UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2022-10-26 16:34

Súlyemelés: Mitykó mesterremeke után Holló hiányt pótolt

Öt érmet, benne két aranyat szereztek a magyar súlyemelők a juniorok és U23-asok Európa-bajnokságán, s a két dobogós mellett a válogatottak java része szépen helyt állt az albániai Durresben rendezett kontinensviadalon, ahol egy híján negyven ország három és félszáz versenyzője indult.

Derűlátóan várta a hazai súlyemelő-szövetség elnöke a 15-20 évesek, valamint a 21-23 esztendősök idei együttes Európa-bajnokságát, s Dobos Imre optimizmusát vissza is igazolták a junior és U23-as korosztályok magyar reprezentánsai.

Holló Szilárd két bronzot gyűjtött be az Eb-n Forrás: nso.hu
Holló Szilárd két bronzot gyűjtött be az Eb-n Forrás: nso.hu
A válogatottból a legkiemelkedőbb teljesítménnyel a békéscsabai Mitykó Veronika szolgált, aki a tavalyi Eb szakításbronza után most két arannyal és egy ezüsttel gazdagította sportági kincsgyűjteményét. Bökfi János 22 éves tanítványa, aki 2021-ben, élete első felnőtt Eb-jén szakításban negyedik volt, ezúttal a kortársak között remekelt Durresben. Csupa jó gyakorlattal az első fogásnemben és összetettben - utóbbiban 208 kilós egyéni csúccsal - kontinensbajnoki címet, lökésben pedig második helyet érdemelt ki a 81 kilósok kategóriájában. Az ő három medáljához társított kettőt Holló Szilárd, a kazincbarcikaiak ólomsúlyú versenyzője. Pátrovics Géza 22 esztendős neveltje szakításban még csak hatodik volt az albán nagyváros Ramazan Njala nevű sportcsarnokában, utána azonban erőtől duzzadó mutatványokkal jelentkezett: a 190-es, 194-es és az egyéni rekordot jelentő 201 kilós lökése pedig ugyanúgy Eb-bronzérmet ért számára, mint a 356 kilogrammos összetettje a plusz 109 kg-ban. „Az utóbbi évek legjobb szereplését hozta utánpótlásunk, összességében várakozáson felül szerepeltek, a többség túl is teljesítette a célokat” – foglalta össze az Eb lényegét magyar szempontból Dobos Imre. Az elnök természetesen elsősorban Mitykó Veronikát és Holló Szilárdot dicsérte, majd így folytatta: „Árnyék is vetült azonban szereplésünkre: az éremmennyiség még nagyobb lett volna, ha nem sérül meg Boros Viktória, aki pedig az U23-asoknál, a 87 kg listavezetőjeként érkezett Albániába. Tavaly is megnyerte az Eb-t, s idén is esélyes volt, de roppant balszerencsés módon első szakításgyakorlatánál megsérült a válla, és bár hősiesen küzdött tovább, nem tudott érvényes gyakorlatot bemutatni. Kórházba került, a gyorsvizsgálat törést nem mutatott ki, de a kezét nem tudta felemelni, itthon derül majd ki, hogy izomszakadása van-e, amire mi gyanakszunk...” A szövetség első embere kiemelte még a 19 éves Árva Cintiát, aki negyedik volt a 2018-as ifjúsági olimpián, s Durresben nagyszerűen teljesített: „A kecskemétiek versenyzője nagyon szépen tért vissza, s akárcsak négy éve, most a junioroknál, az 59 kilósok kategóriájában is negyedik lett, összetettben 174 kilós korosztályos országos csúcsát beállítva. A 18 esztendős békési Fekécs Szilárd szintén kiválót nyújtott, nagyon erős mezőnyben lett pontszerző, hatodik helyezett junior 81 kilóban, ráadásul 170-es lökése és 308 kilós összetettje új országos csúcs is. A szintén 18 éves oroszlányi Szalai Lili, igaz, kilencedik lett, de így is dicsérendő, mert javarészt két évvel öregebbekkel versenyzett a 76 kilós junior lányoknál. És köszönöm a szövetségi kapitány, Haragos Attila és segítője, Baranyai János munkáját, akik szépen összedolgoztak a sikereket hozó Európa-bajnokságon” – zárta értékelését Dobos Imre. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.