UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-10-31 09:01

Cselgáncs: várakozáson felüli jó szereplés – hat érem, közte két arany a szarajevói U23-as Eb magyar termése

Két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a magyar cselgáncsozók az egyéni küzdelmeket a szarajevói U23-as Európa-bajnokságot, aztán a vegyes csapatversenyben újabb bronzzal gazdagodtak, ezzel a harmadik helyen végeztek az éremtáblázaton.

Ami az éremszerzést illeti, előzetesen leginkább a férfiszakágban bízhattunk az U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon, és a várakozásoknak megfelelően a fiúk (is) szállították az érmeket. A Ludovika Arénában rendezett, tavalyi korosztályos Eb-n Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE) és Vég Zsombor (Ceglédi VSE) vitte a prímet a mieink közül, mindketten ezüstérmet nyertek, majd most, Bosznia-Hercegovinában újra remekeltek. Sipőcz ezúttal megállíthatatlannak bizonyult a nehézsúlyúak (+100 kg) mezőnyében, így 2019 és 2020 után ismét Európa-bajnoki címet ünnepelhetett az U23-asok között, összességében pedig már a hetedik Eb-aranyát szerezte meg a különböző korosztályokban. A győriek kiválóságával egyetemben Vég is a döntőig menetelt a 100 kilósok kategóriájában, azonban a végső győzelem neki nem jött össze, ezzel sorozatban a harmadik évben is ezüstérmet akasztottak a nyakába ebben az évjáratban.

Forrás: EJU
Forrás: EJU
Annak ellenére, hogy előzetesen a férfiaktól reméltünk jobb helyezéseket, meglepetésre a lányok nyertek több érmet. A legváratlanabb siker mind közül Gyertyás Rózáé volt, aki meg sem állt az aranyig az 52 kilósok versenyében. A Koroncói Tutti JK reménységének ez volt az első világversenyen nyert medálja. Hasonlóan bravúros tettet hajtott végre a még juniorkorú Sági Nikolett (78 kg; KSI), aki bronzérmesként végzett, és ugyancsak első alkalommal állhatott dobogóra Eb-n vagy vb-n. Özbas Szofi (63 kg) hiányában – a szintén 63 kilósok között induló – Varga Brigitta lépett elő a magyar leányküldöttség első számú éremvárományosává: bár az MTK Budapest junior Eb-ezüst- és vb-bronzérmes ígérete az elődöntőben kikapott a későbbi győztes, koszovói Fazliutól, a bronzcsatában javított, és ugyancsak harmadik lett. További értékes pontszerző helyeket is gyűjtöttek a mieink: Tóth Benedek (81 kg) az ötödik, Czerlau Jennifer (70 kg) a hetedik helyen végzett. Vasárnap a vegyes csapatversennyel ért véget a kontinensviadal, és a mieink itt sem maradtak adósak a jó teljesítménnyel: a tavalyi, hazai Eb után ezúttal is bronzérmesek lettek. Így a magyar fiatalok összességében két arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel térhettek haza Szarajevóból. Az éremtáblázaton a magyar csapat – a törökök és a franciák mögött – a harmadikként fejezte be az eseményt. A mostani éremtermés 2019 óta (akkor három arany és két bronz) a legjobb szereplés az U23-as Eb-ken. A közelmúltban a junior Európa- és a felnőtt-világbajnokságon sem született magyar érem, amely mindenképpen aggodalomra adott okot a hazai cselgáncssport egészére nézve, ugyanakkor a boszniai hat medál okvetlenül pozitív lezárása az idei világversenyeknek. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.