UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2022-11-06 16:12

Tájékozódási futás: ezüstérmes a magyar leányváltó a junior-vb-n

Bujdosó Zoltán pénteki aranyérme után a magyar leányváltó is dobogóra állhatott a portugáliai junior-vb-n: a Czakó Boglárka, Mag Viktória, Máramarosi Rita összetételű egység másodikként ért célba.

A tájékozódási futók portugáliai junior-vb-jén pénteken Bujdosó Zoltán nyert aranyérmet, szombaton pedig a magyar leányváltó állhatott fel a dobogó második fokára. Az MTFSZ honlapjának beszámolója szerint a lányok első futóinál egy hatfős boly lépett meg a mezőnytől, ők 27 másodpercen belül érkeztek be, viszont mögöttük egy bő percig nem jött senki. A cseh Anna Karlovának volt egy ígéretes szökési kísérlete, látótávolságon kívül került az élen, de a kiskörön elfogyott az előnye, így végül a cseh kettes váltó futott be elsőnek. Czakó Boglárka végig az élbolyban haladt és az ötödik helyen hozta a magyar váltót.

Dobogón a magyar lányok Forrás: MTFSZ

Dobogón a magyar lányok Forrás: MTFSZ

A második futóknál még jobban szétszakadozott a mezőny. A svéd és a finn kettes váltó másfél percre leszakították a cseh kettes váltót. Mag Viktóriának hektikus versenye volt: időnként jó tempóban zárkózott vissza az élbolyra, de pár helyen feleslegesen belekeveredett a bozótba, 2 perc 20 másodperces hátránnyal a negyedik helyen váltott úgy, hogy mögötte kétperces szünet következett. Az utolsó körben a svédeknél a mezőnyből toronymagasan kiemelkedő Hanna Lundberg ment ki, aki már a kettes pontra lerázta a finn kettes váltót és egy magányos futással végig őrizte négy perc körüli előnyét. Máramarosi Rita a második ponton utolérte a cseh kettes váltót, majd vele együtt haladva a hetesen befogták a hibázó finn kettest. Az izgalmak fokozódtak, amikor az átfutó előtt a finn egyes váltó is felcsatlakozott a bolyra, így a kiskörre négyen futottak ki eldönteni a két maradék érmes hely sorsát. Előbb a cseh kettes, majd a finn kettes váltó szakadt le, így egyre biztosabbnak tűnt az éremszerzés. Két átmenettel a vége előtt Rita együtt haladt az előző napi ezüstérmes Eeva Liina Ojanahoval, de az utolsó hosszú emelkedőt jobban bírta erővel, így 44 másodperccel a finn előtt befutva sikerült megszerezni az ezüstérmet és megismételni a tavalyi törökországi bravúrt. A fiúknál az első kör végén nagyon szoros maradt az állás: 14 váltó érkezett be egy percen belül. Nagy Péter is a vonaton ült, a 11. helyen váltott 49 másodperccel a vezető brit váltó mögött. A második futóknál sokáig a svájci Pascal Schaerer haladt az élen, de a svéd Edvin Nilsson még az átfutó előtt megelőzte és a célig másfél perc előnybe is került vele szemben. Újabb egy perc lemaradással érkezett a finn váltó és egy kiváló futással szorosan a nyomában a negyedik helyen Gönczi Péter. Az utolsó körben a svédek befutó embere, a középtávú verseny tragikus hőse, Noel Braun egyedül futva tartotta két perc körüli előnyét. Kisebb izgalmakat okozott magának a kiskörön elkövetett egyperces hibával, de ez is csak a különbség csökkenését jelentette, az elsőség nem forgott veszélyben. Nagy volt viszont a harc a további helyezésekért, az átfutón a norvég, finn, svájci és svéd kettes váltó gyakorlatilag együtt haladt át. Előbb a svájci váltó rontott, majd az utolsó emelkedőn a norvég is leszakadt, a befutócsatát pedig a svéd kettes váltó nyerte, de mivel a vb eredményébe csak nemzetenként egy csapat számít, ezért a finnek lettek az ezüstérmesek és a norvégok a bronzérmesek, vagyis tisztán skandináv dobogó alakult ki. Bujdosó Zoltán a pálya eleji hibák miatt leszakadt az éremért küzdő bolyról, később a spanyol váltó is elékerült. Az átfutón látszott, hogy a kiskörön a két francia és a dán váltóval kell majd megküzdeni az utolsó pódiumos helyért, de csak a dánokat sikerült maga mögött tartania, így a hetedik helyen végzett a fiú váltónk. További hírek TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÁSBAN a sportági aloldalunkon.