UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2022-11-06 20:17

Tollaslabda: vegyes érzésekkel tekintenek vissza az elmúlt hónapokra az U19-es fiatalok

Az U19-es tollaslabda Eb és vb mellett a magyar nemzetközi bajnokság felnőttmezőnyében is lehetőséget kapó Tóth Kristóf és Horváth Csanád értékelte számunkra az elmúlt időszakot.

Az U19-es hazai tollaslabdázók közül többen is ütőt ragadtak a Budapesten megrendezett magyar nemzetközi bajnokságon, amelyen nívós mezőnyben, külföldi felnőtt játékosokkal mérhették össze a tudásukat. Az esemény a tapasztalatszerzésnek tökéletes terepet biztosított, a korosztály képviselői számára viszont sokkal fontosabb megméretés volt az augusztusi U19-es Európa-bajnokság és az októberi vb. A Multi Alarm SE-ben tollaslabdázó Tóth Kristóf és Horváth Csanád az említett három versenyen egyaránt szerepelt, a párosok között is együtt szerepeltek; ők értékelték számunkra az elmúlt időszakot. Horváth mindössze 16 éves, fiatalabbként szerepel a legidősebb utánpótlás-korosztályban, nyáron pedig – Hart Petra oldalán – képviselte a magyar színeket a nyári EYOF-on (európai ifjúsági olimpiai fesztivál).

Horváth Csanád (balra) és Tóth Kristóf párosa, a magyar nemzetközi bajnokságon Forrás: MTLSZ
Horváth Csanád (balra) és Tóth Kristóf párosa, a magyar nemzetközi bajnokságon Forrás: MTLSZ
„Természetesen óriási élmény volt az Európa- és a világbajnokság is, főleg ennyi idősen – kezdi a pécsi versenyző. – Remek volt a csapathangulat, és a meccsek sem sikerültek rosszul; hajszálon múlt a csapatversenyben, hogy bejussunk a legjobb nyolc közé. A vb inkább a tapasztalatszerzés miatt volt fontos, nem mindennap találkozunk például ázsiai játékosokkal. Szerveztek Spanyolországban egy kulturális napot is, amikor a többi versenyzővel közös programokon vettünk részt: volt tánc, focimeccsen is jártunk, és a méltán híres paellát is megkóstoltuk – nekem annak ellenére ízlett, hogy a tenger gyümölcsei nem a szívem csücske. Az EYOF is maradandó élmény, hiszen egyrészt megtisztelő, hogy kiválasztottak, másrészt kis olimpiáról van szó, ami a hangulaton is meglátszott; remek volt, hogy a többi sportág magyar képviselői is jöttek szurkolni a meccseinkre. Tudni kell rólam, hogy idősebb tapasztaltabb játékosok ellen jobban szeretek játszani, így a magyar nemzetközi bajnokság is óriási élmény volt; évekkel korábban, az esemény vonalbírójaként azt kívántam, hogy eljussak ide versenyzőként is, ami most sikerült. Az U19-es korosztályban még évekig szerepelhetek, de minden, felnőttek között szerezhető tapasztalatot igyekszek begyűjteni.” Tóth már a felnőttmezőny küszöbén áll, az utolsó utánpótlásversenyein szerepel. „Eszméletlen hangulat volt az Eb-n, a pálya mögötti szurkolói zónákban rendesen csaptuk a ricsajt, amikor valamelyik honfitársunk játszott – emlékszik vissza a 18 éves tollaslabdázó. – Egyszer már jártam világbajnokságon, 2019-ben Kazanyban, és mint akkor, most is óriási élmény volt kívülről figyelni a legjobbakat. Az egyik kedvenc játékosom, egy koreai srác is pályára lépett, akinek minden ütését, mozdulatát árgus szemekkel követtem. A teljesítményemmel viszont nem vagyok elégedett, egyéniben nem találtam a fonalat, egyedül csapatban tudtam azt a formát hozni, amire képes vagyok. A felnőttmezőny kapuján nemsokára belépek, nagyon várom a váltást. Nehéz lesz az első pár év, de szereztem sikerélményeket korábban a nagyobbak között. Rengeteg téren kell még fejlődnöm, hogy komolyabb célokat fogalmazzak meg; ha a következő időszakban látom a javuló tendenciát, elégedett leszek.” További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.