UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-11-04 15:28

Úszás: 77 uszoda biztosan nyitva marad, minden utánpótlás-versenyző felkészülését támogatják

A Magyar Úszó Szövetség közleményben számolt be arról: 77 létesítmény garantálja azt a következő hónapokban, hogy nem csupán a felnőtt -és utánpótláskorú versenyzők készülhetnek tovább zavartalanul, de a húszezer kisgyermek úszásoktatásának keretet adó Úszó Nemzet Program is folytatódhat.

A hazai sportági szövetség az energiakrízis első jeleit tapasztalva már július végén, augusztus elején elkezdte felmérni az uszodák helyzetét: a korábban elindult programokat (Jövő Bajnokai, Úszó Nemzet Program) koordináló régióvezetők helyismerete jelentősen felgyorsította a kapcsolatteremtést és az adatszolgáltatást, így októberre az ország összes uszodájáról naprakész információk birtokában volt a szövetség – áll a MÚSZ közleményében. „Elkészült az a koncepció, amelynek köszönhetően a kényszerűen bezárásra ítélt uszodákban edző versenyzőknek, illetve ott oktatásban részesülő gyerekeknek maximum 30 kilométert kell utazniuk a MÚSZ által biztosított buszokon, hogy továbbra is medencében készülhessenek – mondja a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor. – Emellett kiemelten fontos volt, hogy ne sérüljön az Úszó Nemzet Program, amelynek keretében óvodások, kisiskolások tízezrei szerezhetik meg a vízbiztonságot, netán köthetnek életre szóló kapcsolatot az úszással.” Mindösszesen 30, a Nemzeti Sportközpontok által fenntartott nagyobb komplexum és tanuszoda, illetve 47, az önkormányzatok vagy egyesületek által üzemeltetett létesítmény várja továbbra is a medencés sportágak képviselőit, illetve a téli hónapokban az uszodákat fokozottabban használó társsportágak (öttusa, triatlon, kajak-kenu) versenyzőit. A 77 létesítmény kijelölésénél fontos szempont volt a területi lefedettség, hiszen a MÚSZ égisze alá tartozó 137 egyesület, valamint a nemrég elindult Úszó Nemzet Program összesen 141 uszodában tartotta különböző foglalkozásait – utóbbi keretében jelenleg 19 600 fiatal ismerkedik a sportág alapjaival. A bezárások miatt 1100 kisgyermek már elkezdődött oktatása került volna veszélybe – jelen helyzetben viszont, ha egy szomszédos településen is, de folytatódhatnak az óráik, a MÚSZ régióvezetői ugyanis valamennyi érintett utaztatását igyekeznek koordinálni.

Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Az új, remélhetőleg ideiglenes helyzet ugyanakkor mindenkitől kíván valamennyi áldozatot, így a szakosztályoknál az edzésszámok, az edzésidő és a pályahasználat racionalizálása is alapvető szempont, hogy a lecsökkent vízfelületet ugyanannyian használhassák ezután is, és hogy eközben a lakossági sportolási lehetőségek se csökkenjenek számottevően. A MÚSZ elnöke azt is kifejtette, kormányzati segítség nélkül milyen jövőkép várhatott volna az úszósportra. „A Covid-lezárások óta tudjuk, hogy több hónap kihagyás visszafordíthatatlan károkat okoz az utánpótlás-nevelésben: az idei korosztályos bajnokságokon láthattuk, akadt olyan évjárat, amelyben a szokásos gyereklétszám kétharmadát vesztettük el. Ilyenkor nem akarok arra gondolni, hogy esetleg közöttük volt a 2040-es évek Milák Kristófja is, akiből csak azért nem lesz a világ legjobbja, mert 2020-ban hónapokig nem járhatott edzésre, és közben talált magának más sportágat. Ha most bezárt volna az uszodák nyolcvan-kilencven százaléka, akkor félő lenne, hogy semmibe veszne az elmúlt évtized invesztíciójának nagy része, holott azért épültek új létesítmények, rendeztünk egy sor világ- és Európa-bajnokságot, és indítottunk nagyszerű utánpótlás-nevelő programokat, hogy a magyar úszósport hosszú évtizedeken át őrizhesse kiemelt szerepét, továbbá jelentősen hozzájáruljon ahhoz, hogy a jövő generációi még sportosabbak, még egészségesebbek legyenek.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.