UtánpótlásSport
2024. május 9.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-04 20:59

Kosár: az NKA Pécs serdülő fiú- és kadét leánycsapata is a Barcelonával játszotta a döntőt a rangos spanyolországi tornán

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia két csapattal is részt vehetett a spanyolországi Lloret de Marban rendezett, színvonalas nemzetközi tornán. A pécsiek U14-es fiú- és U16-os leányegyüttese is négy-négy mérkőzést játszott, köztük két-két alkalommal a világhírű Barcelona ellen, végül mindkét alakulat a második helyen zárt Katalóniában.

Az utóbbi évek munkájának köszönhetően az NKA Pécs kosárlabdacsapatai immár olyan nemzetközi tornákra kapnak rendszeresen meghívót, amelyeken az európai elit klubok szerepelnek. Ezúttal Spanyolországba, a Barcelonától nem messze fekvő tengerparti városba, Lloret de Marba utazhattak a a pécsi serdülő fiúk és a kadét lányok: a Globasket Elite elnevezésű tornán többek között a Barca is részt vett – számolt be hivatalos honlapján a klub. A torna lebonyolításának, és az eredményeknek köszönhetően a serdülő fiúcsapat a négy nap alatt kétszer is megmérkőzhetett a gránátvörös-kékekkel. Ezeken a meccseken rengeteg tapasztalatot, hasznos szakmai információt szereztek.

Forrás: NKA Pécs
Forrás: NKA Pécs
„Ez a spanyolországi torna előhozta a fiúk hibáit és erősségeit egyaránt – értékelte a látottakat Zalay Zoltán szakmai igazgatóhelyettes. – A megszerzett tapasztalatokat most ki kell elemezni, és gőzerővel neki kell állni a hibák, a lemaradások kijavításának, illetve a jó dolgaink megerősítésének. Hosszú távon nagyon sokat fogunk profitálni ebből a tornából. A csapatunknak nagy élmény volt az egész utazás, viszont most jönnek a dolgos hétköznapok, vissza kell rázódni a hazai menetrendbe, ugyanakkor a torna tanulságait nem szabad feledni." A mecseki fiúk a Palamos elleni győzelemmel kezdték a tornát, majd sokáig méltó partnerei voltak a Barcelonának. Miután legyőzték a Básquet Girona együttesét is, a döntőben újra a világhírű katalán klub csapatával találkozhattak.

A Globasket Elite torna végeredménye: 1. Barcelona, 2. NKA Pécs, 3. Básquet Girona, 4. CB Vilanova del Vallés, 5. Brose Baskets, 6. CB Palamós.

Forrás: NKA Pécs
Forrás: NKA Pécs
A Globasket Elite elnevezésű tornára a pécsiek két gárdája is meghívást kapott, a serdülő fiúk mellett a kadét lányok is kipróbálhatták magukat. A lányok versenyében ezúttal négy csapat mérkőzött meg egymással. A Sant Gervasi és a CB Cornélia ellen nagyszerű játékkal rukkolt elő a magyar csapat, mindkét meccset magabiztosan nyerte, majd a lebonyolítási rendszernek köszönhetően két egymást követő napon is összemérte tudását a Barcelonával. Szentpáli Gergő vezetőedző nemcsak szakmailag, hanem a közösségépítés szempontjából is értékesnek tartja a négynapos viadalt. „Kétszer is játszhattunk a Barcelona csapatával, nagyon hasznosnak értékelem mindkét találkozót, egylabdás meccsek voltak, amelyekből sokat tanulhatunk. A katalánok U16-os gárdájának játéka nagyon jól reprezentálta a spanyol kosárlabdakultúrát, védekezésben és támadásban is gyorsak és atletikusak a játékosok, ehhez a tempóhoz kellett nekünk is felnőnünk. Kijöttek a hibáink, látjuk, hogy mikre kell nagy hangsúlyt fektetnünk a jövőben. Ki fogjuk elemezni az összes összecsapást, mert a lehető legtöbbet szeretnénk tanulni ebből a tornából is – fogalmazott a tréner a pécsiek honlapján, aki hozzátette, nem csak a szakmai szempontok miatt van nagy jelentősége a spanyol túrának: – A csapatépítés szempontjából is nagyon jól jött ez a torna, a meccseken kívül is tartalmasan tudtuk eltölteni közösen az időt, azt gondolom, hogy ennek is meglesz a hozadéka a jövőre nézve." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.