UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2022-11-14 19:05

Négy évre eltilthatják el az oroszok 16 éves olimpiai bajnokát

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé vitte Kamila Valijeva (16) doppingügyét és négy évre szóló eltiltást kért a fiatal orosz sportolóra – írja a 24.hu.

A 15 éves műkorcsolyázó a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, de még a 2020 decemberében leadott mintájával megbukott az orosz országos bajnokság doppingtesztjén. Később kiderült, hogy több szívgyógyszer anyaga került a szervezetébe, ennek ellenére az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) a műkorcsolyázó ideiglenes eltiltását felfüggesztette. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fellebbezett, azonban a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött, hogy versenyezhet az olimpián. A döntőben azonban kiütközött, hogy a tinédzser mennyi megpróbáltatásnak volt kitéve, a rövid programja után is sírt, majd másnap a kűrjében többször is elesett, végül egyéniben negyedikként, csapatban aranyérmesként zárta az olimpiát.

Az olimpia után azonban folytatódott a kálváriája és a WADA négy éves eltiltást vár az ügyében. Ezzel Valijeva a 2026-os olaszországi téli olimpián sem szerepelhetne.