UtánpótlásSport
2024. május 9.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2022-11-04 12:45

Sikeres első évet zárt a Kölyökből Atléta program

A Magyar Atlétikai Szövetség tavaly ősszel indított Kölyökből Atléta programja nagyjából hatezer gyereket mozgatott meg az első évében.

Sikeres első éven van túl a Magyar Atlétikai Szövetség tavaly ősszel indított Kölyökből Atléta programja, amely a 6-11 éves gyerekeknek hivatott széleskörű, megfelelő alapokat nyújtani a későbbi eredményes sportoláshoz. A hét mozgásterületre (futás, ugrás, dobás, egyéni és csapatjátékok, akrobatikus gimnasztika, küzdőfeladatok, prevenciós mozgások) fókuszáló programban 2800-ról 4 ezerre nőtt azon gyerekek száma, akik egyesületen belül ismerkedtek meg a kezdeményezéssel, és nagyjából 6 ezer növendék vett részt versenyen.

Az U10-es és az U12-es korosztály az idén először vett részt országos megméretésen Forrás: MASZ
Az U10-es és az U12-es korosztály az idén először vett részt országos megméretésen Forrás: MASZ
„Nagyon jó döntés volt, hogy az iskolákkal, gyerekekkel való kapcsolatteremtést és -tartást az egyesületeinkre bíztuk, ráadásul így mindenki picit egyedi módon közelíthette meg a programot – mondja Scheidler Géza, a hazai szövetség sportszakmai igazgatója. – Jól vizsgázott az az eszközcsomag is, amellyel különböző helyszíneken, akár sportágválasztókon képviseltettük magunkat az egyesületeinken keresztül. Például az Erzsébet Táborokban. Ezzel az eszközparkkal az atlétikus mozgásformákat élvezetesebben tudtuk megjeleníteni. A szeptemberi tanévkezdés óta már ötven-hatvan hasonló toborzóesemény zajlott le remek visszhangokkal. Alapvetően három indikátort figyelünk. Első, hogy az egyesületi taglétszám növekszik-e, második, hogy hány csoport kezd működni az egyesületek szárnyai alatt, harmadik, hogy ezekben a csoportokban mennyi gyerek sportol. Túlszárnyalta reményeinket, hogy megközelítőleg tíz új egyesület kapcsolódott be a szövetség munkájába a program által, és a csoportok, valamint ennek megfelelően a gyerekek létszáma is tetemesen nőtt. Csiszolni mindig kell valamit az ilyen programokon, de a célunk, hogy a jelenlegi formát fönntartsuk. Kiemelt feladat hogy minden megszólított gyerek mellé szakembert is tudjunk rendelni. Örömteli, hogy a szülők és családok is befogadóak voltak a programmal kapcsolatban, amely nem azt mondja meg, hogy gerelyhajító vagy akadályfutó legyen valaki, hanem olyan alapmozgások elsajátítására ösztönöz, amelyek birtokában eldöntheti a gyerek, hogy az atlétikán belül vagy akár más sportágban szeretne kiteljesedni.”
Már nagyjából hatezer gyereket mozgatott meg a Kölyökből Atléta program Forrás: MASZ
Már nagyjából hatezer gyereket mozgatott meg a Kölyökből Atléta program Forrás: MASZ
A nyáron az U10-es és az U12-es korosztály első ízben vett részt országos megméretésen. A fesztiválként beharangozott szekszárdi eseményen a reménységek az U18-as ob-val egy időben és helyszínen bizonyíthattak. „Fontos, hogy a gyerekek ott legyenek a pályán, és megismerjék az ilyen versenyek miliőjét. A fesztivál elnevezés is sugallta, hogy részünkről nem az eredmény volt a lényeg, de a fiatalok természetesen győzni akartak. Azáltal, hogy az idősebbek ob-jával egy időben és helyszínen versenyeztek, beleláthattak az atlétika egy kiforrottabb világába. Nem mellesleg az U18-asok sem üres pályára érkeztek, hanem már ott dübörgött a jövő.” Jövőre atlétikai világbajnokságot rendez Budapest, és a Kölyökből Atléta program is a multisportesemény jegyében indult útnak. A vébétől természetesen azt várják a sportág honi képviselői, hogy megnövekedik az érdeklődés az atlétika iránt. „Szeretnénk, ha a világbajnokság arról is szólna, hogy az atlétika beköltözik az emberek gondolkodásmódjába. Hiszünk benne, hogy itthon komoly lendületet ad a vébé a sportágnak, és arra készülünk, hogy a felfokozott érdeklődést a lehető legjobban ki tudjuk elégíteni. Az atlétika olyan szempontból is a sportok királynője, hogy alapvető mozgásformáival az egész sportot szolgálja. Aki jó atléta, az jó sportoló is.” A Kölyökből Atléta programról és a jelentkezés módjáról ITT olvashat. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.