ban vagy 2032-ben, azonban a lemorzsolódás jelentős a sportágban, ami megnehezíti a dolgot. A felkészülési terveket tíz évre előre írjuk, a fókuszban pedig már a következő esztendő áll. Gondolkodunk a nagyobb hajók, a négyesek és a nyolcasok alakításában, ez szintén fontos elem lesz. Elsősorban edzőnek érzem magam, ez a kapitányi feladatkör nagyon új, rengeteget kell még tanulnom. Bízom benne, hogy működik majd az együttműködés, mindent megteszünk a sikerért!” További korosztályos hírek EVEZÉSBEN a sportági aloldalunkon.