UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-10-27 15:40

Atlétika: mosolyban is mérhető a Csepeli DAC fiataljainak sikere

Újabb eredményes évet zárt az atlétikai pályán a Csepeli DAC, melynek növendékei között több korosztályos bajnok, utánpótlás-válogatott, vagy egyszerűen csak sokat mosolygó fiatalt találunk.

Nem sokkal délután négy előtt megélénkül az élet a főváros 21. kerületében épült Béke téri sporttelep bejáratának környékén. Az utcán mindkét irányból egyre több szürke pulóveres vagy kék melegítőfelsős fiatal tűnik fel hátizsákot, sporttáskát cipelve. Van, aki egyedül vagy a szüleivel jön, van, aki kisebb csoporttal érkezik, és akad, aki útszélre lehúzódó autóból pattan ki, majd siet be a kapun. Bár már október végén járunk, a hét elején még húsz fok körüli hőmérséklet és napsütés fogadta kegyeibe a gyerekeket, akiknek többsége az atlétikai pályára igyekezett.

Mosolyban is mérhető a Csepeli DAC fiataljainak sikere Fotó: Pesti János
Mosolyban is mérhető a Csepeli DAC fiataljainak sikere Fotó: Pesti János
A holmik maradtak a lelátón, azokat anyukák, apukák őrizték, a növendékek pedig hamar benépesítették a rekortánt. Ők onnantól kezdve már az edzők felügyelete alá tartoztak. A bemelegítés után az is gyorsan körvonalazódott, hogy ki melyik versenyszám ígéretes képviselője, hiszen a gátak fölött szökdelni kezdő egységhez, az ugrógödör homokjába landoló különítményhez vagy a füves pályát elfoglaló dobószekcióhoz is szép számmal csatlakoztak a tinédzserek. A Csepeli DAC fiatal atlétái között nemcsak lelkes, hanem eredményes versenyzők is sportolnak. Ezt igazolja, hogy az idén az egyesület tizenegy korosztályos bajnoki címet szerzett. Sikeres év volt, de nem a legsikeresebb. Ezt már Fehér Gábor vezetőedzőtől tudjuk meg, aki büszkén kezdi ecsetelni, hogy:
Kicsik és nagyok a gáton Pesti Máté (elől) vezetésével Fotó: Pesti János
Kicsik és nagyok a gáton Pesti Máté (elől) vezetésével Fotó: Pesti János
„A 2019-es évben tizenkilenc bajnoki címet szereztünk! Persze, az idei teljesítmény is nagyon szép. Úgy igazából versenyezni 2017-ben kezdtünk, akkor az újonc kategória volt az első, amelyben elindultunk. És az elmúlt hat év alatt már összesen hatvannyolc bajnoki címnél járunk. Korábbi vezetőedzőnk, Deák Balázs bácsi halála után Füredi Zsuzsannával vettük át az egyesület irányítását. Előtte hárman voltunk edzők, és az is a megújulásunk jele, hogy mára nyolc szakember foglalkozik a fiatalokkal. Klubunkban nagyjából nyolcvan fő sportol, ennek a fele teszi ki a versenyzői csoportot. Az úgynevezett hobbicsoportban az ötévestől a tizenhat-tizenhét évesig olyan gyerekek vannak, akik már nem akarnak, vagy nem is akartak versenyezni, de az atlétika szeretete itt tartja őket. A többieket viszont kimondottan a versenyzésre készítjük, és arra, hogy minél eredményesebben szerepeljenek, hiszen számukra nagyon fontos a sikerélmény.”
A 13 éves Vágó Zsófia a Csepeli DAC egyik legnagyobb reménysége Fotó: Pesti János
A 13 éves Vágó Zsófia a Csepeli DAC egyik legnagyobb reménysége Fotó: Pesti János
A Csepeli DAC korosztályos válogatott atlétákat is soraiban tudhat. Ha csak a teljesség igénye nélkül kell említenünk néhányukat, a sokra hivatott tinik között szerepel a jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságon járt 800 méteres síkfutó Babinyecz Anna és az akadályfutó Iker Natália, az U20-as bajnok diszkoszvető Raffay Csanád, a 100 gáton U16-os bajnok Moskola Zsombor vagy a szintén gátfutásban jeleskedő, U20-as ob-érmes Pesti Máté is. Na, meg csupán a 13 éves Vágó Zsófia, aki már hatszoros országos bajnoknak mondhatja magát, és legutóbb az októberi U14-es összetett ob-n nyerte meggyőző fölénnyel a kategóriáját. Ő egyébként a Csepeli DAC elnökének, a többszörös országos bajnok és olimpikon gerelyhajító Vágó Imrénének az egyik unokája, és nem is tagadja, hogy a családi hagyományokhoz híven neki is inkább a dobószámok felé húz a szíve. Az pedig, hogy a nagymama által csak „Zsozsónak” becézett reménység az 500 grammos gerelyt már 45,74 méterig is elrepítette, több mint biztató. Hogy mi lesz a gyerekekből, majd később derül ki, mindenesetre most az látszik az arcokon, hogy élvezik, amit csinálnak. És ezen még az olyan nehezítő körülmények sem változtatnak, mint csak egyet mondjunk, az öltözőhiány. Szeretnek edzésre járni. „Kiskoruk óta arra neveljük őket, hogy együtt legyenek, és ne különféle bandákban, hanem itt kössenek barátságokat – folytatja Fehér Gábor. – A fiatalok java részét a csepeli Kazinczy Ferenc és az Arany János Általános Iskolát adja, és szeretnénk, ha nemcsak ott, hanem délutánonként is értékesen, remek hangulatban töltenék az idejüket. Én akkor vagyok elégedett egy tanítvánnyal, ha mosolyogni látom. Természetesen törekedünk a jó eredményre, de ha valaki csak egyéni csúcsot ér el, és ez őt boldoggá teszi, akkor mi is nagyon örülünk. Ilyenkor már teljes a siker.” További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.