UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-10-31 18:30

Ökölvívás: a szövetségi kapitány szerint régóta nem nézett ki ilyen jól a hazai utánpótlás

Bertók Róbert ökölvívó szövetségi kapitány értékelte honlapunknak az év eddigi kiemelt korosztályos versenyeit, emellett szóba került a közelgő ifjúsági vb és a szövetség utánpótlás-nevelési rendszere is.

Az október elején befejeződő junior ökölvívó Európa-bajnoksággal a sportág idei utolsó utánpótlás kontinensviadalát rendezték meg; a hazai versenyrendszerbe az év elején bekerülő U12-eseken kívül immár minden korosztályban összemérhették az erejüket a magyar fiatalok az európai elittel. A sor a március végén kezdődő U22-es Eb-vel indult, amelyen Hámori Luca és Hoffmann Réka ezüst-, Sipos Hajnalka pedig bronzérmet nyert, egy héttel később pedig az ifik között is lányversenyző villantott: a 17-18 évesek viadalán Kovács Nikolett állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Az utánpótlás Eb-k sorában a nyári szünet után a serdülőké következett, akik – az U22-esekhez hasonlóan – három medált szállítottak. Kapcsos Vivien bronza mellett az idei első fiúérmek is megszülettek a korosztályos viadalok során: Tószegi Ferenc harmadik helyen végzett, míg Körömi Ábelt csak a fináléban tudták megállítani. Szeptemberben 2022 utolsó utánpótlás Európa-bajnoksága következett, a juniorok eseményén pedig Nileborg Krisztián folytatta az immár több mint egyéves veretlenségi sorozatát, a jutalma pedig aranyérem lett.

Bertók Róbert Forrás: MÖSZ
Bertók Róbert Forrás: MÖSZ
„Sikeres év áll eddig a hátunk mögött, persze az utánpótlás esetében még rendeznek komoly versenyeket, elég csak az ifi vb-re vagy az utánpótlás ob-ra gondolni – mondja a válogatott szövetségi kapitánya, Bertók Róbert. – Az ifjúságiak Eb-je a fiúk esetében nem hozott nagy sikert, ám erős korosztályról van szó, tehetséges a csapat, akikre lehet majd számítani, mikor a felnőttmezőny küszöbére érnek. A lányok között is vannak, akik remek képességekkel rendelkeznek, így bizakodva várjuk a jövőt. A junioroknál Nileborg Krisztiánt mindenképp kiemelném, és nem csak a junior Eb-címe miatt; hosszú idő után vannak megint olyan fiataljaink, akikre a felnőtt válogatott is építhet majd. Az elmúlt nyolc év ennyire nem nézett ki jól. Eredményes az eddigi teljesítmény, a serdülők három érmére is büszkék vagyunk. Az elsődleges szempont, hogy minél több meccsen szerepeljenek a fiatalok – ez a vírusos időszak után kiemelten fontos, másképp nem szereznek ringbiztonságot. Javítanivaló persze mindig van, de jó az irány, amin haladunk. Ha az esztendőt értékeljük, természetesen az ifjúsági világbajnokság is komolyan befolyásolja majd az összképet. Nem lesz könnyű dolga a fiataloknak, magas a nevezői létszám, oda kell tenniük magukat!” A szakember a szövetségben felállított utánpótlásrendszerre is kitért. „Az utánpótlás-nevelés óriási hangsúlyt kap, emiatt az edzők képzési napjainak a számát megemeltük, illetve a Magyar Edzők Társaságával közösen is zajlik ilyen apropóból közös program. A legfontosabb a szemlélet megváltoztatása, amely szerint az edzőknek folyamatosan fejlődni kell, hiszen tanulni mindig lehet. Kidolgozás alatt áll egy olyan erőnlétfejlesztő módszer is, ami a későbbi sérülések, mint például a váll- és gerincbántalmak kialakulását minimalizálja. Több apró elemről van szó, melyeket ha összeteszünk, remélhetőleg profitálunk majd belőle.” További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.