UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-11-16 12:09

Az EYOF-aranyérmes Kováts Alexnek nagy lökést adnak idénybéli sikerei

A tizenhat éves kaposvári úszó remek versenyeken van túl, következő célja, hogy kétszáz méter háton kettő percen belüli időt ússzon.

Ígéretes úszó pallérozódik Kaposváron. A 2006-os születésű Kováts Alex négy évesen kezdett el úszni édesapja javaslatára, 2018 szeptembere óta pedig a jelenlegi klubjában, a KASI-ban nevelkedik, s csaknem négy éve együtt dolgozik Virovecz Richárd edzővel. Idei teljesítménye felülmúlt minden várakozást:

a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) első lett 200 méter háton, illetve 200 és 400 méter vegyesen is ezüstérmet szerzett, míg serdülőkorú létére ötödik helyezést ért el a romániai Otopeniben rendezett junior Európa-bajnokságon 200 méter háton.

A kiváló eredmények mögött heti tíz-tizenegy edzés áll, ráadásul a tehetséges fiatal nem magántanuló, iskola mellett teljesít ilyen magas színvonalon a sport területén. Ambiciózus versenyző lévén azonban nem éri be ennyivel.

„Idénybéli céljaim első felét teljesítettem, hiszen az EYOF-on aranyérmet szereztem, valamint az ifi Eb-n elért ötödik helyezésemet is sikerként könyvelem el, hiszen egy-két évvel idősebbek között versenyeztem – nyilatkozta portálunknak Kováts Alex, akit egyik edzésén látogattunk meg a kaposvári Csík Ferenc sportuszodában. – A következő célom, hogy faragjak az időeredményemen, és kétszáz méter háton kettő percen belülit ússzak. Ebben a korban, gyanítom, sokan dédelgetnek olyan álmot, hogy olimpián mutassák meg magukat. Ez alól én sem vagyok kivétel, szeretnék eljutni odáig, s jól teljesíteni,

ám ahhoz, hogy elérjem a céljaimat, csiszolnom kell a gyenge pontjaimon, leginkább a fordulókon.

Sokat gyakorlom az edzéseken a kritikus mozdulatokat, hogy fejlődjek, s még eredményesebb legyek a jövőben.”

Kováts Alex sokat érett az utóbbi időben, kiváló a munkamorálja, példás a szorgalma – ennek a hozzáállásnak tulajdonítható, hogy remek eredményeket ér el, és ki tudja hozni magából a maximumot. A nyár történései ráadásul újabb ösztönzőt jelentenek számára, elhivatottan készül az előtte álló erőpróbákra.

„Az EYOF-on elért időeredményem, az aranyérmem és a két ezüstérmem nagy löketet adott a folytatásra, hogy továbbra is keményen dolgozzak – folytatta Kováts Alex, aki felelevenítette a nyári nagy versenyeit. – Hatalmas élmény volt a besztercebányai viadal, remekül kijöttem a társakkal, biztattuk egymást a versenyek előtt, ami roppantul motivált. Stresszeltem a versenyek előtt, nehogy valami balul süljön el, de végül úgy álltam a rajtkőhöz, hogy minden rendben lesz, és úgy is lett. Az ifi Eb előtt boldogsággal töltött el, hogy serdülő úszóként egy korosztállyal feljebb versenyezhetek.

Kicsit izgultam amiatt, hogy vajon mennyi esélyem lesz idősebbek között, de az edzők és az úszótársak segítettek abban, hogy elhiggyem, van bennem spiritusz, és jól teljesítettem.

Továbbra is beleadok apait-anyait, hogy a jövőben is hasonlóan szép élményekkel gyarapodjak a sikeres versenyek által.”

Kiemelt kép: Kováts Alex / Forrás: Magyarock (Szalmás Péter)