UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-11-16 09:05

Az Ajax elleni jó játék több fiatalt is eladhat külföldre

Az MTK Budapest három játékosának, Kovács Mátyásnak, Molnár Ádinnak és Barkóczi Benedeknek az ifi BL-ben nyújtott teljesítménye felkeltette több nyugati topcsapat érdeklődését, ám a követező, Ajax elleni találkozó lendíthet igazán sokat a pályafutásukon – akár külföldi szerződéshez is hozzásegítheti őket.

Új szintre lépett az MTK Budapest azáltal, hogy U19-es csapata (amely zömében az NB III-as keretben számításba vett fiatalokra épít, de a korosztályos, valamint a felnőttcsapat ígéreteire is támaszkodik) a lett Jelgava és az izraeli Asdod kiejtésével első magyar klubként túljutott az UEFA Ifjúsági Liga bajnoki ágán, és a tavaszi rájátszáskörben lesz érdekelt. Mint ismert, roppant erős, az utánpótlásképzés terén is elsőrangú vetélytárs vár a kék-fehérekre, az Ajax lesz ugyanis az ellenfelük egymeccses párharcon a tizenhat közé jutásért. Embert próbáló feladat, egyúttal óriási lehetőség előtt állnak a labdarúgói, hiszen kiemelt érdeklődés övezi majd a találkozót – a megfigyelők részéről is.

Felröppent a hír, miszerint az együttes Asdod elleni, hazai találkozóján a Juventus, a Milan, valamint a Manchester Cityt működtető City Football Group alkalmazásában álló scoutok foglaltak helyet a Hidegkuti Nándor Stadionban, s úgy tudjuk, további neves egyesületek képviselői is jelen voltak. Az MTK-nak külföldön is jó a híre, hiszen van már referenciája: az előző évadban az akkor még 17 éves Vancsa Zalánt értékesítette euromilliókért a City Football Groupnak.

De ne legyen kétségünk afelől, hogy az azóta a felnőttválogatottban is bemutatkozó támadó nem az – egyébként érett – NB I-es, hanem az ifi BL-ben nyújtott teljesítménye miatt keltette fel a topcsapatok érdeklődését (négy meccsen öt gólt szerzett és négy gólpasszt adott), voltaképpen a Sparta Praha elleni remeklésével adta el magát.

Tudvalevő, az MTK azon kevés magyar klub egyike, amely üzleti modellje sarokpontjának tekinti a fiatal játékosok értékesítését. Ezen irányvonal mentén haladva helyesen mérte fel, hogy az Ifjúsági Ligában lehetnek leginkább szem előtt az akadémiáról felfelé áramló tehetségei. Látva, milyen hatással bírhat néhány ifi BL-ben játszott jó mérkőzés egy-egy labdarúgó piaci értékére, a kék-fehéreknél középpontba került a sorozat, sok energiát feccöltek abba, hogy versenyképes csapatuk legyen ezen a porondon.

Az MTK-nál azonban úgy vélik, nem kizárólag Vancsa Zalán és az együttes jó ifi BL-szereplése miatt nőtt meg az érdeklődés a fiataljaik iránt.

Nemcsak az MTK-nak, hanem az egész magyar labdarúgásnak szól, hogy megannyi nyugat európai klub megfigyelői tekintették meg a helyszínen az Asdod elleni hazai ifi BL-meccset – nyilatkozta Polyák Balázs, az MTK Budapest klubmenedzsere, aki a játékos- és átigazolási politika végrehajtási felelőse a kék-fehéreknél. – Mindez a többi akadémia sikere is, hiszen a kispesti Magyar Futball Akadémiával és a Puskás Akadémiával vállvetve keltjük utánpótlásszinten az ország jó hírét a kontinensen, profitálunk egymás sikereiből. A magyar felnőttbajnokság felértékelődött, minden osztályban magasabb lett a színvonal, képzettebb játékosok futballoznak, az első osztály csapataiba pedig nálunk éppúgy nehéz fiatalon bekerülni, mint a világ bármely táján. Akadnak játékosok, akiknek ez már tinédzserként sikerül, de a többségnek csak huszonkét-huszonhárom évesen, vagy még később. A magyar labdarúgás érdeke, hogy tovább emelkedjen a státusza, amit segít, ha egyre több futballista kerül ki hazánkból erősebb felnőttbajnokságokba.”

A zuhanyhíradó szerint az NB II-es felnőttcsapatban is fontos játékosnak számító, 19 éves Kovács Mátyás, az NB III-as második számú együttesben szereplő 18 éves Molnár Ádin, illetve a 17 esztendős Barkóczi Benedek keltette fel a nyugati egyesületek érdeklődését. A holland élcsapat elleni találkozó pedig sokat lendíthet a pályafutásukon – akár külföldi szerződéshez is hozzásegítheti őket.

Az Ajax elleni jó teljesítmény eladhatja a futballistát, ez a sorozat ugyanis hasonló, mint a világbajnokság: lényegesen megnő a kereslet az iránt, aki három jó mérkőzést játszik a tornán

– folytatta Polyák Balázs. – Nem mindegy, mely csapat ellen mutatja meg magát egy fiatal: hiába brillírozik valaki a Jelgava ellen, többet nyom a latban, ha stabil teljesítményt nyújt egy Ajax-kaliberű együttes ellen.”

Tagadhatatlan, az MTK-nak könnyebb sorsolása volt, mint az előző évadban, amikor a Sparta Prahával és a Genkkel csapott össze, idénybéli vetélytársai közül a lett és az izraeli sem képviselt olyan erőt, mint korábbi cseh és belga ellenfele. Érthető, a klubvezetőknek imponálhat, ha olyan tehetséget szerződtetnek, akire azt mondhatják, az Ajax ellen is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, megállta a helyét. El kell azonban fogadni: magyar fiatal csak akkor kerülhet külföldre neves európai csapathoz, ha jobb az ott pallérozódó kortársainál, azonos képességű játékost ugyanis nem igazolnak az országhatáron kívülről, akkora a merítési lehetőségük.

Felvetődhet a kérdés: mi alapján figyelhették az elithez tartozó klubok a kék-fehérek tehetségeit? A szélen bevethető Molnár Ádinban, illetve Kovács Mátyásban közös, hogy nem különösebben erős, ugyanakkor jó sebességű, terhelhető, technikailag képzett labdarúgók, a középcsatár Barkóczi Benedek pedig vérbeli, ösztönös góllövő, aki a játék nem tanulható elemeiben kiváló, ezen paraméterek alapján pedig úgy ítélhetik meg a megfigyelők, értékesek lehetnek a bennük rejlő lehetőség miatt.

A feladat tehát adott: meg kell mutatniuk, versenyképesek a legmagasabb szinten is!

 

(Kiemelt képünkön: Kovács Mátyás / Forrás: mtkbudapest.hu)