UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2022-10-31 16:55

Karate: két érmet nyertek a magyar fiatalok a konyai utánpótlás-vb-n

Bizonyos, hogy a karatésok elmúlt heti törökországi korosztályos világbajnokságának főszereplői közül többeket 2023 őszén, a magyar fővárosban is viszont fogunk látni – már a felnőtt-vébé indulóiként. Miként az sem kétséges, hogy a konyai utánpótlás-csúcseseményen részt vett válogatottunkból is lesznek, akik a budapesti világbajnokságon, hazai miliőben léphetnek majd tatamira – és nem is esélytelenül.

A kadét, junior és U21-es korosztály képviselői valódi megaviadalon találkoztak a mögöttünk hagyott héten, hogy a harcművészektől megszokott heves ütközeteken, illetve a formagyakorlatosoknál a minél hívebb „csatajelenetek” előadásán sikerrel túljutva a lehető legtovább meneteljenek a konyai világbajnokságon. Ez a cél vezérelte a törökországi viadalon a mieinket is, akik szép számban vágtak neki feladatuk elvégzésének, a 33 kategóriából 26-ban képviselve a magyar színeket. Hogy mennyire kemény lecke várt rájuk, azt hatékonyan illusztrálja a végeredményeket rögzítő teljes eredménylista, mely nem kevesebb, mint 216 oldalasnyira rúg a világszövetség honlapján... A bőség zavara – mondhatnánk –, s okkal, hiszen 98 országból csaknem 1800-an próbáltak szerencsét, vagyis bőséggel kijutott minőségi riválisból a mieinknek is. Akik közül ketten állhattak fel végül a dobogóra: Loyal Lili a 16-17 éves lányok 59 kg-os súlycsoportjában végzett másodikként, míg a szintén az UTE-ban karatézó Kopfer Anna harmadik lett a 14-15 esztendős lányok plusz 54 kg-os kategóriájában.

Kopfer Anna (balra), Loyal Lili és edzőik, Hecker Balázs és Cheritah Laura Forrás: karate.hu
Kopfer Anna (balra), Loyal Lili és edzőik, Hecker Balázs és Cheritah Laura Forrás: karate.hu
A junioroknál vitézkedő Loyal négy győzelmet aratva küzdötte el magát a döntőig, ahol 1–1-es döntetlent követően véleményes bírói verdikt született: az ítészek az egyiptomi Fatma Szorurt látták valamivel jobbnak. A kadétkorosztályban jeleskedő Kopfer három nyertes mérkőzés után kényszerült vigaszágra, onnan kapaszkodott fel a dobogó alsó fokára. Az általuk szerzett két medállal Magyarország a nemzetek éremtáblázatán a 22. helyre futott be, mihez tartás végett említsük itt meg, hogy a csaknem száz országból összesen negyvennek a reprezentánsai jutottak világbajnoki éremhez. Az ezüst és bronz megfelel a honi szakmai elvárásnak, és igazolja a szövetségi kapitány szavait, aki a vb előtt így fogalmazott: „Valamennyi induló roppant felkészült, és a világbajnokság erősségét tekintve már léptékekkel eltávolodott az Eb-től. Úgy érezzük, hogy két-három érem benne lehet a csapatban, de utóbbiak fényében már egy éremnek is örülni fogunk" – nyilatkozta Büchler Zsolt. Az öröm még teljesebb lehetne, ha nem kap ki már első mérkőzésén több nagyágyúnk is, mintegy szomorú érvet szolgáltatva arra, hogy a mezőny tényleg roppant erős volt. Sajnos időnek előtte elvérzett például a Konyába korosztályos Európa-bajnoki első és második helyezés birtokában érkezett Ilankovics Aleksandra, akárcsak a 2020-as budapesti Eb-n szintén küzdelemben bajnoki címet kiérdemelt Jakubovics Dalma, és ezúttal nem termett babér a korábbi kontinensviadalokon formagyakorlatban ezüst- és bronzérmes Bárdos Ádámnak sem. A kategóriák szinte kivétel nélkül gigantikus méretű mezőnyeit látva – volt 71 (!) fős, de még a legkisebben is negyvenen rajtoltak – feltétlenül dicséret illeti két dobogósunk mellett az éremszerzésnek egészen a közelébe jutott fiataljainkat, az egyformán a hetedik helyen végzett két kadétet, Gáspár Laurát és Török Pankát, s a junioroknál szereplő, 2021-ben még kadétként Eb-ezüstérmes Hecker Bojanát. További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.