UtánpótlásSport December 8-án Egy nap az utánpótlásért címmel konferenciát rendez az Utanpotlassport.hu szerkesztősége a fiatalok sportjának aktuális kérdéseiről
2022. december 2.
  • instagram
Egy nap az utánpótlásért – konferencia
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-10-28 14:36

Hídavatás és bokrétaünnepség a Nemzeti Atlétikai Központ stadionjánál

Pénteken megtartották annak a hídnak az avatását, amely az edzőközpontot a stadionnal köti össze a Nemzeti Atlétikai Központban; a jövő évi budapesti atlétikai világbajnokságtól az utánpótlásbázis kiszélesedését is várják a sportág itthoni képviselői.

Az edzőközpontot a stadionnal összekötő híd avatásával, valamint a létesítmény legmagasabb pontjának elérése alkalmából tartott bokrétaünneppel folytatódott a jövő évi atlétikai világbajnokságnak otthon adó Nemzeti Atlétikai Központ kivitelezése – számol be az MTI.

Fotó: Mura László
Fotó: Mura László
A pénteki ünnepélyes esemény – amelyen többek között részt vett Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) végrehajtó bizottságának tagja, valamint Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is – a „hordógurítással” kezdődött: ezzel avatták fel azt a hidat, amely a Csepel-sziget csúcsán lévő edzőközpontot, valamint a stadiont köti majd össze egymással. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb-ért felelős kormánybiztos a stadionban azt mondta, „lenyűgöző látványt nyújt” a létesítmény, amely azzal az elképzeléssel épült, hogy „a sportok királynőjének koronáját“ jelenítse meg. „Ez lesz a világ első nyitott atlétikai arénája, amely méltó otthont ad majd Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének” – fogalmazott Schmidt Ádám. A sportvezető elmondta, a stadion és környezetének építése mellett a háttérben is folyamatosak az egyeztetések annak érdekében, hogy a rajtra minden készen álljon. „Azt szeretnénk, hogy Magyarország sportnemzet és sportoló nemzet legyen, ennek eléréséért pedig még inkább népszerűsítenünk kell az élethosszig tartó sportolást” – jelentette ki Schmidt. Hozzátette, bízik benne, hogy ebben motiváló szerepe lesz annak a budapesti panorámás futókörnek, amely a stadionban épül. „Az volt a cél, hogy az aréna ne egy üresen kongó díszelem, hanem egy élettel teli helyszín és sportliget legyen” – fogalmazott az államtitkár. Elmondta, a jövő augusztusi vb-re novemberben indul a jegyértékesítés, és már arról is zajlanak az egyeztetések, mi legyen a stadion neve. Ennek kapcsán megemlítette: szeretnének minden szempontból méltó névadót találni a Ferencz Marcel tervezte létesítménynek. Németh Balázs, a jövő évi vb-t szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, egymilliárd ember figyeli majd jövőre, hogy a kivitelezők jól dolgoztak-e: „Reményeink szerint több mint 215 országból érkeznek majd edzők és sportolók, köztük sokan olyanból, ahol eddig nem is hallottak a magyarokról. Ez lesz minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye, ami remélem, nemcsak sportesemény lesz, hanem egy olyan rendezvény, amit még nem láttunk, amin mindenkinek részt kell vennie, át kell élnie.” A vezérigazgató a jövő nyári eseményre előre tekintve kiemelte: 295 nap múlva, kilenc napon át több mint harmincezer ember tombol majd a lelátókon, és „ha minden jól megy”, sokszor harmincezer embert tudnak majd rávenni, hogy többet mozogjon, sportosabban éljen. „Szeretnénk, ha a profik és az amatőrök otthona is lenne a létesítmény, amelyben a világcsúcsért harcoló szuperhősök mellett a hétköznapi hősök is itt lehetnének” – hangsúlyozta Németh Balázs.
Fotó: Mura László
Fotó: Mura László
Gyulai Miklós MASZ-elnök az MTI-nek elmondta: sok stadionban járt már, de a budapesti a legszebb. Nekik a szövetségben az a feladatuk, hogy megfelelő magyar válogatottat állítsanak össze a vb-re, ezen a téren is gőzerővel folyik a munka. „Elkezdődött a felkészülés, és bár nem szeretem dicsérni magunkat, de 2022-ben az egyik legsikeresebb évét zárta a magyar atlétika. A cél, hogy jövőre még sikeresebb legyen. Nehéz időszakot élünk, de ez az esemény elképesztő motivációt ad mindenkinek” – jelentette ki Gyulai Miklós. A sportvezető az elvárásokkal kapcsolatos kérdésre kiemelte, eredményekben soha nem gondolkozott, ő akkor elégedett, ha a sportoló elégedett önmagával. „Tudjuk az erőviszonyokat, nem vagyunk atlétanemzet, de vannak olyan versenyzőink, akik bármit elérhetnek. Ezt fókuszban tartva próbáljuk megteremteni a lehetőségét a zavartalan felkészülésnek. A versenyzők, akik tudják, mit szeretnének elérni, biztosan boldoggá teszik majd a közönséget” – mondta Gyulai Márton. Az építtető, valamint kivitelező cégek képviselői kiemelték, 2020 novemberében vették át a munkaterületet, és a tervek szerint jövő márciusban lesz majd a stadion ünnepélyes átadása. Ezt egy július végi tesztverseny követi az augusztus 19-től 27-ig tartó világbajnokság előtt. Az ünnepség zárásaként felhúzták az építők, kivitelezők, beruházók zászlóival feldíszített koszorút a stadion feszített kábeltartó-szerkezetére. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.