UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2022-11-04 16:49

Tollaslabda: Eb és vb fémjelezte időszak végére értek az U19-es versenyzők

Az év második felében korosztályos Európa- és világbajnokságon is bizonyíthatott az U19-es magyar tollaslabda-válogatott, amely kiugró eredményt nem ért el, tapasztalatot viszont bőséggel szerzett.

Az év első felében a korosztályos országos bajnokságok dömpingjét követhettük a hazai tollaslabda-utánpótlás esetében, a fiatalok közül pedig többen a felnőttek ob-ján is bizonyították, hogy a magyar mezőny élvonalához tartoznak. Tóth Kristóf például két ezüstöt gyűjtött a „nagyok” között, de az U19-esek képviselői közül Vetor Nikol, Kígyós Keán és Horváth Csanád is dobogóra állhatott.

Tóth Kristóf a magyar nemzetközi bajnokságon Forrás: Magyar Tollaslabda Szövetség
Tóth Kristóf a magyar nemzetközi bajnokságon Forrás: Magyar Tollaslabda Szövetség
A fiataloknak azonban az év legjelentősebb időszaka augusztusban kezdődött, a belgrádi U19-es Európa-bajnoksággal, amelynek csapatversenyében a magyar együttes a második helyet szerezte meg, így lemaradt a negyeddöntőről, míg egyesben és párosban egy nyert meccsnél többet egyik indulónk esetében sem jegyezhettünk fel. A korosztály spanyolországi világbajnoksága hasonlóan alakult, a csapatok között a 24. helyen végzett a Varga Imre és Mátyus Tibor vezette társaság, míg a második héten – ugyanúgy, mint az Eb-n – egy nyert meccsnél több egyik kategóriában sem jutott a magyar tollaslabdázóknak. A fiatalok épphogy hazaértek a vb-ről, már a jelenleg is zajló magyar nemzetközi bajnokság felnőttmezőnyében mutathatták meg a tudásukat. Az eseményen kérdeztük az utánpótlásról a válogatott vezetőedzőjét, Tóth Henriket. „Az U19-es korosztály idei fő versenye az Európa-bajnokság volt, a fókuszt legfőképp arra helyezték a nyári felkészülés során – mondja Tóth. – A csapatversenyen nagyon közel álltak, hogy a legjobb nyolc közé kerüljenek, míg az egyéni küzdelmek kevésbé sikerültek jól. A vb más kávéház, az eseményen arról is képet kapnak, hogy mit jelent a világszínvonal. Ez persze nekik mindenképpen előnyös, hiszen például az ázsiai ellenfelekkel jóval ritkábban találkozhatnak, mint a kontinens korosztályos legjobbjaival. A tisztes helytállást, mint célt nagyjából teljesítették, azonban Spanyolországban is alakulhatott volna szerencsésebben a végeredmény.” A csapatból többen már a felnőttmezőny ajtaján kopogtatnak, az átmenet azonban nem lesz egyszerű. „Az ifi és a felnőtt szint között kell a legnagyobbat ugrani, ez a magyar nemzetközi bajnokságon játszott meccseiken is látszik; ebben a mezőnyben még nem sok babér terem nekik. Ettől függetlenül élvezetes meccseken szerepelnek, több pontnál is meg tudják csillantani a tehetségüket – a forma állandósítását és a mentális felkészültséget kell tökéletesíteni, és akkor szép eredmények születhetnek a jövőben. A tapasztalat még hiányzik, de ezek a versenyek pont ezt szolgálják, hogy a fejlődésük jó ütemben haladjon.” További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.