UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-11-27 12:12

Az idén (is) a világ legjobbja volt a magyar nyílt vízi utánpótlás

A korosztályos Eb- és a kiemelkedően sikerült vb mellett a felnőtteseményeken is szép sikereket értek el a nyílt vízi úszóválogatott utánpótláskorú versenyzői.

A remekül sikerült medencés versenyek mellett (ifjúsági Európa- és világbajnokság, valamint az EYOF) a nyílt vízi eseményeken is emlékezeset alakították fiatal úszóink. Pedig nem indult könnyen a szezon, hiszen a szokásosnál sokkal korábban, június elején tartották a korosztályos Európa-bajnokságot, amelyre így a felkészülés a legkevésbé sem volt ideális, a magyar szakvezetés nem is tudott nyílt vízi válogatót tartani, medencében dőlt el, ki utazhat a portugáliai Setubalba.

Talán ennek tudható be, hogy – hangsúlyozzuk – a magyar utánpótlás erejét ismerve az elmúlt évekhez képest visszafogottabb volt a szereplés, ez két arany, valamint egy ezüstéremben nyilvánult meg; kevés olyan sportágat tudnánk felsorolni, amely ne fogadná el örömmel e mérleget egy kontinensverseny után.

Ezt a három dobogós helyezést a legidősebb korosztály szállította,

Betlehem Dávid nyert, Szimcsák Mira pedig második lett 10 kilométeren, az U19-es váltó (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Sárkány Zalán, Betlehem Dávid) pedig szintén mindenkit maga mögé utasított.

Az igazán nagy éremeső viszont csak a Seychelles-szigeteken rendezett utánpótlás-vb-n következett, amelyen az éremtáblázat első helyén zártak a mieink négy arannyal és három ezüsttel nagy csatában megelőzve az Egyesült Államok válogatottját.

A sikerekben ismét kulcsszerepet játszott az U19-es korosztály: a váltó (ezúttal Sárkány Zalán helyett Hambardzumyan Arshak úszott) mellett ismét nyert Betlehem Dávid, szintén aranyérmes lett Fábián Bettina, míg Szimcsák Mira nyakába akkor bronzmedál került. Az U17-esek között pedig Kovács-Seres Hunor állhatott fel a dobogó tetejére, Csulák Lia pedig harmadik helyet szerzett.

Fiataljaink a felnőttek között is jelentkeztek kiemelkedő eredményekkel:

Betlehem a világ- és Európa-bajnokságon is ezüstérmes lett a váltóval, az összetett világkupában pedig harmadikként zárt, Szimcsák pedig még májusban lett nagy meglepetésre első az olaszországi Európa-kupa-állomáson.

Az idén sikeres sportolók közül a legtöbben jövőre is utánpótláskorúak maradnak, ám épp az első számú versenyző, Betlehem Dávid lép fel immár százszázalékosan a felnőttek közé, az ő pótlása valószínűleg nem lesz egyszerű feladat. Ha egyáltalán egy, csak 2022-ben kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok úszót lehet pótolni.

(Kiemelt kép forrása: Magyar Úszó Szövetség)