UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-11-26 09:55

Bredák Dominik 16 évesen lőtt gólt a Veszprémnek

A fokozatosságot tartja szem előtt a 16 éves kézilabdázó, Bredák Dominik, aki a Ferencváros felnőttcsapatában november második felében debütált a Telekom Veszprém elleni, NB I-es gólcsúcsot hozó meccsen – rögtön két találattal.

Fontos mérföldkőhöz érkezett november 17-én a Ferencváros kézilabdacsapatának 16 éves játékosa, Bredák Dominik, aki a tabellát hibátlan mérleggel vezető Telekom Veszprém elleni NB I-es bajnokin nemcsak bekerült a fővárosiak keretébe, de

pályára is léphetett, ha pedig már ott volt, két gólt be is rámolt a hazaiak kapujába

a gólrekordot hozó, 50–40-re elveszített összecsapáson. Az viszonylag korán eldőlt az életében, hogy labdát ragad, rögtön beleszeretett a sportágba.

„Iskolai keretek között próbáltam ki először a kézilabdázást, ami annyira megtetszett, hogy le is cövekeltem ennél, a Fradiban pedig már több mint hét éve játszom – emlékszik vissza a kezdetekre Bredák. – Szerencsére hamar elkaptam a fonalat, jól ment a játék, amihez pluszként jött, hogy balkezes vagyok – ez sok szempontból jelent előnyt. Ahogy teltek az évek, egyre több lehetőséget kaptam a csapatnál, fordulópontnak pedig a válogatottba való bekerülést jelölném meg; akkor éreztem először, hogy komolyabb célokat is állíthatok magam elé.”

A fiatal 2021 végén játszotta az első mérkőzéseit a legfiatalabb válogatott korosztályban, a serdülők között.

„Szerencsére a későbbi edzőtáborokba is meghívtak, így már számos meccsen játszhattam nemzeti színekben. Felemelő érzés, ugyanakkor komoly felelősség is. Más klubból érkező srácokkal komoly kihívás az együttműködés, de minden egyes összetartással javul az összhang.”

De vissza a már emlegetett felnőtt debütáláshoz: a juniorválogatott edzőtábora miatt a listavezető Veszprém ellen Imre Bence és Csörgő Kristóf is hiányzott a fővárosiak közül, így a serdülőkorú Bredák bekerült az utazó keretbe.

„Beugróként szerepeltem az első csapatban, előtte pár napot készültem velük. Nem először jártam a nagyok között, ennek ellenére már annak is rendkívül örültem, hogy rám gondoltak pótlásként.

Emlékszem, Veszprémben még csak az öltöző felé tartottam, de átfutott rajtam az a zseniális érzés, hogy tényleg itt vagyok, és ennyi idősen ilyen játékosok között kaphatok szerepet. Arról nem is beszélve, hogy klasszisokkal teli ellenféllel szemben bizonyíthattam.

Tele izgatottsággal vártam a meccset, a bizonyítási vágy a maximumon volt, a pályára kerülésem pillanatában pedig teljesen átszellemültem; kizártam a külső zajokat, csak magamra koncentráltam. A meccs után csapattársak, stábtagok és ismerősök is gratuláltak a játékhoz és a két gólomhoz – remek érzés volt, ami óriási motivációt ad a folytatásra. Ami a személyes célokat illeti, a klubomban igyekszem a lehető legtöbbet nyújtani; elsősorban az U18-as csapatot erősítem, de ha szerephez jutok az U20-ban, esetleg a felnőtteknél, ugyanúgy meg akarom majd mutatni a tudásomat. A lényeg, hogy fokozatosan fejlődjek, minden eljön a maga idejében. A válogatottal sem pihenünk, december első felében a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén veszünk részt, amely az első komoly megméretése lesz a csapatnak; már alig várom!”

(Kiemelt kép: Bredák Dominik helyzetben a Veszprém elleni NB I-es meccsen Forrás: fradi.hu)